SR Njemačka: Sa sastanka GO Svjetskog saveza dijaspore BiH

0
49

BIH, Njemačka – Kome u BiH odgovara indolentan odnos prema milion i po državljana BiH u svijetu?

Zašto BiH nema ministarstvo za dijasporu, zašto građani BiH u inostranstvu glasaju po najkomplikovanijem sistemu u svijetu i ko želi da bh. dijaspora ne bude popisana, pitaju članovi rukovodstva SSD BiH : Dijaspora zaslužuje veću pažnju i bolji odnos vlasti u domovini.

Sastanak Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine koji je od 9. do 11. novembra 2012. godine održan u Bad Liebenzellu, u SR Njemačkoj počeo je u petak, u 17 sati, prezentacijom publikacije “Stavovi bosanskohercegovačkih građana o poznavanju aktivnosti dijaspore BiH u svijetu i u samoj BiH”, istraživačkog rada koga je prezentovala Dinka Hrustanović, autor, član GO Svjetskog saveza dijaspore BiH iz Slovenije, a nastavljen razmatranjem i usvajanjem zapisnika sa 6. Kongresa SSD BiH i izvještaja o aktivnostima poslije održanog Kongresa.

Uslijedili su kraći izvještaji o aktivnostima članica Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine. Izvještaj o aktivnostima Bosanaca i Hercegovaca u Švicarskoj podnio je Omer Mičijević, u Republici Hrvatskoj – Hamdija Malić, Austriji – Selvin Dudaković, Italiji – Alija Salihović i Mevludin Mehmedović, Turskoj – Ahmet Kemal Baysak, Hasan Šehović i Muzaffer Gunes, Njemačkoj – Ismet HasanovićHaris Halilović, Engleskoj – Zaim Pašić, Namik Alimajstorović, Anes Cerić i Mišo Marić, Švedskoj – Fikret Kadić, Sloveniji – Dinka Hrustanović, a o aktivnostima ratnih vojnih invalida iz BiH u dijaspori govorio je Hajrudin Isović.

Iz izvještaja se moglo saznati da udruženja, klubovi, zajednice i savezi građana Bosne i Hercegovine u dijaspori imaju niz aktivnosti kulturnog, obrazovnog, privrednog, humanitarnog i sportskog sadržaja.

Dobrodošlicu u Njemačku i uspješan rad članovima rukovodstva krovne organizacije dijaspore Bosne i Hercegovine i svoju podršku u aktivnostima, osim domaćina poželjeli su i poželjeli i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH – Ivica Zadro, šef kabineta ministra Damira Ljubića, Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministra i Ana Judi,šefica Odsjeka za suradnju sa klubovima i udruženjima iseljenih bh. građana,Dag Džumrukčić, konzul BiH u Štutgartu, Šemsudin Dedić, poslanik u Parlamentu FBiH, Emdžad Galijašević, novoizabrani načelnik općine Bihać,Josip Juratović, član njemačkog parlamenta, Gari Pavković, šef Ureda za integracija grada Štutgarta, Pašo ef. Fetić, muftija Bošnjaka u Njemačkoj, Alaga Dervišević, publicista, Mićo Ćetković i Milorad Jancer, predsjednik i sekretar Saveza srpskih udruženja u SR Njemačkoj kao i učesnici tribine o Bosni i Hercegovini i njenoj dijaspori, predstavnici udruženja građana BiH u SR Njemačkoj i uspješni privrednici.

Sjednica rukovodstva Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine nastavljena je u subotu usvajanjem plana i programa rada u narednom periodu i formiranjem radnih grupa, nakon koje su svi članovi rukovodstva prisustvovali tribini “Bosna i Hercegovina i njena dijaspora – pet do 12”.

Domaćini i organizatori sastanka su u petak navečer za članove rukovodstva Svjetskog saveza dijaspore BiH, goste iz domovine i predstavnike zemlje domaćina upriličili kulturni program i druženje. Prisutne je na klaviru zabavljao maestro Herman Junger. Nikoga ravnodušnim nije ostavio ni Mišo Marić, maestralnim recitovanjem svoje poezije, baš kao ni Osman Džiho, popularni humorista koji je svojim nastupom uspio nasmijati sve i zaslužiti aplauze za svoj nastup.

Atmosfera koju je priredio domaćin sastanka gospodin Sead Graf Kozličić u svojoj kompaniji je oplemenila i dala poseban značaj , jer je lijepo da se pokaže koliko je jaka bh. dijaspora i kako je dobro organizovana kao privredni resurs koji može biti primjer za Bosnu i Hercegovonu.

Na samom sastanku je realizovan dnevni red koji je bio posvećen aktivnostima SSD BiH u narednom periodu, a određene su i radne grupe koje će biti nosioci većine aktivnosti u oblasti kulture, biznisa, obrazovanja, humanitarnog rada, informisanja i sporta za stvaranje boljeg statusa bh. građana koji žive izvan domovine. Na sastanku je konstatovano da politika u BiH nije uradila puno za svoje građane koji su trenutno izvan BiH što dokazuje i činjenica zašto se naši građani ne odlučuju za veće učešće na izborima u BiH. Jedan od zaključaka je da i dalje treba istrajavati na zahtjevima za ministarstvo za dijasporu koje bi moglo pomoći da se više iskoriste resursi bh. građana širom svijeta, u svim segmentima.

SSD BiH će zahtijevati na pasivnoj registraciji birača za izbore jer je ovaj dosadašnji način veoma komplikovan i udaljava nas od izbora i volje za glasanjem. Baš kao i Zakon o popisu domaćinstava i građana u BiH koji je prihvaćen od strane svih u Parlamentima BiH bez građana koji se nalaze izvan domovine, a ima nas 1,5 miliona, što je neshvatljivo. Predlažemo i sugerišemo našim građanima da pokušaju biti na svojim adresama u BiH za vrijeme popisa kako bi bili upisani.

Na sastanku je zatraženo i osnivanje kulturno-informativnih centara BiH u zemljama u kojima živi veliki broj državljana BiH, kritikovan indolentan odnos odgovornih u BiH oko regulisanja dopunskog obrazovanja na maternjem jeziku za djecu iz BiH u inostranstvu, kao i spremnost državljana BiH u dijaspori posebno uspješnih da pomognu BiH u njenom privrednom razvoju.

Koristim priliku i da se zahvalim domaćinu našem počasnom članu grofu Kozličiću i njegovoj porodici koja je dala ogroman doprinos u ostvarenju plana naših aktivnosti. Zahvalni smo i gospodinu Josipu Juratoviću, članu Parlamenta Njemačke koji podržava naše aktivnosti. Samo njegovo prisustvo na sastanku je pokazalo da su naši građani već u kontaktima sa parlamentarcima zemalja članica EU koji mogu pomoći pri ostvarenju puta BiH ka njenim euroatlantskim integracijama.

Nakon sastanka u Njemačkoj GO SSD BiH ima bolju viziju za svoje aktivnosti i već je dogovoreno da će slijedeći sastanak biti u Švedskoj, na proljeće, za vrijeme održavanja Svjetskog prvenstva dijaspore BiH u malom fudbalu. Zahvaljujemo se i načelniku Bihaća Emdžadu Galijaševiću na učešću u našim aktivnostima u Njemačkoj i pozivu da posjetimo Bihać koji smo prihvatili – kaže Zaim Pašić, predsjednik SSD BiH.

Članovi rukovodstva SSD BiH i gosti na tribini o Bosni i Hercegovini posjetili su u subotu i Islamsku zajednicu u Štutgartu.

(BH Magazin)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.