SNP Pljevlja: Izleti Đačića u javnim finansijama kontradiktorni

0
1

Pljevlja – Povremeni izleti predsjednika opštine Pljevlja u oblasti javnih finansija prepuni su kontradiktornosti i očiglednog politikanstva, a potvrda toga je nerealno planiran budžet, zbog čega je neophodan rebalans, poručuju iz Socijalističke narodne partije SNP Pljevlja.

“Njegova priča da će bez kredita obezbijediti stabilne finansije može se uzeti kao primjer neupućenosti i pokušaja obmanjivanja javnosti. Umjesto takvih neutemeljenih izjava, predsjednik Opštine bi trebalo da predloži Skupštini rebalans budžeta za 2015. godinu pošto je tek shvatio da je planiranih preko 18 miliona evra nerealno. Znao je on to i tokom javne rasprave o Budžetu ili bar pretpostavljao, ali i pored toga je obećao građanima da će biti ostvaren kapitalni budžet, odnosno tvrdio da je ukupan budžet realan i uravnotežen sve do priče o budućem suficitu. No, vrijeme je demantovalo takva očekivanja, pa predsjednik sada govori o nedostajućim sredstvima od pet-šest miliona eura”, smatraju u SNP-u.

Zato je, kako dodaju, neophodan rebalans budžeta kojom prilikom bi predsjednik upoznao javnost na koji to način namjerava obezbijediti stabilne finansije bez kreditnog zaduženja. 

“Da li je to način da iz ukupnih prihoda finansira samo zarade zaposlenih i ostalu tekuću potrošnju? Šta je onda sa planiranim kapitalnim budžetom i predizbornim obećanjima i naravno sa zakonskim obavezama o uravnoteženju trošenja budžetskih sredstava? Predsjednik opštine se žali da mu državne institucije nijesu dale saglasnost da naplati opštinska potraživanja od „Vektre Jakić“ na nezakonit način. Stisni predsjedniče petlju, pa ih naplati na zakonit način, tu ti ne treba saglasnost Vlade”, poručuju iz SNP-a.

Kako dalje navode, Đačić se hvali da su obaveze Opštine do 31. marta ove godine smanjene za preko pola miliona eura, a neće da kaže da li je u istom periodu ugovorio bilo koji kapitalni projekat. 

“Znači li to da on misli da stabilizuje opštinske finansije tako što do kraja svog mandata neće realizovati ni jednu kapitalnu investiciju predviđenu planovima razvoja Opštine, već samo izmirivati zarade i ostalu tekuću potrošnju?

Toliko o stanju u budžetu Opštine i potrebi da aktuelna izvršna vlast kroz rebalans javno kaže da je nerealno planirala budžet, a samim tim i obmanula javnost govoreći o dovršetku starih i započinjanju novih investicionih projekata”, poručuju iz SNP-a.

Na kraju podsjećaju predsjednika Opštine da je Pljevlja kreditno zadužio gospodin Filip Vuković, a ne neko drugi.

“Upozorenje da vam priču o dugovima vaš šef partije nikad neće oprostiti. Činjenice su da je Vuković u poslednjoj godini svoje vladavine stvorio ugovorene obaveze za koje su donijete izvršne sudske presude – njih 213 u ukupnom iznosu od oko tri miliona evra. Predsjedniče Opštine, vaš šef partije je pored ovog zadužio Opštinu kupovinom famoznih vatrogasnih vozila za preko dva miliona, u njegovo vrijeme potrošeno je preko dva miliona od naknade za zaštitu životne sredine i isplaćeno milion evra za eksproprisano zemljište u Otilovićima. Skupite hrabrosti, predsjedniče, pa na to podsjetite vašeg šefa partije”, zaključuju u SNP-u.

(Cdm)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.