Srbija: Šteta oko milijardu evra, dogovorena donatorska konferencija

0
12

Srbija – Poplave su nanijele velike štete, posebno energetskom i poljoprivrednom sektoru i našoj zemlji će biti potrebna međunarodna pomoć u privrednom oporavku, izjavio je danas predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se učesnicima pripremne konferencije donatora u Beogradu. Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je, po završetku sastanka, da je dogovoreno sazivanje prave donatorske konferencije.

Premijer je, u direktnom uključenju za britanski Skaj njuz, pozvao danas Evropu i svijet da pomognu Srbiji da prevaziđe najveću poplavnu katastrofu i dodao da bi se usudio da kaže da će šteta biti oko milijardu evra.

“Naša nesreća je toliko velika da to svako dobro vidi”, kazao je premijer na sastanku sa međunarodnim donatorima dodajući da nam je, ukoliko želimo privredni oporavak narednim godinama, neophodna pomoć međunarodne zajednice na svaki mogući način, uključujući novac.

Vučić je rekao da Srbiju očekuje ozbiljna rehablitacija pruge Beograd-Bar, kao i da je ukupno oštećeno više od 50 javnih objekata, najviše škola, kao i da je oštećeno više od 300 poslovnih objekata.

Ocijenivši da su elektronergetski sektor i poljoprivreda pogođeni više nego ostali privredni sektori, Vučić je naveo da je poplavljeno između 75.000 hektara i 83.000 hektara poljoprivrednih površina.
“To će se odraziti na blaži rast ili pad poljoprivredne i cijelokupne proizvodnje. Zato nam je potrebno još intenzivnije sprovođenje ekonomskim reformi, ali ćemo morati da generišemo i veći privredni rast”, napomenuo je premijer.

Zbog štete u elekstroenergetskom sistemu, Srbija svakodnevno kupuje struju za pola miliona do milion evra, dodao je Vučić i kao ohrabrujući podatak pomenuo da će Kolubara danas malo povećati proizvodnju te da će i prve količine uglja isporučiti TENT-u.

Vučić je, govoreći o međunarodnoj pomoći, posebno zahvalio vladi Norveške i najavio da će prvi objekti biti obnovljeni upravo tim sredstvima, dok će najveći deo obnove finansirati Vlada Srbije.

Premijer je zahvalio i vladama Kine i Ujedinjenih arapskih Emirata, rekavši da su na spašavanju bili angažovani helikopteri iz Slovenije, Švajcarske, Nemačke, Makedonije, Mađarske, Belorusije i Euleksa, a deset helikoptera ponudile su SAD.

Ponovio je da će se šteta procijenjivati na pošten i pravičan način i da su zato dobrodošli evropski timovi u proceni štete, dodajući da je šteta koju je Srbija pretrpela u poplavama prešla 0,64 odsto BDP, što je uslov za pomoć iz fonda EU, te da, prema trenutnim procijenama, iznosi više od potrebnih 174,5 miliona evra.

U Srbiji imamo više od 140 kolektivna centara koji se brinu o ljudima, od kojih je 47 u Beogradu i 93 širom Srbije.

Iseljeno je ukupno 31.879 građana, srušna ili potpuno ugrožena 1.763 objekta, poplavljeno 2.260 objekata, bez Obrenovca, rekao je Vučić i dodao da je ugroženo poplavama 39 opština, odnosno 1.643.832 stanovnika.

Na kategorisanim putevima srušeno je 30 mostova, a oštećeno 50, dok je na opštinskim i nekatogorisanim srušeno i oštećeno oko 200 mostova, naveo je Vučić.

Usled odrona i klizišta oštećeno je više od 20 kategorisanih puteva i više stotina opštinskih i nekategorisanih puteva, a najveća je šteta u finansijskom smislu na Koridoru 10, kod Dimitrvograda, gde je procijenjena šteta od deset i više miliona evra, izjavio je premijer na donatorskoj konferenciji u Beogradu.

Obnova zemlje pravno i suštinski biće pripremljena u narednih deset dana, ponovio je, a međunarodnim donatorima još jednom poručio da će se procjena štete raditi na odgovoran i pošten način jer “ne želimo i nećemo nikoga da varamo”.

On je međunarodne donatore zamolio da pomognu i znanjem, i novcem, ali i svakim drugim vidom pomoći, istakavši da će svaki dinar koji se dobije moći da se vidi i prati na sajtu Ministarstva finansija i da će to biti pripremljeno za nekoliko dana.

Zahvalivši svima koji su pomogli Vučić je poručio da će Srbija to znati da ceni i poštuje, ali da će znati i da vrati ukoliko to bude potrebno.

 

Apel Evropi i svetu da pomognu Srbiji

 

Premijer Vučić je, u direktnom uključenju za britanski Skaj njuz, pozvao danas Evropu i svet da pomognu Srbiji da prevaziđe najveću poplavnu katastrofu i dodao da bi se usudio da kaže da će šteta biti oko milijardu evra.

Riječ je o najvećoj katastrofi koja je Srbiju pogodila ikada, rekao je Vučić i dodao da je, nažalost, izgubljeno i mnogo života. Naveo je da je riječ o 27 žrtava, ali da strahuje da taj broj nije konačan izrazivši nadu da će do kraja sedmice moći da izvjesti javnost o broju žrtava.

“Sada, naravno, procijenjujemo štetu i razgovaraćemo sa partnerima iz EU i sa svima ostalima koji mogu da nam pomognu. Veoma sam vam zahvalan što ste me pozvali u program i iskoristiću ovu priliku da pozovem sve ljude iz Evrope i svijeta da nam se nađu u ovoj nesreći na način na koji mogu”, poručio je srpski premijer.

On je podsjetio da je do sada razgovarano sa evropskim komesarima Kristalinom Georgijevom i Johanesom Hanom, kao i da je konstatovano da se Srbija kvalifikovala za sredstva iz Fonda solidarnosti EU.
“A mi ćemo mati, usudio bih se da kažem, oko milijardu evra štete tako da ćemo dobiti novac iz tog fonda. Moraćemo da nađemo i sopstvenog novca za popravke i obnove, ali molim sve ljude u svijetu da nam pomognu na bilo koji način – lijekovima i humanitarnom pomoći”, rekao je Vučić.

On je dodao da će i Srbija organizovati akcije, dobrotovrne skupove i donacije, istakavši da su se britanski političari uvijek do sada odazivali takvim pozivima.
“Na primer ledi Ketrin Ešton je uvek pomagala Srbiji kao i šef misije EU u Srbiji Majkl Devenport. Nadamo se da ćemo sakupiti još sredstava jer moramo da prebrodimo ovu katastrofu”, rekao je srpski premijer.

 

Joksimović: Međunarodna zajednica će podržati Srbiju

 

Ministarka Joksimović je istakla da je danas bilo govora i o potrebama razvojne pomoći, što će biti predmet napora u narednih nekoliko godina.
“Možemo da konstatujemo da međunarodna zajednica podržava Srbiju u teškom periodu i voljna je da stavi na raspolaganje svoje resurse i finansijske mehanizme za obnovu zemlje”, prenijela je Joksimović, na konferenciji za štampu, zaključke skupa.

Ona je dodala da je obaveza vlade da intenzivno radi prevashodno na proceni štete i izradi plan sanacije.

U cilju postizanja maksimalnih efekata, vlade i finansijskih istitucija kao i donatora, zaljučeno je, kako je kazala, vlada će biti jedini koordinator procesa planiranja obnove i programiranja sredstava koja će nam biti na raspolaganju.

Predstavnici međunarodne zajednice, prema njenim rečima, razmotriće sve mogućnosti koje imaju da izađu u susret Srbiji.

Ona se zahvalila na značajnoj podršci koju je međunarodna zajednica već dala, i na spremnosti koja je izražena da i dalje pomogne Srbiji.
“Mi smo neizmerno zahvalni i znaćemo da cijenimo u budućnosti ovakve gestove prijateljstva”, poručila je Joksimović.

 

Devenport: Srbija može da povuče 30 miliona evra kratkoročno

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport poručio je da se EU obavezala da će, zajedno sa ostalim partnerima, sarađivati kako bi podržala napore koje Vlada Srbije ulaže u borbi s posledicama poplava.

On je poručio da su svi impresionirani brzim i koordinisanim reagovanjem Vlade Srbije na katastrofalne poplave koje su pogodile Srbiju, kao i masovim odzivom građana koji su pružili pomoć ugroženima.

“To je pravi pristup. Vlada predvodi ove napore, a usledio je i izuzetan odgovor partnera iz međunarodne zajednice. To svedoči o solidarnosti koju osećamo prema Srbiji i drugim zemljama regiona. I u budućnosti ćemo nastaviti na isti način”, rekao je Devenport.

Takođe, istakao je da će Srbija dobiti značajna sredstva iz Fonda solidarnosti EU, čiji će tačan iznos biti poznat nakon što se izvrši procena štete, kao i iz pretpristupne pomoći, a da će joj zemlje-članice EU pomoći i bilateralno.

Kada je riječ o sredstvima iz pretpristupne pomoći, Srbija bi mogla da računa na realizaciju 30 miliona evra pomoći, kartkoročno.
“Bez obzira što Srbija nije članica EU ona ima pristup Fondu kao članica, zahvaljujući statusu kandidata”, ponovio je Devenport poruku evropskog komesara za regionalnu politiku Johanesa Hana.

Prema njegovim riječima, EU obezbeđuje sveobuhvatnu pomoć od samog početka – od napora za sapšavanje, preko humanitarne pomoći do sanacije i dugoročne obnove.

Podsetio je i da je 14. maja aktiviran Mehanizam EU za civilnu zaštitu za Srbiju i BiH, i da je 19 zemalja ponudilo pomoć, da je EU obezbedila pomoć u pumpama visokog kapaciteta, agregatima i da je veliki akcenat stavljen na anergetiku jer je to pitanje od vitalnog značaja.

Obijezbeđen je tim od 200 ljudi koji će pomagati Vladi Srbije u strukturama kontrole pomoći.
“U svim kategorijama reagovanje EU bilo je takvo da je podrazumevalo i više od traženog”, ocijenio je Devenport.

On je za subotu najavio posjetu komesara Hana.

Kada je riječ o proceni humanitarne pomoć na preliminarnoj osnovi, on je rekao da je utvrđeno da je hitno potrebna hrana, voda za piće, sredstva za prečicšcahvanje, sredstav za higijenu i da postoji očekivanje da te potrebe budu hitno zadovoljene.

Potom će u fokusu paženje biti priprema obnove i uvođenje mjera za prevenciju poplava u regionu. Očekuje se da će Srbija dobiti i značajnu pomoć od EBRD i EIB , a radi se o dodatnim zajmovima za sanaciju, dodao je Devenport.

(tanjug)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.