9. Januar 2010

Sjeverni Sandžak – Političkim ucjenama lidera Bošnjaka ne može se prekrajati mapa statističkih regiona i kršiti uredba Vlade Srbije. Srpske stranke i politički vrh Srbije ćute na svojatanje srpskih teritorija,  najčešća su reagovanja predstavnika srpskih stranaka i pojedinaca u opštinama Prijepolje, Nova Varoš i Priboj, posle “ofanzive” iz Novog Pazara da se šest sandžačkih opština nađu u jednom regionu.

“Mirka Cvetkovića i Rasima Ljajića podsjećamo da ovdje žive i Srbi i da su u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš većinski narod. Zato i nas neko mora da pita kada je reč o regionalizaciji”, ističe za današnje Večernje novosti Vukosav Tomačević, član Glavnog odbora DSS i odbornik SO Prijepolje.

Tomašević podsjeća da je Raška oblast, kolijevka srpske državnosti i duhovnosti i da Srbi neće da žive u Sandžaku.
“Znamo šta se krije iza zahtjeva Bošnjaka. Ukoliko bude bilo prekrajanja sadašnjih granica Zlatiborskog okruga – Vlada Srbije će izazvati gnev Srba iz Raške oblasti”, uvjeren je Tomašević.

U opštinama Nova Varoš i Priboj također “neće tutore iz Novog Pazara”. Ogorčeni su što ih neko stalno svojata i pokušava da ih odvoji od Užica – ekonomske, kulturne i saobraćajne matice.

U 17 novovaroških sela, na desnoj obali Uvca, kažu da su još od 1833. godine u Kneževini Srbiji i da će sljedeći odgovor na “crtanje mapa i granica” biti peticija. Jedni će, kažu, tražiti da se pripoje opštini Ivanjica, drugi Arilju, treći Čajetini.

“Država se dodvorava pojedincima, političkim i vjerskim vođama, koji bi da cijepanjem Srbije dobiju svoje feude”, kažu Milan Knežević, predsjednik OO SRS i Raco Bujišić, odbornik iz Nove Varoši.

Skupština opštine je jednoglasno donijela odluku da ostaje uz prirodnu maticu Užice, i da se protivi svim zakulisnim igrama.

“Pokušava se reanimacija Sandžaka. Mnoge institucije i ispostave državnih organa uzete su Priboju i preseljene u Prijepolje, da bi kasnije bile prenete u Novi Pazar, čime bi ovaj grad postao oblasni centar”, kaže Lazar Rvović (SNS), predsjednik opštine Priboj.

Izvor: RadioStoPlus.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles