Srbija raspisala 150 potjernica protiv bh. građana

0
4

BIH – Ja kad bih znao da će me neko odvesti u Srbiju, izvršio bih suicid. Ne bih dozvolio da me odvedu, branio bih se. Žao mi je da neko bevzeze ne nastrada, rekao je Šabanović.

Ratni komandant Drugog bataljona Prve podrinjske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine Murat Šabanović i njegov sarajevski advokat Damir Alagić upozorili su danas bh. javnost da potjernica za Šabanovićem vjerovatno nije jedina i da je, prema njihovim saznanjima, Srbija raspisala oko 150 Interpolovih difuznih potjernica za građanima Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Srbija je za Šabanovićem raspisala potjernicu za krivično djelo terorizma, što su u petak potvrdile i bh. institucije. Šabanovića bosanskohercegovačka i javnost bivše Jugoslavije pamte po dramatičnoj situaciji u Višegradu kada je u aprilu 1992. godine putem TV ekrana generalu Jugoslavenske narodne armije (JNA) Milutinu Kukanjcu prijetio da će dići uzrak branu na Drini i da će ”poplaviti sve do Beograda”.

”Ja sam dobio informaciju da postoji 150 difuznih potjernica i da sam među njima i ja. Informaciju sam dobio od prijatelja iz Hrvatske, a ne iz države koju sam ja branio. Provjerio sam informaciju u vezi s mojim statusom i otkrio da, zaista, postoji potjernica. Niko me od bh. organa o tome nije obavijestio. Zato nema razloga da sumnjam i u postojanje ovih 150 potjernica. Čuo sam da sam ja sigurno na listi, a rečeno mi je da ima i 30 Hrvata. Hrvatska je obavijestila o tome svoje građane koji imaju dvojno državljanstvo. Bošnjaci, nažalost, o tome nisu obaviješteni”, kazao je Šabanović za Anadoliju.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini Himzo Selimović potvrdio je da ”u ovom momentu nema drugih potjernica za državljanima BiH od Interpola”.

Šabanović i njegov sarajevski advokat Damir Alagić u to, međutim, nevjeruju.

Alagić podsjeća da je jedan bh. državljanin već uhapšen. Riječ je o Samiru Hondi, koji je uhapšen 20. marta ove godine na graničnom prelazu Badovinci između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina u logoru „Čelebići” općina Konjic.

”Iako naši govore da nema potjernica, mislim da su informacije koje mi imamo o većem broju potjernica za bh. građane, sasvim tačne. Gledajte, bh. organi, iako su znali za potjernice, ni Murata Šabanovića o tome nisu obavijestili. Potjernice sigurno postoje, i to za veliki broj ljudi. Šabanovićeva potjernica je potvrđena, a i druge će biti ili će uskoro stići. Pravosuđe BiH mora iznijeti stav u zaštitu građana BiH shodno Ustavu BiH, a posebno sagledavajući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i pravu na pravično suđenje. Konvencije su sastavni dio Ustava. Državljani BiH  trebaju imati ustavno-pravnu zaštitu unutar svoje države. Oni to sada nemaju”, tvrdi Alagić.

Da je situacija ozbiljna potvrđuje i činjenica je Tužilaštvo BiH 22. marta, nekoliko sati nakon što je agencija Anadolija prenijela informaciju o srbijanskoj potjernici za Šabanovićem, zatražilo od Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije ”dostavu spiska osoba, državljana BiH, za kojima su organi Srbije raspisali potjernice, a koji su osumnjičeni za predmetna krivična djela počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine”.

Također, zatražili su i kopije dokaza u predmetu protiv državljanina BiH Samira Honde.

Tužilaštvo BiH se poziva na Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su potpisali Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

Međutim, advokat Alagić upozorava kako su primijetili da Srbija pravi određeni zaokret u sličnim slučajevima, te, umjesto za ratne zločine, bh. građane sada tereti za razna djela, uključujući i terorizam.

”Nakon što su u slučaju ”Dobrovoljačka” skinute potjernice Interpola, sada se oni u Srbiji igraju prava pa mijenjaju kvalifikacije, sa ratnih zločina, na primjerice, terorizam. Mislim da se to desilo i u drugim slučajevima”, smatra Alagić.

Alagić je istakao kako je njegov branjenik Murat Šabanović spreman da da iskaz u BiH pred bilo kojim organom. Najavio je da će od institucija tražiti da se navedeni predmet prepusti BiH.

Traži zaštitu države

Šabanović je još jednom poručio kako ”živ neće u Srbiju”.

”Ja moram biti veoma pošten. Strah me je da neko bezveze ne nastrada. Ja kad bih znao da će me neko odvesti u Srbiju, izvršio bih suicid. Ne bih to dozvolio, branio bih se… U međuvremenu me hvata panika da ne nastrada neki naš dobronamjerni policajac koji će reći: ”Murate, pođi sa nama”. Gledajte, puno je agencija, policijskih tijela koje nisu pod kontrolom države BiH, a primaju novac od države. Zato me je strah. Tražim, dakle, da me institucije države zaštite kao sve ostale građane BiH koji su branili državu BiH, njen suverenitet i integritet. Osjećam se kao medvjed koji je osuđen na odstrel i sada hoda lovištem”, izjavio je Šabanović.

Ponovio je kako ne bježi od suđenja, ali želi da mu se sudi u BiH. Potjernica iz Srbije, tvrdi, nanijela mu je veliku štetu, posebno zbog njegove djece koja žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i ”nije im jednostavno što je njihov otac na Interpolovoj listi zbog terorizma”.

Pokušaj provale u advokatski ured

Advokat Damir Alagić potvrdio je za Anadoliju da su sinoć oko 23 sata dvije nepoznate osobe pokušale upasti u njegov ured u Sarajevu, ali ih je on iznenadio i spriječio, jer je u tom trenutku slučajno radio na jednom predmetu. Alagić pokušaj upada dovodi u vezu sa slučajem Šabanović, te zahvaljuje sarajevskoj policiji na brzoj intervenciji.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.