Srbija: Ukinuta vanredna situacija, do sada 33 žrtve

0
10

Srbija – Vlada Srbije ukinula je vanrednu situaciju na teritoriji zemlje, a premijer Aleksandar Vucić je zahvalio svim ministrima na angažmanu tokom prethodnih dana. 

Članovi vlade jednoglasno su se izjasnili da ukidanje vanredne sitaucije, a premijer je predložio i da se na danasnjoj sednici usvoji i odluka da se pripremi poseban izvjestaj za skupstinu i građane o mjerama preduzetim za vreme poplava.

Premijer je izjavio da teško vrijeme i situacija izazvana poplavama ne smije da bude alibi za odlaganje i otkazivanje bilo kakvih preuzetih obaveza i poručio da se što pre pripreme prioritetni zakoni.

“To što smo imali teške dane i siutaciju već deset dana ne smije da nam bude alibi za odlaganje ranijih obaveza i molim one sa kojima smo razgovarali o usvajanju prioritetnih zakona, a trebalo je da nacrti već budu podijeljeni ministarstvima, da sa tim ne kasne”, rekao je Vučić.

On rekao da se ubrzano pripreme zakon o radu, kao i zakon o planiranju i izgradnji, o privatizaciji i o stečaju.
“Ne može vrijeme da stane, već moramo da pokažemo još veću posvećenost nego ranije”, rekao je Vučić.

Premijer je zahvalio svim ministrima koji su ozbiljno, vrijedno i posvećeno radili i zamolio da obaveze i rokove koje su dali poštuju.
“To što imamo tešku situaciju na terenu, i što ćemo morati da se bavimo i time, ali vaš molim da se sa još većom posvećenošću bavite ovim”, rekao je Vučić.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je nešto ranije na sednici Štaba za vanredne situacije da postoje uslovi da se vanredna situacija ukine, ali da će ono ostati na snazi u dva grada i 16 opština gde je situacija takva da, kako je rekao, ne možemo potpuno da ga ukinemo.

Vanredna situacija ostaje u Šapcu i Sremskoj Mitrovici, kao i u opstinama Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Paraćin, Mionica, Svilajnac, Smederevska Palanka, Šid, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta,
Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci.

Ministrar Stefanović je naveo da je situacija osim klizišta u malom Zvorniku i još nekim opštinama stabilna, da ide ka normalizaciji osim u Obrenovcu gdje je trećina opštine pod vodom situacija.

Prema njegovim riječima stvaraju se uslovi za povratak stanovništva rekao je Stefanović i dodao da nadležna ministarstva rade posao u svom domenu i daju instrukcije kako bi se spriječile neke neželjene posljedice kao što su zaraze ili neke bolesti…

On je naznačio da će organi bezbednosti dati i nadalje svoj doprinos i učestvovati sa svim svojim sredstvima i da nece dozvoliti da se bilo šta desi.

Do sada su otkrivena 33 tela, od kojih je 13 žrtava utapanja, izjavio je Stefanović i dodao da su to pravi i istiniti podaci i odnose se na cijelu Srbiju.
“Vršimo obdukciju i za svaku će se raditi pojedinačno”, rekao je Stefanović.

 

Stanje u kriznim tačkama stabilno

 

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je na svim kriznim tačkama u Srbiji stanje stabilno, ali da će nadležni organi ostati u pripravnosti još pet do šest dana na svim kriznim područjima.

Marić je rakao da je dosad na teritoriji Srbije evakuisano više od 30.000 osoba, od toga 25.000 iz Obrenovca.

Prema njegovim riječima, spasilački timovi iz inostranstva postepeno se vraćaju svojim zemljama, a u Srbiji će ostati timovi sa pumpama i helikopteri u stanju pripravnosti i preventive radi.

On je naveo da se humanitarna pomoć organizuje preko operativnog štaba i da se uspostavlja sistem da zahtjevi opština za pomoć budu racionalni i da ne smijju da budu predimenzionirani.

 

Voda iz Obrenovca bi se mogla povući za pet dana

 

Voda iz Obrenovca bi mogla da se povuče za oko pet dana, a već od nedelje se može očekivati povlačenje vodostaja rijeke Save.

Direktor Srbijavoda Goran Puzović najavio je da se u petak na subotu može očekivati da Dunav i Sava budu na vrhuncu, a od nedelje blago povlačenje rijeke Save, istakavši da taj poplavni talas nije tako veliki kako smo predvideli.

On je kazao da još treba ojačati nasipe oko Termoelektrane u Obrenovcu da bi se izbjegao svaki rizik i da će situacija biti praćena 24 sata od nadležnih službi.

Situačija se polako smiruje, reke se vraćaju u korita, a vodostaj Save i Dunava je manji nego što je RHMZ predvideo, rekao je vršilac dužnosti direktora Direkcije za vode Miodrag Pješčić i naglasio da su bezbedni i Beograd i Smederevo i Golubac.

Postavljena je i mobilna oprema za zaštitu od poplava, gde je to moguće, rekao je Pješćić i dodao da je počelo prikupljanje podataka o šteti od poplava

U opštini Šid se očekuje dolazak vode iz Hrvatske, ali nijedno naselje nije u toj opštini ugroženo, rekoa je on i najavio da sutra dolaze stručnjaci iz Hrvatske u Morović da se vidi kako da se voda vrati u Savu.

 

Nisu svi rizici prošli, veliki posao nam tek predstoji

 

Premijer je izjavio da ukidanje vanredne situacije ne znači da su svi rizici i opasnosti prošli, da tek sledi ogroman posao i najavio da će o svemu što je i kako rađeno tokom vanredne situacije biti podnet izveštaj Skupštini Srbije, ali i svim građanima.

Vučić je na sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije rekao da će i nakon ukidanja vanredne situacije biti potreban veliki angažman Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane ali da će sada veliki posao preći na druga ministarstva, pre svih energetike, građevine, zdravlja…

“Nemamo čega da se stidimo možemo da budemo ponosni na građane na vojsku, policiju na hiljade dobrovoljaca, na gotovo sve ministre…” rekao je premijer na sjednici Štaba za vanredne situacije.

Pred nama je obnova zemlje i čeka nas ogroman posao, dodao je Vučić navodeći obnovu energetskog sektora, puteva i željeznica, a onima koji su ostali bez krova nad glavom poručio je da će biti zbrinuti i da neće biti bez kuća…

Premijer je posebno čestitao načelniku Generalštaba Ljubiši Dikoviću na izuzetno obavljenom poslu u Šapcu i Sremskoj Mitrovici.

Vučić je članove Štaba za vanredne situacije obavijestio o razgovoru koji je prethodno imao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je, kako je rekao, poručila da nemački narod neće ostaviti Srbiju bez pomoći i podrške.

(tanjug)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.