Sodomizirana afganistanska djeca

0
35

Afganistan – Jedan od proklamovanih ciljeva američkog rata u Afganistanu, prema tvrdnjama Obamine administracije, jeste poraz talibana i uspostavljanje stabilne demokratske vlade koja bi kontrolirala cijelu zemlju. Kritični moment ovog cilja jeste uspostavljanje i organiziranje profesionalne afganistanske armije i policijskih snaga koje ne bi bile korumpirane, i koje bi zadobile respekt afganistanskog naroda.

Ali izvještaji koji dolaze iz Kanade sugeriraju da je stvaranje takvih vojnih i policijskih snaga vrlo daleko, dok tzv. ISAF se pravi slijep na sav lopovluk tih organizacija, da bi izbjegli sve veću opoziciju zemalja članica ISAF-a i da izbjegne vrijeđanje te dvije organizacije. Pitanje koje je izazvalo medijsku pažnju jesu rutinska silovanja i sodomija nad djecom od strane afganistanskih vojnika i policije koji djeluju u bazi kojom upravljaju Kanađani, u oblasti Kandahara.

Kao što izvještavaju novine “Ottawa Citizen”, kapelani koji djeluju u sastavu kanadske vojske i neki vojnici žale se još od 2006. godine da afganistanske sigurnosne snage sodomiziraju mlade dječake u njihovoj bazi. Oni optužuju vojnu administraciju da zanemaruju i odbijaju njihove žalbe, bojeći se lošeg publiciteta. Ove novine izvještavaju da se kanadska vojna policija također žalila, što je prenio brigadni general J.C. Collin, i da im je rečeno da se ” ne miješaju u incidente u kojima afganistanske snage imaju seksualne odnose s djecom.”

Prema tvrdnjama novina, kanadska vojna komanda se opravdava da, iako je pedofilija protivzakonita u Afganistanu, ova je praksa kulturalno prihvaćena i da se kanadske snage “ne bi trebale miješati u ono što se smatra kulturološkom stvari.” Ovo vas tjera da se zapitate u koje druge “kulturološke” stvari su umiješane afganistanske sigurnosne snage u koje se zapadnjačke okupatorske snage ne žele miješati. Možda opresija nad ženama? To je “sigurno” dio njihove kulture. Ili mito i iznuđivanje? Prema dokazima, prema kojima je policija u Afganistanu kompletan korumpiran sistem, a da vojska nije ništa bolja, na ovaj način se može lahko razmatrati da li je korupcija “kulturološki prihvatljiva” . Ili šta ćemo s dilanjem droge? Ponovo, čini se da je to “kultura“ u Afganistanu među nekim krugovima.

Zahvaljujući Kanađanima, poslanici u parlamentu i kapelani koji su otkrili ovo seksualno zlostavljanje djece koje nisu mogli zataškati, iznijeli su svoju zabrinutost u javnos i privukli pažnju u Kanadi iako su kanadski vojni komandanti težili da to zataškaju. Ovo me tjera da se zapitam gdje su ti “ultramoralni” Amerikanci i SAD, od kojih nismo čuli ni glasa o sličnom ponašanju afganistanskih snaga u bazama koje vode Amerikanci. Teško je povjerovati da praksa tako uobičajena u kanadskim bazama, koja je izazvala toliki bijes među kanadskim vojnicima, nije prisutna i drugdje u Afganistanu.
Američki vojnici i marinci nemaju volje da iziđu izvan okvira komandnog lanca i da izađu u javnost sa svojim žalbama.

Ili druga opcija, a to je da američki mediji nisu zainteresirani da istražuju ovakvu vrstu priče. Jer ona uključuje samo Afganistance, a koga briga za Afganistance? Ono što američki žurnalizam zanima jesu Amerikanci. (Sjetimo se samo medijskog pokrivanja o seksualnim perverzijama u američkoj ambasadi u Afganistanu). Ja mislim da se radi o kombinaciji ove dvije mogućnosti. Bilo kako bilo, slika afganistanske vojske i policije, razotkrivena u ovom članku i izvještaju kanadskih novina, sigurno nije dobra i ne ide u prilog bilo kojeg plana koje podrazumijeva predavanje vlasti njima od strane SAD-a i ISAF-a. A pogotovo se dovodi u pitanje kakva će biti sudbina afganistanske djece kad se ovima snagama jedanput preda sva vlast u Afganistanu.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.