SPP: Budžet netransparentan, novo zaduženje nepotrebno

0
0

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 1-1-1024x768.jpg

 

Odbornici Skupštine Novog Pazara usvojili su na današnjem zasjedanju odluke o završnom računu budžeta za 2018. godinu, prvom rebalansu budžeta za ovu, kao i uzimanju kredita od 180 miliona dinara. I dok predstavnici Gradske uprave tvrde da će se kredit će iskoristiti za ravnomjeran razvoj grada, iz opozicije poručili da dodatno zaduživanje grada nije dobro, te da dokumentacije nije dovoljno transparentna pa građani ne znaju gdje novac odlazi i za šta se troši.

“Jučer smo čuli na Regionalnoj Televiziji, da je Grad Novi Pazar zarovoljan izvještajem Državne revizorske institucije a ovdje lijepo stoji da 1,6 miliona i 1,7 miliona su utvrdjene nepravilnosti. Čim postoje nepravilnosti ne možete biti zadovoljni, posebno ako se uzme ranije iskustvo da smo imali 16 prijava od strane Državne revizorske institucije. Tako da, mislim da o ovakvum pitanjima treba ozbiljno da razmatramo a ne ovako brzo da prelazimo i treba se detaljno objasniti svaki ovaj dio. Budžet mora biti stavljen na javnu raspravu a ne samo u planu investicija već u cjelosti, mislim da gradjani zaslužuju da znaju te stvari”, kazao je odbornik SPP-a, Edin Đerlek.

“Veoma indikativno je to da na strani 42 stoji da će se za Dom zdravlja izdvojiti u 2019.godini, rebalansom je tako predviđeno, 23miliona dinara. Međutim, ako pogledamo stavke na početku, gradonačelnik kao i gradsko vijeće zajedno troše 40 miliona dinara. Za naše i vaše zdravlje, uvažena gospodo, 23miliona dinara. Da li jedan grad sa 125.000 stanovnika i jednim Domom zdravlja se namijeni 23 miliona dinara a gradskom vijeću i gradonačelniku 40miliona dinara, može pružiti adekvatne usluge svojim građanima i može ih kvalitetno, makar zaliječiti od svih ovih rana i nedaća koje im usput nanose”, dodaje odbornik SPP-a, Edin Zećirović.

“Odeljenju za izvorne i povjerene poslove, usluga 4 na strani 12, stoji ostale usluge preko 11miliona dinara odnosno 94.000 eura. Dakle, u jednom momentu imamo situaciju da se stručne usluge navode i pored toga što smo čuli da imamo stručne službe u okviru lokalne samouprave i Opštine, koje bi trebale obavljati svoj posao, a onda je tako najlakše paušalno navesti ostale usluge. Pod tim ostale usluge, a prilično je velika cifra, može se podvesti bilo što”, istakla je odbornica SPP-a, dr. Misala Pramenković.

“Ako Grad Novi Pazar ima suficit od 175miliona, zašto se onda zadužuje 180miliona i kako onda možemo da kažemo i da se pohvalimo da ćemo imati dobar prihod odnosno da će Grad Novi Pazar poslovati dobro ako se zadužujemo 180 miliona dinara odnosno nešto više ili pak manje od 1,5 milion eura”, navodi odbornica SPP-a, prof.dr. Amela Lukač Zoranić.

“Sve je lako kad imamo para, a para smo hvala Bogu uspjeli, jednim domaćinskim odnosom prema Gradu Novom Pazaru ali i svim institucijama da sakupimo. Mi smo dali jednu prognozu, na radost svih građana, da ćemo imati povećanje budžeta za oko 480miliona dinara”, kazao je šef odborničke grupe SDP-a, Muamer Bačevac.

“Gospodina Bačevca je baš bilo lijepo slušati jer nema dokumenta ispred sebe i ne prati razvoj cijele situacije. Veoma nelogično, kako možemo da kažemo da smo dobri domaćini, dobro nam ide, imamo puno novca, hvala Bogu ako imamo, ali zašto onda, ako su nam pune kase i ako postoji novac, zašto i čemu novo zaduženje?! Tamo stoji podatak, vratili sko dio duga, ali smo se zadužili mnogo više. Da li je dobro i da li je ispravno zadužiti Grad Novi Pazar u ovolikoj mjeri ako znamo da postoji ko zna od koliko miliona ne vraćenih dugova. Ne znam ko može kazati za svoje domaćinstvo dobro mi je, odlično mi ide, podigo sam kredit i sad ću da ga vraćam godinama a ostaviću ga možda i svojim unučadima”, konstatovala je odbornica SPP-a, Semrija Smailović.

“U martu, aprilu će najverovatnije biti izbori. Posle ove sjednice, odmori će najverovatnije biti do kraja avgusta, pa onda školska godina, svakako se ne radi septembar i onda počinjemo najako da radimo na način da je Novi Pazar najveće svjetsko gradilište. Naučite ove što izlaze ispred Gradske uprave da objavljuju informacije i da imaju i druge rečenice sem te, koja je u suštini demagoška i ne znači ništa. Da je Novi Pazar svetsko čudo, mi danas ne bi imali 1,5miliona eura kreditnog duga, jer samo na osnovu komunalija za jednu zgradu, kako su nas ovdje naučili, kakve su odluke doneli, ispadne pola kredita. Uvaženi građani, oni koje ste birali da u vaše ime rade ove poslove, ne mogu ništa da urade dok vas ne zaduže dugovima i plus onih, još niste odgovorili za 13miliona eura koje ste dokazali da ste naslijedili i plus ovo 1,5eura, skoro 15mliona eura”, ističe odbornik SPP-a, prof.dr. Admir Muratović.

“Jedna neodgovornost i neozbiljnost u radu se mora izolovati, i svi moramo tome doprinjeti i nemojte zamjerati ako iznosimo ove podatke. Dakle, mi smo obavezni, kao predstavnici naroda, da iznesemo sve ono što je u interesu naroda i u interesu ove Skupštine da radi i da svoj rad temelji na ozbiljnim i odgovornim predpostavkama”, završava odbornik SPP-a, prof.dr. Mustafa Fetić.

Glasovima većine produženi su mandati vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Muju Šaćiroviću i Domu zdravlja Ervinu Ćoroviću.

Usvojeni su nov Statut i Poslovnik o radu Skupštine Novog Pazara koji su usklađeni sa posljednjim izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Novi glavni gradski urbanista je inženjer arhitekture Ahmet Biševac koji je na tom mjestu naslijedio Elvira Hamidovića, kojem je istekao mandat.

Skupština je usvojila i Plan javnog zdravlja Novog Pazara do 2026. godine, kao i odluku o izboru članova i formiranju Lokalnog antikorupcijskog foruma.

Izvor: SANA/Radiostoplus


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.