Srbija zna zašto je morala pronaći i isporučiti Mladića

0
3

Jelko Kacin, zastupnik u Evropskom parlamentu: Srbija dobro zna zašto je morala pronaći generala Ratka Mladića, zna zašto ga je isporučila i zna se za što se njemu sada sudi!

Zastupnik u Evropskom parlamentu, slovenački političar Jelko Kacin gostovao je u Dnevniku 3 FTV-a kojom prilikom je govorio o Srebrenici i odgovornosti međunarodne zajednice za genocid koji je u ovoj bivšoj zaštićenoj enklavi UN-a počinjen u julu 1995. godine od strane vojske i policije RS-a, ali i o procesu negiranja i priznavanja ovog zločina kako u svijetu tako i na prostorima Zapadnog Balkana, te općenito o procesima euro-atlantskih integracija zemalja ovog regiona.

FTV: Gospodine Kacin, došli ste da bi ste prisustvovali u ponedjeljak, da biste odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Vidjeli smo ove uvodne priče, vidjeli smo ovu posljednju priču o majci koja je izgubila svoja dva sina, jedanaestogodišnjeg i petnaestogodišnjeg dječaka tada. Kakav je vaš unutarnji osjećaj? Dakle ovo vas pitam osobno, kada je u pitanju Srebrenica?

Kacin: Ja dolazim u Srebrenicu svake godine, uzastopno, jer, jednostavno, mislim da sve ono što se desilo u Srebrenici moramo ugraditi u kolektivnu i u individualnu svest ovde u Evropi. Ali je, nažalost, širom Evrope to znatno više ugrađeno u svest ljudi koji znaju šta je Srebrenica i šta se tamo desilo, dok se to na Zapadnom Balkanu još uvek neki postavljaju na suprotnu stranu. Imaju dvojbe oko toga i zato se, zapravo, taj krug sužava, sve je manji krug tog područja gde još ima pitanja oko toga. Ja sam duboko ubeđen da se približavamo trenutku kada će, na kraju krajeva, i Bosna i Hercegovina imati dosta jedinstven stav oko toga. I onda je to trenutak kada to treba ugraditi u program obrazovanja, školovanja, da i sledeće generacije, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u svim zemljama koje graniče sa Bosnom i Hercegovine, pa i šire da uključim i moju Sloveniju to stvarno prihvatiti i da buduće generacije odrastu sa svim spoznajama koje proizilaze iz toga.

FTV: U Evropskom parlamentu prije neki dan ste zastupnicima djelili upravo ono što sada nosite, vezene cvjetove bijele i zelene boje koji simboliziraju Srebrenicu?

Kacin: Ja mislim da je to jedna veoma civilizirana inicijativa koja dolazi u pravo vreme i koja, na neki način, prouzrokuje izuzetno pozitivan odjek, odaziv. Ja sam malo pratio koliko je njih, koleginica i kolega nosilo taj cvijet. Pola podpredsjednika Evropskog parlamenta je predsjedavalo ove sedmice sa tim cvijetom. I predsjednik Buzek je odlučio da je to toliko značajna stvar da mora i zvanično da se fotografira sa tim cvijetom i da na taj način poruči ne samo Bosni i Hercegovini, nego i celom Zapadnom Balkanu da je u evropskim vrednostima Srebrenica već odavno ugrađena i da je došlo vreme da se to odradi i tu, na tim prostorima.

Rezolucija o Srebrenici

FTV: Evropski parlament je usvojio je u 2009. godini proglešeno je 11. jula, evropskim Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, mislite li da je do toga trebalo doći i ranije?

Kacin: Pa, možda! Ali dobro je da je do toga došlo. Dobro je da su u tome sledili i drugi parlamenti, posebice ovi tu na Zapadnom Balkanu. Veoma je značajno da je prva bila iza toga Crna Gora koja će ove godine najverovatnije dobiti datum za početak pregovora, druga je bila Hrvatska koja je upravo završila pregovore za ulazak u EU, treća je onda bila i Srbija, koja je usvojila svoju rezoluciju, ali ipak je usvojila i to su sve zemlje koje su otišle u tom pravcu prema Evropskoj uniji i taj pravac se više ne može promeniti. To je neko okruženje koje je veoma pro-evropski orijentisano i mislim da će to, na kraju krajeva, doneti pozitivan odjek i u samoj Bosni i Hercegovini.

FTV: U evropskoj Rezoluciji spominje se riječ genocid, toga nema u srbijanskoj. Imate li komentar na to iako kažete: «Usvojili su Rezoluciju»

Kacin: Srbija dobro zna zašto je morala pronaći generala Ratka Mladića, zna zašto ga je isporučila i zna se za što se njemu sada sudi!

Neusporedivi slučajevi

FTV: Dobro! Smatraću to odgovorom na ovo pitanje. Diplomatski! Kako komentirate to, Boris Tadić je prilikom nedavne posjete Bosni i Hercegovini, Sarajevu, u neku ruku Mladića i Karadžića, koji se spominju kao ključne osobe koje su doveli do onoga što se dogodilo u Srebrenici, pa čak i u Rezoluciji. Njima se sudi sada u Haagu, poistovijetio ih je sa određenim osobama iz Bosne i Hercegovine, naprimjer, kao umirovljeni general Jovan Divljak, Ejup Ganić… Kakav je vaš stav, odnosno, komentar na to?

Kacin: Ma ne, on je pomenuo i treće ime čoveka koji je bio osuđen samo zato jer je bio dežurni telefonista. Mislim da su to slučajevi koji su jednostavno neusporedivi. I ja, ne da mu to zamjeram, jer nemam pravo da mu zamjeram, al’ to mu neću zaboraviti!

FTV: A je li to evropsko ponašanje? Tadić se kune u Evropu, je li to duhu Evrope tako?

Kacin: Mislim da to pitanje morate postaviti njemu. On je sa takvom usporedbom, sa tim paketom, mnogo toga rekao o sebi, rekao je mnogo toga i o Srbiji i, zapravo je rekao šta sve Srbija mora još mora odraditi da bi ispunila uvjete da dobije status kandidata…

Političari koji negiraju Srebrenicu sve izolovaniji

FTV: Kada je u pitanju Srebrenica, kada je u pitanju genocid, teško je to da će Srbija brzo pogledati istini u oči, međutim, slična je situacija u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, genocid se i dalje od određenih političara tipa Milorada Dodika, i dalje osporava, dovodi se u pitanje broj žrtava, da li to nudi neki pogled u budućnost? Ili, ovo je u svakom slučaju, dovodi do sve teže i teže situacije, jer negirati genocid u Bosni i Hercegovini gdje se dogodio i imamo presudu, unatoč tome, nije nam to ni trebalo, znalo se šta se dogodilo… Vaš komentar?

Kacin: Mislim da je tih poricanja sve manje i manje i da se mi stvarno bližimo trenutku kada će takav vid ponašanja i političkog oslovljavanja tog događaja više reći o onima koji govore na taj način nego o samom genocidu. Ja bih želeo ovu priliku iskoristiti da samo ponovim: Ratko Mladić je otišao tamo radi individualizacije krivice i zato mislim da je nekorektno da se celi narod, na neki način, stavlja u paket sa izjavom jednog političara. Ti političari su sa takvim izjavama sve izolovaniji i izolovaniji i mislim da se i ta raspodela snaga unutar drugog entiteta i celog naroda veoma veoma brzo mijenja…

FTV: Mogu li takve priče i izjave imati utjecaja, recimo, na naš put ka Evropskoj uniji? Ovo vas pitam kao političara, dakle, nema sumnje da ulazimo u to što to znači žrtvama, obiteljima preživjelih, to znamo kako oni preživljavaju, ovo vas pitam čisto na političkom polju?

Kacin: Ovako. Što se tiče Bosne i Hercegovine, mi prije svega želimo da funkcionira kao funkcionalna država. To znači da mora imati Vijeće ministara, bez Vijeća ministara nema ništa. Ali, za put ka i u Evropsku uniju ni Vijeće ministara nije dovoljno. Potrebno je Vlada koja ima ministre, koja ima i poljoprivredni resor, Vlada koja pregovara za dobro svih građana Bosne i Hercegovine kako bi sva njezina teritorija, sva njezina ekonomija, i cijelo njezino stanovništvo, i oni koji su protiv ulaska u Evropsku uniju, imali mogućnost da na kraju o tome odluče i da se nađu unutar Evropske unije gdje svakako ima velikih i boljih mogućnosti za ubrzani razvoj, za stvaranje radnih mjesta i za sanjanje budućnosti. Ono što je problem Bosne i Hercegovine, mnogi uvjek, još uvijek i danas sanjaju prošlost. Treba sanjati budućnost.

Treba biti ZA Evropsku uniju

FTV: Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira poručio je kako je situacija krajnje ozbiljna i kako Bosna i Hercegovina korača upravo u tu prošlost, odnosno, korača unatrag. Kako izaći iz cijele ove priče i može li nam Evropa kako pomoći, jer, očito naši političari ne mogu se dogovoriti? Evo već, kada ste se dotakli ovog političkog aspekta?

Kacin: Ja bih rekao da je ta konstatacija veoma relativna. Naime kad Hrvatska juri takvom brzinom, kad Crna Gora trči ka Evropskoj uniji, kada se Srbija budi i želi u tom pravcu, onda ako Bosna i Hercegovina stoji, ona de facto korača unazad. Ja mislim da u ovom momentu još nema toliko negativnih koraka unazad, ali su drugi toliko brži da jednostavno nema druge nego odlučiti biti ili ne biti. I kada se odlučuje o tome postoji samo jedna opcija – treba odlučiti za «biti», treba biti za, treba krenuti za i na kraju i u Evropsku uniju.

FTV: Možemo li očekivati malo jači angažman Evrope, evo konkretno u formiranju državne vlasti?

Kacin: Vi želite da Evropa gnjavi i da davi i da umjesto Bosne i Hercegovine stvori Vladu?

FTV: Ja vas pitam hoće li? Neće?

Kacin: Ne, mismo odlučni da se sa Bosnom bavimo znatno više nego sa drugim zemljama u regioni i to ćemo raditi i dalje.

FTV: Ako ništa ne poduzmete mi ćemo slijedeću vlast imati tek za tri godine?

Kacin: Ne, ne. Imaćete je pred Božić ove godine, jer, da ponovim, kada Hrvatska na referendumu odluči da ide u Evropsku uniju, kada Crna Gora dobije datum za početak pregovora, i kada Srbija dobije status zemlje kandidata, onda je to pravi trenutak da se vašoj političkoj eliti postavi pitanje gdje je Bosna i Hercegovina.

Evropa zakazala?

FTV: Moramo se vratiti, za kraj, Srebrenici. Je li Evropska unija svjesna propusta međunarodne zajednice odnosno Evrope za ono što se dogodilo u Srebrenici?

Kacin: Evropska unija je međunarodna zajednica. Delovi Evropske unije su odradili veoma značajne napore da do toga ne dođe. Ako dozvolite, ja bih naveo barem dva. Prvi je general Morion koji je stvorio ta zaštitna područja iako se danas i njega optužuje, jer je prošlo toliko vremena pa je zaboravljeno što je tko napravio i kako. I Holanđani su, na kraju krajeva, tada bili jedini koji su krenuli u pomoć i na kraju su se sami našli u nevolji. Dakle, ova dva konkretna slučaja govore o tome da je Evropa željela, ali da nažalost nije bila dovoljno operativna u ono doba. Još uvek je mislila da se sa Miloševićem može na lep način. Od tada se zna da to ne može, pa je u sledećoj takvoj situaciji 1999. godine odlučila da genocid na Kosovu spreči. I zato je došlo do bombardovanja Srbije.

FTV: Da. Niko ne osporava to što je Evropa učinila da se zaustavi krvoproliće u BiH, pitanje je bilo, ali evo odgovorili ste dijelom, to što se nije učinilo da se recimo genocid u Srebrenici spriječi?

Kacin: Nažalost, Holandskom bataljonu međunarodna zajednica, nadređeni iznad njih nisu dali potrebnu ni avio ni ostalu podršku da bi mogli završiti tu svoju misiju na drugačiji način.

FTV: Dakle, Evropa je zakazala. Gospodine Kacin hvala Vam puno što ste bili gost trećega Dnevinka.

Kacin o Tadićevom «izjednačavanju» Divjaka i Ganića sa Karadžićem i Mladićem

Tadić je takvom usporedbom mnogo toga rekao o sebi!

«Ma ne, on je pomenuo i treće ime čoveka koji je bio osuđen samo zato jer je bio dežurni telefonista. Mislim da su to slučajevi koji su jednostavno neusporedivi. I ja, ne da mu to zamjeram, jer nemam pravo da mu zamjeram, al’ to mu neću zaboraviti!» kazao je Jelko Kacin novinaru FTV-a, a na njegovo podpitanje da li je to evropsko ponašanje, jer se Tadić kune u Evropu, i da li je takva izjava u duhu Evrope, Kacin je odgovorio: «Mislim da to pitanje morate postaviti njemu. On je sa takvom usporedbom, sa tim paketom, mnogo toga rekao o sebi, rekao je mnogo toga i o Srbiji i, zapravo je rekao šta sve Srbija mora još mora odraditi da bi ispunila uvjete da dobije status kandidata!»

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.