SPP: Direktor pljevaljskog rudnika sprovodi diskriminaciju nad Bošnjacima

0
1131

Oni tvrde da je nova uprava Rudnika, na čelu sa Milanom Mijom Lekićem (DF) zaposlila 350 novih radnika u tom preduzeću, a otpustila određen broj radnika kojima su istekli ugovori, ali da je nacional-partitokratska pozadina tog “herojskog” čina je poražavajuća.

Novi menadžment Rudnika uglja Pljevlja sprovodi neskrivenu i brutalnu diskriminaciju nad Bošnjacima iz Pljevalja kao i prema političkim neistomišljenicima a u konačnici i prema svim pljevljacima koji ne pripadaju intresnoj sferi novog menadžmenta, saopštili su iz Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Oni tvrde da je nova uprava Rudnika, na čelu sa Milanom Mijom Lekićem (DF) zaposlila 350 novih radnika u tom preduzeću, a otpustila određen broj radnika kojima su istekli ugovori.

“Neupućeni bi konstatovali ‘aferim’, u tako teškoj ekonomskoj situaciji u Pljevljima zaposliti 350 ljudi pravi je podvig i herojstvo. Međutim nacional-partitokratska pozadina tog ‘herojskog’ čina je poražavajuća, anticivilizacijska i u suprotnosti sa ekonomakim i moralnim načelima, vjerujemo i protivzakonska što će pokazati vrijeme ispred nas”, kazali su iz SPP.

Navode da je prethodni menadžment “podaničkim odnosom prema bivšem režimu” decenijama izrabljivao kičmu pljevaljske privrede za račun usko stranačkog intresa, kompanija i institucija njima bliskim, od milionskih donacija podgoričkim sportskim klubovima dok su, kako tvrde, pljevljacima isključivali struju u sportskoj dvorani do partijskog zapošljavanja kakvo je danas od novog menadžmenta.

“Nisu Bošnjaci ali ni ostali građani Pljevalja koji su se nadali pravednom i stručnom zapošljavanju u Rudniku ni u tom periodu bili privilegovani, naprotiv. Stranačko popunjavanje direktorskih pozicija predstavljalo je privid pravičnosti, međutim suština je bila sasvim drugačija. Ono što je identično za bivše DPS direktore Rudnika i za sadašnjeg DF direktora, kao i u mnogim drugim slučajevima, jeste sunovrat ekonomije i društva u cjelini. Kako je bivši kadar DPS imao logiku ako smanji broj zaposlenih za 150 (od potrebnog broja radnika) da će Podgorici obezbijediti par miliona više za izgradnju modernih bulevara i mostova tako ovaj današnji kadar DF misli da je rješenje zaposliti 200 više (od potrebnog broja radnika) i da će tako riješiti ekonkmske probleme u Pljevljjma i sve ono što proizilazi iz njih”, navodi se u saopštenju SPP.

Dalje navode da su se Pljevljaci uvjerili u menadžerstvo Lekića prilikom njegovog rukovođenja pljevaljskim vodovodom kada je to preduzeće politikom koju sada vodi u Rudniku doveo pred bankrot a radnike na nivo socijalne potrebe.

“Nacionalistički motiv koji gospodin Lekić gaji i promoviše godinama usmjeren je direktno protiv Bošnjaka dok je partitokratija tj. personalna bahatost proistekla iz iste rezultirala činjenicom da su Rudniku potrebniji partijski poslušnici nego dugogodišnji preplatnici biroa za zapošljavanje, ljubavna veza je preča od stručnosti a trenutno zadovoljenje očekivanja naroda od suštinske dugoročne potrebe. Da menadžment Rudnika ne razmišlja za dobrobit naroda u Pljevljima već isključivo za partijsku potrebu u ovom slučaju nadograđenu netrpeljivošću prema Bošnjacima dokazuje i činjenica da su ta 2 miliona eura koje će Rudnik izdvojiti za jednu godinu bruto zarada tih 200 prekobrojnih dovoljna da se svi oni trajno zaposle na vrlo jednostavan način. Ili da tim novcem subvencioniraju otvaranje pogona za proizvodnju opekarskih proizvoda ili da svakom od tih 200 radnika dodijeli po 10.000 bespovratne podrške za samozapošljavanje”, kazali su.

Navode da je zaintresovanost za tim sredstvima na birou rada više nego velika, ali da su oni sa biroa, svih vjera i nacija, svjesni ovih mogućnosti ali partijski ili nacionalno nisu podobni da doprinesu razvoju Rudnika u svakom pogledu.

 

“Tužna pljevaljska sudba guši i poslednje nade u opstanak grada. Završni čin tog uništenja sudbina je izgleda dodijelila samim plljevljacima. Uzaludna je nada pljevljaka da će razum preovladati nad niskim porivima čovjeka. Ono što daje nadu jesu reforme pravne države, tužilaštva prije svega, koje bi u ovakvim slučajevima trebalo štititi prije svega ustav države ali isto tako važno i imovinu javnih presuzeća i prava svakog građanina”, zaključuju iz SPP.

Vijesti.me

 

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.