SPP podnio krivične prijave protiv učesnika i organizatora četničkog sabora u Riljcu

0
24

Stranka pravde i pomirenja uputila je danas krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu protiv više lica učesnika i organizatora Četničkog sabora u selu Riljac, u Trsteniku, zbog djela povreda ugleda zbog rasne, vjerske, nacionalne ili druge pripadnosti iz člana 317 Krivičnog zakonika Republike Srbije

((1) Ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji),kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

((2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno prinudom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili verskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obeležja ili grobova),
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

Stranka pravde i pomirenja smatra da nadležni sudski organi moraju hitno reagirati, identificirati i procesuirati sve učesnike ovog događaja koji su svojim djelovanjem uznemirili javnost i nanijeli duševnu bol pripadnicima islama, bošnjačkoga naroda i građanima Novog Pazara, pokušavajući da naruše međunacionalne odnose i izazovu međuvjersku mržnju i netrpeljivost među narodima Republike Srbije, ali i cijeloga regiona.
Želimo da vjerujemo da su ovo istupi pojedinaca koji su zloupotrijebili institucije sistema a nikako zvanični narativ i politika zvaničnih državnih organa i Srpske pravoslavne crkve. Zato zahtjevamo od državnih organa da zabrane rad udruženja „Kraljevina Srbija“ jer svojim djelovanjem krši prava i slobode građana, posebno pripadnika manjinskih naroda, kao i vjerska prava i slobode zagarantirane Ustavom i zakonima Republike Srbije. Od Srpske pravoslavne crkve tražimo da se jasno izjasne o ovom događaju i javno ograde od postupka sveštenika koji su učestvovali u organizaciji ove manifestacije mržnje i fašizma.

 

Ispred crkve veličaju zločine – Kad četničko grlo jekne, u Pazaru bula strekne (Video)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.