3. Juli 2019

U Srbiji će se ubuduće činjenice o razvodu braka automatski upisivati u matične knjige, potvrđeno je iz ministarstva pravde i državne uprave i lokalne samouprave.

„Na ovaj način idemo u korak sa ciljevima reforme javne uprave, to jest, smanjenja birokratije i dodatnog trošenja i vremena i novca naših građana“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić koji je danas i poslao instrukciju svim matičarima širom Srbije za postupanje u ovakvim slučajevima.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da će matičari sami upisivati promjenu o vjenčanom stanju na osnovu elektronskog izvještaja nadležnog suda.

„Ideja je da daljim umrežavanjem baza podataka olakšamo svakodnevnicu kako građanima, tako i zaposlenima u upravi i postanemo efikasniji u radu“, rekla je ona.

Matičari će, na osnovu elektronskog izvještaja nadležnog suda, bez odlaganja upisati podatak o razvodu braka u elektronski Registar matičnih knjiga i u papirni oblik matične knjige. Na ovaj način će se postići veća efikasnost u radu državnih organa i maksimalna ažurnost Registra matičnih knjiga.

Prema ranijem pisanju Blica ko želi da se razvede u Srbiji mora na to da čeka i po nekoliko mjeseci, ali i da pripremi veliku svotu novca za advokatske troškove i sudske takse, što u najboljem slučaju iznosi oko 35.000 dinara.

“Svaki četvrti brak u Srbiji završi se se razvodom, godišnje se sklopi oko 36.000 brakova, a razvede oko 9.000. Srbija je po odnosu broja vjenčanja i razvoda (25 odsto) u donjem evropskom domu, daleko od prosjeka Evropske unije (44 odsto). Prosječan razvedeni brak u Srbiji traje između 10 i 15 godina. Prema riječima psihologa, razlozi za rastavu su uglavnom prezasićenje, nesuglasice, novčani problemi i emocionalno udaljavanje partnera. Brakovi koji traju kraće, recimo do pet godina, obično se završavaju razvodom ukoliko par u tom periodu nije mogao da dobije dijete”, objavio je Blic u 2018. godini.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles