7. Oktobar 2019

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenim osobama koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva i žele da otpočnu sopstveni biznis. Za bespovratna sredstva konkurisala su 34 lica i svi zahtevi su pozitivno rešeni.

Vesna Rvović je sredstvima NSZ pokrenula proizvodnju ratan nameštaja, Miodrag Kuburovićiz Babina će sredstva iskoristiti za pokretanje proizvodnje stolarije i svih vrsta proizvoda od drveta, dok se Adel Hamzić iz Ivanja odlučio za izradu grejnih instalacija.

U poslednje tri godine opština Prijepolje za realizaciju mera predviđenih Lokalnim akcionim planom zapošljavanja uložila je 53 miliona dinara što je bilo dovoljno da se na neki način radno angažuje 310 osoba.

Taj novac je najbolje plasiran po mom ličnom sudu, jer treba dati podršku ljudima koji žele sami da se oprobaju, da budu preduzetnici i da sutra zapošljavaju druge ljude. Mi ulažemo budžetska sredstva, sredstva budžetskih obveznika koja će, nadam se, biti preko njihovog rada vraćena u budžet za nove podsticaje i buduće generacije – istakao je zamenik predsednika opštine Prijepolje Stanko Kijanović.
Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 200 hiljada dinara, odnosno 220 hiljada u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih ili 240 hiljada za nezaposlene osobe sa invaiditetom. U obavezi su da minimum godinu dana obavljaju delatnost za koju su se opredelili.

Uradili smo analizu istog ovog programa iz 2017. godine i svi oni su ispoštovali ugovorenu obavezu. Takođe, analizirali smo i ko je od njih nastavio da radi i nakon ugovorene obaveze i došli do brojke od 52 procenta onih koji su nastavili da rade što smatram izuzetnim uspehom znajući da su prve tri godine veoma bitne za održavanje u poslu – kaže direktorka Filijale NSZ Prijepolje Ana Pejović.

Pored programa za samozapošljavanje opština Prijepolje i Nacionalna služba za zapošljavanje zajednički realizuju i mere javnih radova i subvencije za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija. Ukupno je u ovoj godini za ove dve mere izdvojeno 8,7 miliona dinara, a do zaposlenja je došlo 85 lica.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles