11. Januar 2010

Nova Varoš – Ukoliko Vlada Srbije prihvati zahtjev bošnjačkih partija da se šest opština u Raškoj oblasti nađu u jednom regionu tražit ćemo otcjepljenje, poručuju Srbi!

Politički predstavnici Srba iz Raške oblasti tvrde da posle ultimativnog zahtijeva bošnjačkih partija neće sjediti skrštenih ruku. Iz opštine Nova Varoš poručuju da će sva sela sa desne strane Uvca, koja su svojevremeno pripadala Kneževini Srbiji, tražiti otcjepljenje od ove opštine i pripajanje opštinama Čajetina, Arilje i Ivanjica.

Marković: Ne učestvujem u razgovorima

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković jučer nam je rekao da je “dezinformacija” da on učestvuje u najavljenim razgovorima s predstavnicima bošnjačkih partija.
– Ovo nije moja tema, niti je naše ministarstvo predložilo taj zakon. Nemam nikakve veze s tim i ne učestvujem ni u kakvim razgovorima – tvrdi Marković. Na pitanje kako je onda moguće da su nam iz njegovog ministarstva potvrdili da će se sastati danas sa premijerom Cvetkovićem, ministar odgovora:
– Vjerovatno su to pročitali u novinama – kaže Marković.


„Manipulacija i kampanja“

Predstavnik Bošnjačke liste Esad Džudžević, komentarišući poruke Srba o mogućem referendumu, u izjavi za naš list kaže da je reč o “manipulaciji”.
– U vladinim uredbama nigdje se ne pominje sjedište ili administrativni centar regiona, već ćemo se o tome dogovoriti kasnije. Ovde je reč o manipulaciji građanima, koji ovo izgleda ne shvataju do kraja – ocjenjuje Džudžević.
Poslanik SDP Munir Poturak za naše novine kaže da ne bi više da kalkuliše.
– Sačekajmo sastanak, koji je najavljen za neki dan, pa kada budemo ukrstili argumente, videt ćemo na čemu smo. Ovo već počinje da liči na nečiju kampanju – kaže Poturak.

– Ovdje žive i Srbi! I nas će neko morati da pita o regionalizaciji. Podsjećam i
premijera Cvetkovića i lidere bošnjačkih partija da su u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš Srbi većinski narod i da bi u odlučivanju i mi trebalo da učestvujemo – kaže Vukosav Tomašević, član GO DSS i odbornik u SO Prijepolje.

Iz tri opštine ovog djela Srbije, još prošlog leta, kada je priča oko regionalizacije prvi put postala aktuelna, odgovor Srba bio je da ni po koju cijenu neće pristati da centar budućeg regiona bude u Novom Pazaru. Odbornici SO Nova Varoš tada su jednoglasno odlučili da ova opština neće u novi – sandžački region.

– Ako Vlada Srbije pređe preko svih naših zahteva, mi ćemo u opštini Nova Varoš organizovati referendum, pa neka narod kaže šta misli o tom njihovom – sandžačkom regionu. Sve to što rade je igranje vatrom – tvrdi Milan Knežević, predsjednik OO SRS u Novoj Varoši.

Predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović (SNS) kaže da je riječ o pokušaju reanimacije Sandžaka.
– Prethodnih godina, mnoge institucije, ispostave državnih organa uzete su Priboju, preseljene u Prijepolje, a kasnije će vjerovatno biti prenete u Novi Pazar – kaže Rvović.

Udruženje Srba “Ras” iz Novog Pazara, saopštilo je da je zahtjev bošnjačkih partija duboko uznemirio Srbe Raške oblasti.
– Ako vlast u Beogradu povuče ovakav, nedržavnički potez, Srbi će tražiti da se na djelu opštine Novi Pazar formiraju opštine Deževa i Rogozna i da se te opštine zatim pripoje teritoriji opštine Raška. Srbi u Sjenici tražit će da se formiraju opštine Štavalj i Bare – navodi se u pismu koje je Udruženje “Ras” uputilo predsjedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću.

Izvor: Glas-Javnosti.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles