Srbija ušla u krug prezaduženih

1
3

Sjeverni Sandžak – Javni dug Srbije premašio je granicu od 45 procenata učešća u bruto domaćem proizvodu. Time je prekršen Zakon o budžetskom sistemu.

Njime je gornja granica dozvoljenog javnog duga Srbije postavljena upravo na 45 odsto BDP-a, pa je tako zemlja ušla u zonu visoke zaduženosti, piše novosadski Dnevnik.

List navodi da to proističe iz nedavne računice ekonomiste Miroslava Zdravkovića, nedavno objavljene na sajtu makroekonomija.org, čiji je ovaj stručnjak urednik.

Naime, Fiskalni savjet, tijelo od države zaduženo da prati koliko odgovornu budžetsku politiku vodi Vlada, nedavno je objavio da je udio javnog duga u BDP-u s posljednjim zaduživanjem dostigao 44,4 procenta.

Zdravković je, pak, upozorio na to da se taj pokazatelj zasniva na pretpostavci da će BDP u ovoj godini iznositi 3.359 milijardi dinara, uz kurs od 101,2 dinara po kojem je euro obračunat. Pri kursu eura od 102,2 dinara probija se granica zacrtana fiskalnim pravilima. “Rast kursa eura na vrijednost od više od 102 dinara znači da je fiskalno pravilo prekršeno”, naveo je Zdravković u svojoj analizi.

Upravo se to dogodilo od početka nedjelje: jedan euro je u ponedeljak po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije vrijedio 102,3 dinar, dok je jučer domaća valuta blago ojačala i zaustavila se tačno na navedenoj granici od 102,2 dinara. Odnosno, da budemo precizniji, zvanično je jučer euro vrijedio 102,1965 dinara.

Tako je Srbija samo godinu dana od uvođenja pravila o fiskalnoj odgovornosti i postavljanja granice o zaduženosti ne većoj od 45 odsto BDP-a, uspela ta pravila da prekrši.

Usvajanje tih pravila – donijetih na osnovu iskustava mnogih evropskih zemalja koje su na taj način zakonski ograničile potencijalno zaduživanje svojih vlada, krajem prošle godine je izazvalo rijetko nepodjeljenu podršku svih ekonomista. Ipak, ispostavilo se da je ova vlada prekršila zakon koji je sama predložila i nije uspjela da se tih pravila drži ni čitavu godinu.

Da je Srbija probila granicu javnog duga od 45 odsto BDP-a tvrdi i saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić, koji je ovih dana izjavio da se to desilo još krajem septembra i da državno zaduženje sada u BDP-u iznosi 47 odsto. Nikolić kaže da se čini i da bi tu činjenicu mogla potvrditi i misija Međunarodnog monetarnog fonda, koja trenutno boravi u Srbiji.

Još prošle godine učešće javnog duga u BDP-u Srbije iznosilo je 41,5 odsto. Situacija je bila neuporedivo bolja prije početka globalne ekonomske krize: 2008. godine državno zaduženje Srbije bilo je 8,7 milijardi eura i u godišnjem BDP-u je učestvovalo s tek 26 procenata. Ipak, država je tada, da bi uspjela da bez većih potresa ispunjava obaveze prema budžetskim korisnicima, počela da se zadužuje ubrzanim tempom i od tada je dug porastao čitavih šest milijardi eura.

Izvor: Sandzak-X.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.