Snežna tišina

0
8874

Piše: MSc. Senad F. Bajrami

Vest o snežnoj lavini na jugu Kosova i pogibiji deset meštana Restelice, potresle su tada ceo Balkan.

Tragedija boli istom jačinom i posle 10 godina.

Nažalost, ovom primeru priroda nas je još jednom upozorila na svoju snagu i moć, iako prelepe planinske padine Gore prekrivene dubokim snegom je slika koju svi rado želimo da vidimo tokom zimskih meseci.

Šta je u stvari lavina snega, kako ona izgleda i kako se zaštititi od nje?

Lavina je vrsta klizišta gde se značajne mase snega pomiče i klizi sa planinskih predela pod uticajem gravitacije , čime se stvara  vazdušni talas koji čini značajan deo razaranja i štete, koje su gotovo neizbežne u ovoj prirodnoj katastrofi.

Najčešći i najopasniji tipovi lavine izgledaju kao ogromna ploča od snega, koja se spušta niz planinski obronak. U njoj može biti i tone snega. Ima ogromnu udarnu snagu, dovoljno da se veliko drveće iščupa iz zemlje, da se zakotrljaju stene i smrskaju kuće, jednostavno ruši sve pred sobom. Količina snega na obroncima planine, nagib i vremenske prilike samo su neki od faktora koji zajedno utiču na pokretanje lavine, ali izuzev toga, nema precizne formule za odredjivanje stepena opasnosti. Gotovo sve može da pokrene snežnu masu – jak zvuk,vetar ili težina jedne  osobe koja prelazi snežno polje. Razočaravajuća statistika katastrofalnih posledica lavina u poslednjih nekoliko decenija, stavlja prevenciju i zaštitu od lavina kao prvi prioritet.

Pravila ponašanja, prenošenja iskustava, predvidjanja i sprečavanja eventualnih snežnih lavina posebno do izražaja  dolazi u potencijalno opasnim područjima, pre svega u planinskim i podplaninskim predelima. Osnovni cilj je svakako unapredjenje metoda za smanjenje rizicima na najmanji mogući nivo, koji uzima niz faktora – duboku geologiju,sastav stena,visinu snežnog pokrivača, rasprostranjenost kritičnih nagiba, dakle sve ono što može da utiče neposredno na pojavu snežnih lavina.

Izuzetno je teško predvideti približavanje lavina sa visokim stepenom verovatnoće, jer je sneg element prirode, koji je, uglavnom, praktično nepredvidiv ,podmukao i može se neprimetno i nečujno privući , sručiti se neočekivanim udarnim talasom, uništavajući sve pred sobom.

Kako se zaštititi? Pre svega, postoji mogučnost izrade posebne karte kriznih područja na kojima su obeleženi delovi sa značajnom, srednjom ili slabom opasnošću od lavina, kao i znakovna upozorenja u pomenutim zonama.

Kada postoji akutna opasnost od lavine to može da znači, evakuacija stanovništva i zatvaranje puteva. Ugradnja potporne konstrukcije od čelika ili mreže za sneg mogu da spreče nastanak lavina, takodje, zidana brana ili lavinski klin usmeravaju snežne mase ,tako da kući koja se nalazi iza takvih prepreka ne bude naneta šteta. U svrhu zaštite i sprečavanju posebno velikih lavina i obezbedjivanje sigurnosti su svakako kontrolisane eksplozije , a kao najefikasnija preventivna mera smatra se zabrana gradnje u najugroženijim područjima.

Sve u svemu, najbolja zaštita od lavina se ipak sastoji u tome, da se ona uopšte ne dozvoli,a snežne pahulje će i dalje padati tiho i polako.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.