30. Septembar 2017

Srpska pravoslavna crkva – SPC djeluje na teritoriji bivše Jugoslavije sa sjedištem u Beogradu.  Zašto je problem da i Islamska zajednica bude jedinstvena na teritoriji bivše Jugoslavije, sa sjedištem u Sarajevu?  Zašto ovu ideju sprečavaju određeni centri u Beogradu, Podgorici i Istanbulu? 

Podgorica je prva pocijepala jedinstvenu Islamsku zajednicu koja je postojala do 2003. godine. osnivajući IZ Crne Gore, cijepajući južni dio IZ Sandžaka.  Zatim je Srbija pokušala učiniti isto osnivajući paravjersku tvorevinu sa sjedištem u Beogradu. Paravjerska tvorevina je uspijela ocijeniti 20% džamija sjevernog Sandžaka.  Žalosna je činjenica što su određene strukture iz Turske podržale oba čina.

Međutim, i dalje većina islamskih zajednica ex-Jugoslavije je i dalje u sastavi Rijaseta IZ u BiH, Hrvatska, Slovenija, Srbija i bošnjačka dijaspora. Ukoliko dođe do vraćanja jedinstva IZ u Srbiji i vraćanje IZ Crne Gore pod okrilje Rijeseta sa centrom u Sarajevu, Islamska zajednica će biti ravnopravna sa Srpskom pravoslavnom crkvom.  

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles