18. Novembar 2013

401602_0405_origh

Sjeverni Sandžak, Srbija – Četnici su za učenika prahistorija. Osim ako nemaju nekog u porodici ko bi im pričao o događajima iz Drugog svjetskog rata i na taj način ih lično vezao za taj period historije, oni zaista imaju veliku distancu od tog perioda. Za njih je 70 godina veoma daleko. Ne znaju ko je Tito, misle da je bio predsednik Srbije, jer Jugoslavija je riječ koju teško prevaljuju preko usta, nije im bliska – kaže Vesna Rašković, profesorka historije Pete beogradske gimnazije, jedne od elitnih gimnazija u Srbiji.

O četnicima, srpski đaci prvi put uče u osmom razredu osnovne škole, a zatim u drugom razredu srednjih stručnih škola ili trećem, odnosno četvrtom razredu gimnazija.

Četnici su opisani kao pasivna vojska, čiji su dijelovi znali da izvode akcije i na svoju ruku. Draža Mihailović, kako je objašnjeno, imao je politiku čekanja da se saveznici iskrcaju i na taj način, kad se skupi kritična masa od pola miliona ljudi, u jednom potezu izbace Nemce.

Đaci uče i da je u početku rata Mihailović imao podršku kralja i vlade u izbjeglištvu, ali da je mladi kralj Petar septembra 1944. godine pozvao narod da se priključi Titovom pokretu.

Objašnjene su i ideološke razlike dva pokreta: četnici su za kralja, građanski sistem vrijednosti, saradnju s tradicionalnim zapadnim saveznicima, a partizani su komunisti, protiv kralja, za narodnu vlast i veze sa Rusijom.

– Udžbenici se pišu na osnovu programa koje odobravaju prosvetne vlasti. Knjige historije moraju da daju historijske činjenice bez ideološkog bojenja – kaže Zorana Lužanin, predsjednica Komisije za udžbenike Nacionalnog prosvetnog saveta.

(Blic)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles