16. Januar 2010

Sjeverni Sandžak – Srbijanski dnevni list “POLITIKA” piše kako su se uzburkale strasti u, kako oni pišu, “Raškoj oblasti” zbog nezadovoljstva Bošnjaka najnovije utvrđenom mapom statističkih regiona.

“POLITIKA” skreće pažnju na moguće referendume u opštinama Novi Pazar i Tutin, kojim bi ove dvije opštine tražile pripajanje regionu u kojem su ostale četiri sandžačke opštine, i koji bi, kako tvrdi funkcioner Ugljaninove Bošnjačke liste i narodni poslanik Esad Džudžević, bili raspisani “ukoliko vlada ne izađe u susret” zahtjevima Bošnjaka da svih šest sandžačkih opština bude u jednom regionu.

Kako tvrdi “POLITIKA” nisu Bošnjaci jedini koji u Sandžaku prijete referendumima zbog nezadovoljstva najnovijom mapom statističkih regiona. Udruženje Srba „Ras” iz Novog Pazara u slučaju da se stvara „sandžački region” prijeti referendumom kojim bi se iz sadašnje novopazarske izdvojile dvije srpske opštine.
U Novoj Varoši, kako navode pojedini mediji, “više srpskih sela na desnoj obali rijeke Uvac ne želi moguće spajanje sandžačkih opština u jedan region, pa najavljuju otcjepljenje od ove opštine i pripajanje Čajetini, Arilju i Ivanjici, odnosno opštinama koje neće biti u regionu Sandžaka. I oni kažu da bi mogli da raspišu referendum.”

“POLITIKA” posebno izdvaja govor našeg sugrađanina Džemaila Suljevića, predsjednika Narodnog pokreta Sandžaka, koji podsjeća na “referendum od 1991, na kome su se Bošnjaci, (tadašnji Muslimani) u velikom procentu izjasnili za autonomiju Sandžaka „sa pravom priključenja nekoj od susednih država”. Suljović aktuelne bošnjačke ministre naziva „vazalima beogradskog režima”.

Srbijanski dnevni list piše kako će završetak ove priče biti jasniji “poslje sastanaka predstavnika bošnjačkih partija sa predstavnicima Vlade Srbije najavljenih za ovu nedelju. Kako je rečeno u kabinetu premijera, narednih dana u vladi će biti sastanak Bošnjaka i predstavnika Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj i Republičkog zavoda za statistiku, a ako bude bilo potrebno u razgovore će se uključiti i premijer.”

“POLITIKA” prenosi i tvrdnje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da po zakonu referendum za izdvajanje opštine iz jednog i pripajanje drugom statističkom regionu nije moguć, jer, kako ovo ministarstvo tvrdi, zakonom regulisani referendum može se raspisivati za “osnivanje, ukidanje i promenu teritorije grada ili opštine”.

Ovo praktično znači da Bošnjaci Sandžaka prema zakonima države u kojoj žive ne bi imali pravo sami odlučivati kojem regionu će pripasti opština u kojoj žive, dok bi sa druge strane udruženje Srba „Ras” iz Novog Pazara zakonski imali pravo na referendum kojim bi se iz sadašnje novopazarske izdvojile dvije srpske opštine.

Takođe “više srpskih sela na desnoj obali rijeke Uvac” koja ne žele biti u eventualno mogućem sandžačkom regionu, zakonski se mogu izdvojiti iz opštine Nova Varoš i pripojiti se Čajetini, Arilju i Ivanjici.

Na kraju vam prenosimo par komentara na ovaj tekst u listu “POLITIKA”, uz podsjećanje da su i ostali slične sadržine, ali ćemo se zbog prostornog ograničenja zadržati na one najsadržajnije i najzanimljivije, koji nam svjedoče da u Srbiji još uvijek veliki broj građana živi u devedesetim godinama prošlog stoljeća.

(Napomena: Komentari su preneseni jezikom i stilom kojim su pisani. Jedina promjena jeste promjena iz ćiriličnog u latinično pismo)

1. Opasne stvari
Evo, iz ovoga što je naveo Džemail, vidi se sve. Mulsimani iz Raške oblasti (ne sandžak Džemaila, sandžak nije ime te oblasti. To je Raška oblast!) Žele Kosmetski reprizu, plus pripajanje Sarajevskom emiratu (a kome ili bi htjeli da se pripoje). Srbe su svi prevarili 1974, pa nadam se da neće opet! Ako bi vlada u Beogradu poklekla i izšla u susret muslimanima Novopazarskog kraja u vezi njihovog zahtjeva po “ujedinjenju” svih općina, to bi bio znak, da ova vlada nema ništa protivdaljeg komadanje Srbije. Apsurd je da, mnogi novinari i političari stalno govore o nekom «sandžaku». Sandžaci su bili na Balkanu za vrijeme turske vladavine. Sa odlaskom Turaka iz srpskih krajeva, nestali su i turski sandžaci! Tko je u Srbiji na vlasti Srbi ili poturice?!

2. Cope
Ne sme biti popuštanja po ovom pitanju jer je sve jasno. Mađari i Bošnjaci bi da otmu parče države i žele da imaju geografski okvir da to mogu da učine ubuduće. Ja zato baš mislim da ovom regionalizacijom treba usitniti te „ćelije”.

3. Komentator
Stvar je prosta k’o pasulj. Dezintegracija Srbije se nastavlja, pa svaka ptica svome jatu leti. Mađari na sjeveru, Šiptari na jugu i Raški muslimani na jugozapadu bi homogenizuju svoje etničke prostore i sutra da se ujedine sa susjednim zemljama. Politika naše vlade je neadekvatna jer u osnovi podržava ove dezintegracione tendencije. Regionalizacija nije loša u načelu, ali puno njih želi je zlouporabi za sasvim nečasne ciljeve. Srbija je veoma ugrožena i mora već jednom da se trgne, pokazati volju da hoće preživjeti i da se oporavim i konsolidira.

4. Steva
evo, ovaj suljevic je separatista ali je bar iskren. covek kaze, da su jos devedestih trazili autonomiju i pravo da se pripoje nekoj susednoj drzavi. al je on pametan. sto odma nije trazio drzavu. da ne gubi vreme. e, to je pravi argument da se mulimanima (bosnjaci, sta je to?) ne da region. regioni se ne prave za manjine ili verske zajednice vec da bi drzava bolje funkcionisala. a ako su zute “demokrate” nesto obecale svojim muslimanskim partnerima, onda je to njihova problem i ne sme da bude problem gradjana. a to njihovo obecanje moze samo biti razlog vise za raspisivanje izbora. jer dosta su “demokrate” na stetu gradjana ispunjavale zelje svojih koalicionih partnera. sa izborima bi i ta obecanja pala u vodu

5. Jelena Raška
Pravo resenje za nas Srbe iz Raske je da nam regionalni centar ostane Uzice jer sva resenja mimo ovog vode u secesiju regiona koji oni nazivaju Sandzak.

Izvor: Sjenica-Info.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles