16. April 2018

KOMBO TUTIN foto privatna arhiva

Tužilaštvo još vaga da li će podići optužnicu protiv Radojice Belojice, policajca iz Tutina, koji je krajem septembra prošle godine prilikom hapšenja usmrtio Fahrudina Skarepa (22), osumnjičenog za šverc duvana. “Blic” donosi detalje istrage.

Kobna akcija policije u septembru prošle godine digla je na noge Tutin i izazvala tenzije – između ostalog i nacionalne – između policije i građana. Zvanični izvještaj MUP govorio je o tome da je Skarep usmrćen u akciji sprečavanja nelagalne trgovine (narodski rečeno šverca) duhanom u selu Dolovo dok se opirao hapšenju. Istraga je, međutim, već za 48 sati došla do toga da kao osumnjičeni bude označen policajac Radojica Belojica, koji je ispalio hitac i usmrtio Skarepa na licu mjesta. Službenik MUP od tada je u pritvoru, a njegova porodica se suočavala sa prijetnjama lokalnog stanovništva, koje je i protestovalo zbog “policijske brutalnosti”. Istraga koju je sprovela najprije Služba unutrašnje kontrole MUP a potom i tužilaštvo u Novom Pazaru praktično je završena. Sada je, međutim, na Višem tužilaštvu u Užicu da presječe: da li će Belojica biti optužen za ubistvo ili će prijava biti odbačena?Fahrudin Skarep

“Blic” je od izvora upućenog u slučaj došao do detalja istrage koji pokazuju da, po svemu sudeći, krivica za ovaj tragičan događaj leži na obema stranama.

Prema riječima našeg izvora, akcija hapšenja švercera cigareta iz Crne Gore bila je brižljivo planirana. Ovaj kraj je, inače, označen kao jedno od najfrekventnijih švercerskih tačaka u Srbiji i u regionu, prije svega zbog geografske pozicije. U kasnim večernjim satima četvorica policajaca – načelnik tutinske policije sa dvojicom službenika i Belojicom – napravili su “zasjedu” na lokalnom putu. Iščekujući švercere za čiji su dolazak imali dojavu u jednom trenutku primjetili su vozilo u kom se nalazio Skarep i krenuli u potjeru za njim. Mladić je vozilom skrenuo s puta, ali je policijska patrola ipak uspela da mu prepriječi put. Tada je došlo do dramatičnog razvoja događaja:

– Osumnjičeni je krenuo na policijski džip sa desne strane. Iskazi četvorice policajaca se u tome poklapaju. Najprije je svojim vozilom jednom udario u džip, a zatim je nastavio da nasrće kako bi, slažu se policajci, prevrnuo njihovo vozilo – kaže naš sagovornik.

Kako je vozilo Skarepa policijski automobil praktično blokirao sa desne strane, policajci koji su sjedeli sleva iskočili su na put kako bi uhapsili vozača i saputnika. Radojica Belojica izašao je iz džipa, uperio pištolj u pravcu osumnjičenih i naredio im da se predaju.

– Vozač je, međutim, usmjerio kola ka njemu i udario ga u nogu. Povrede koje je tom prilikom zadobio vide se i u medicinskoj dokumentaciji. U tom nasrtanju na policajca njegov pištolj je opalio i pogodio osumnjičenog u vrat. Obdukcija je pokazala da ranjenom praktično nije bilo spasa – kaže izvor “Blica”.

Epilog slučaja očekuje se uskoro jer je uobičajeni rok od šest mjeseci za istragu istekao još početkom aprila.

PREDMET PREBAČEN U UŽICE

Kako saznajemo, užičko tužilaštvo do danas nije donijelo odluku o podizanju optužnice protiv Belojice. Ovaj predmet je, inače, prebačen iz novopazarskog tužilaštva u Užice upravo zbog brojnih tenzija koje su pratile istragu. Nezvanično, službenicima pravosudnih organa u Novom Pazaru je “laknulo” zbog takve odluke jer su pritisci bili previše intenzivni.

izvor: Blic

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles