Sporazum Islamske zajednice i BiH dostavljen Predsjedništvu BiH na usvajanje

0
9

151224077.2_mnSarajevo – Sporazum Islamske zajednice i BiH koji je prošle godine postao predmet politizacije dostavljen je Predsjedništvu BiH koje bi se uskoro trebalo izjasniti o usvajanju. Sporazum je bez usaglašavanja sa drugim vjerskim zajednicama predat Predsjedništvu BiH uprkos izjavi člana Predsjedništva Mladena Ivanića da on neće biti odobren dok se s njim ne usaglase i druge vjerske zajednice u BiH.

Profesor na Fakultetu islamskih nauka i zastupnik u Parlamentu FBiH Dževad Hodžić kazao je za Klix.ba kako je Osnovni ugovor Islamske zajednice i BiH upućen u Predsjedništvo BiH i da je to posljednja informacija koju ima.

“Ugovor je Predsjedništvu BiH predat sa nivoa Vijeća ministara BiH. Nemam informacija, ali pretpostavljam da će Predsjedništvo BiH vrlo brzo to staviti na jednu od sjednica dnevnog reda”, rekao je Hodžić.

Okvirni sporazum između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine usvojilo je Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Sadržaj sporazuma dugo je bio sakriven od očiju bosanskohercegovačke javnosti.

Hodžić je rekao da kraj priče ne podrazumijeva usvajanje u Predsjedništvu BiH s obzirom na to da ugovor mora ratifikovati i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

“To ide sporo, ali mi ne želimo ništa požurivati. Tim sporazuma ništa se krupno neće izmijeniti tako da sporazum može da bude za šest mjeseci ili za godinu, a može i da ne bude. Postoje drugi zakoni koji regulišu ono što je predviđeno u sporazumu”, rekao je Hodžić.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije je izjavio da ugovor Bosne i Hercegovine s Islamskom zajednicom u BiH neće biti odobren dok se s njim ne usaglase i druge vjerske zajednice u BiH, jer sve moraju imati istu poziciju.

Hodžić je kazao kako Sporazum nije usaglašen jer se njime ne regulišu iste nego specifične stvari s drugim vjerskim zajednicama.

“Ako usaglašavamo onda usaglašavamo da i mi u nedjelju praznujemo, nama to ne treba. Sporazum je u temeljnim odrednicama usaglašen sa Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, zatim sa Deklaracijom o ljudskim pravima i drugim temeljnim odrednicama”, dodao je Hodžić.

On se pitao i šta uopće znači “usaglašen sa drugima”. Na opasku da bi mogla biti riječ o davanju odobrenja drugih vjerskih zajednica, Hodžić je kazao da je to još gore.

“Nikakvu saglasnost od nas nisu tražile Katolička i Pravoslavna crkva. Informacije koje imam od ranije, a koje nisu zvanične, govore da obje crkve u potpunosti podržavaju sporazum jer u njemu nema ništa šta je više i dalje od sporazuma koje one imaju potpisane”, rekao je Hodžić.

Istakao je kako ni Katolička, a ni Pravoslavna crkva nisu u formalnoj poziciji da se očituju o sporazumu Islamske zajednica.

“Niko od njih ne može tražiti da se očituju pa tako one i ne mogu ni reći da se slažu sa sporazumom ili imaju neke primjedbe na njega. Ponavljam, nezvanično imamo informaciju da oni nemaju primjedbi na sporazum”, kazao je Hodžić.

Na kraju je rekao da niko ne treba da pomišlja na to da bilo ko na sporazum Islamske zajednica sa državom treba neko treći da daje saglasnost.

Podsjećamo, kao i većina stvari u etnički podijeljenoj državi tako je i Osnovni sporazum Islamske zajednice i BiH postao predmet politizacije. Vlasti iz entiteta RS žestoko su se usprotivile usvajanju sporazuma koji su nazvali “dikatatom šerijata” dok s druge strane kreatori sporazuma tvrde kako od “šerijatizacije” nema ništa.

(Klix)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Sporazum Islamske zajednice i BiH dostavljen Predsjedništvu BiH na usvajanje


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.