Srebrenica je Mekka u Bošnjaka

2
21

Onako kako je Kaba u Mekki kompas muslimanskog ummeta, izvor i utoka našeg smisla, tako je Srebrenica u bošnjačkom narodu orijentir za čitanje vremena koja su bila i koja će biti. U Srebrenici se sažima kontinuitet genocida nad Bošnjacima, kao politička i društvena realnost u kojoj Bošnjaci žive bezmalo 200 godina. Od prvih progona iz „oslobođene“ Srbije, preko talasa iseljavanja u vrijeme Austro-Ugarske, pa zločina i iseljavanja pod zaštitom Kraljevine Jugoslavije, sve do ove erupcije zločina i mržnje koja traje od 1989. (Gazimenstan, Memorandum SANU) na ovamo – mi Bošnjaci simbolički i stvarnosno živimo značenje Srebrenice. Našu je sudbinu nemoguće pročitati bez čitanja Srebrenice, kao što je muslimana nemoguće razumjeti bez Kabe. U svojoj „Srebreničkoj hutbi“ reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je kazao da je – „Srebrenica kao Mekka, gdje su rođeni Bošnjaci, koji su iz nje protjerani zato što su muslimani“, te napravio usporedbu sa podatkom da je – posljednji Allahov Poslanik Muhammed a.s. iz Mekke protjeran zbog islama, ali se nakon deset godina izgnanstva vratio, kao pobjednik i tako ostavio amanet za sva vremena da prognanik iz svog rodnog mjesta ne smije nikad izgubiti nadu u povratak i ne smije nikad odustati od svog prava na rodni kraj i vlastiti dom i domovinu. Otud Srebrenica ne samo da je dio naše vjerske obaveze, već i nacionalnog osjećanja, bez obzira na stranačka, pa i vjerska osjećanja u pojedinih Bošnjaka. Četnici nisu pitali ko je u kakvoj partiji, vjeruje li ili ne vjeruje u Boga, već su odreda klali svakoga Bošnjaka. Nema toga ko je u ime ateizma, komunizma ili srbofilstva mogao sačuvati život pred četničkim kamama!

Zato je Srebrenica mjesto objedinjenja bošnjačkog nacionalnog osjećanja, a za vjernika Srebrenica ima dublje značenje, koje oni čitaju upravo iz analogija koje je uspostavio reisu-l-ulema dr. Cerić. I upravo kao što se Muhammed a.s. u Mekku vratio kao pobjednik, noseći ojačani bajrak islama, tako se danas Bošnjaci u Srebrenicu vraćaju kao pobjednici, noseći svijest da Srebrenica ne smije biti izgubljena, a time i zaboravljena, da mora u našoj nacionalnoj percepciji predstavljati kompas kakav jeste Kaba muslimanima u vjerskom smislu. U neku ruku je nebitno koliko će Bošnjaci uspjeti sada izboriti vlasti u Srebrenici, jer je od toga bitnije buđenje te svenacionalne svijesti da ćemo se za Srebrenicu boriti i na izborima 2016. i 2020., i dok nas bude – jer smo konačno razumjeli da u Srebrenici kuca bošnjačko srce, koje bi bez bošnjačkog tijela stalo, i za Bošnjake i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Naravno, već sada treba učiniti sve da se što masovnijom registracijom za izbore u Srebrenici izbori i za sva vremena učvrsti bosanska i antifašistička vlast u Srebrenici, namjesto plana da to bude velikosrpska vlast koja će negirati genocid, ismijavati žrtve i gasiti ezane.

Znamo da su dosadašnje bošnjačke vlasti davno mogle uraditi ovaj posao koji sada predvodi Islamska zajednica, mobilizirajući narod za spas Srebrenice, ali da su te bošnjačke vlasti u neku ruku i zaslužne što smo dotakli dno, doživjeli ovaj udarac na čast i ponos, kada smo shvatili da bi Srebrenica mogla postati srbijanska palanka. Zar bismo kao narod mogli prirediti gore poniženje žrtvama genocida!? Zar bismo uopće mogli računati na opstanak, ako vidimo da nismo u stanju zadržati Srebrenicu?! U ovom buđenju svijesti da je Srebrenica naša nacionalna Mekka, veliku zaslugu ima genocidna svijest u ekstremnih Srba, koji na žalost čine vlast Republike Srpske, a odakle se bestidno planira i proklamira političko osvajanje Srebrenice. Možda je stvarno hajir u tome što pored sebe imamo „narod koji nas mrzi“, kako jednom reče reisu-l-ulema dr. Cerić, pa ono što sami ne bismo umjeli vidjeti, taj nam narod pokaže. A koliko je ta mržnja stvarna, duboka, ukorjenjena i koliko ona zapravo utiče na njihov negativan stav prema islamu i muslimanima, i u kojoj mjeri je ona generator i inspirator njihovih zlih postupaka, govore nam sljedeći ajeti, koji doduše jesu objavljeni u jednom sasvim drugom kontekstu i okolnostima, ali su njihov smisao i poruka svevremenski: ”O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što

Semir Imamović

kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate. Vi njih volite, a oni vas ne vole, a vi vjerujete u sve Knjige. Kad vas sretnu, govore: “Vjerujemo!” – a čim se nađu nasamo, od srdžbe prema vama grizu vrhove prstiju svojih.” (Alu-‘Imran, 118., 119.).

Autor: gl. i odg. urednik časopisa “Saff”, mr. Semir Imamović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Srabrenica nije Mekka u Bošnjaka. Srebrenica je muka bošnjačka, najveća opomena kojom smo uopće mogli biti opomenuti. Naravno, kako ko vidi stvari, tako ih i interpretira.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.