24. August 2010

Sjeverni Sandža – Zbog odluke Vlade da napravi promjene u Komisiji za vjersku nastavu da na mjesto profesora Mevluda Dudića iz Islamske zajednice u Srbiji, novi član bude Adem Zilkić iz takozvane Islamske Zajednice Srbije,koju takođe država samovoljno nameće – vjeroučitelji bliski islamskoj zajednici muftije Muamera ef. Zukorlića najavljuju proteste i bojkot nastave, ukoliko Vlada ne povuče takvu odluku.

Kako je do ovakve situacije uoće došlo, danas nismo mogli da čujemo, jer niko iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ni iz Ministarstva vjera, za razgovor nije bio dostupan.

Istovremeno, iz nevladinog sektora upozoravaju da nije vrijeme za produbljavanje sukoba između dvije strane.

Sead Biberović iz novoparazrske organizacije “Urban in” za B92 kaže da država ovakvim potezima gura prst u oko Islamskoj zajednici Muamera ef. Zukorlića i onima koji ga podržavaju.

“Mislim da je to vrlo nepromišljen potez države i potez koji samo doliva ulje na vatru, u vezi sa svim ovim konfliktima kojima smo svjedoci u posljednje vrijeme”, smatra Biberović.

“Kada su tenzije visoke, kada je konflikt gotovo otvoren, država treba da mnogo promišljenije djeluje. Ono što se meni čini da je jedino rešenje ovdje jeste – dijalog i dijalog”, pozvao je on.

U dijalogu, kaže Biberović, moraju da učestvuju ne samo predstavnici islamske zajednice i država, već i politički predstavnici Bošnjaka koji sjede u Vladi.

On smatra da lideri sandžačkih partija Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin mogu da doprinesu rješavanju i ovog problema.

Izvor: Sandzak-x.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles