Smak svijeta: Naukom protiv besmisla!

0

Istraživačka stanica Petnica, Studentski kulturni centar Beograd i Kreativni centar organizuju tribinu “Dočekajte smak svijeta sa naučnicima” u petak 21.12. 2012. godine (na dan tzv. smaka svijeta), u 19 h, u Velikoj Sali Studentskog kulturni centra.

Opšta manija da se o tzv. smaku svijeta priča i piše svuda kao da će se stvarno dogoditi, bez imalo pokušaja da se o svemu razumno diskutuje, dovela je cio svijet i našu zemlju do ivice razuma.

Zbog toga baš na dan “predviđenog smaka svijeta” diskutujemo o astronomiji, kalendarima, istoriji naučnih zabluda, naučnoj pismenosti i, naravno, istoriji svih “smakova svijeta”.

Na tribini će govoriti: prof. dr Milan Ćirković (astronom), prof. dr Oliver Tošković (psiholog), dr Aleksandar Bogojević (fizičar), mr Srdjan Verbić (stručnjak za obrazovanje), i Nikola Božić (autor knjige “Astronomija”).

foto: NASA

U razgovoru za najavu ovog događaja profesor Ćirković između ostalog kaže: “Umjesto tupave medijske galame o smaku svijeta, predlažemo da se ozbiljnije porazmisli o događajima za koje, nasuprot opštem mjestu, doslovno važi da nakon njih život ne teče dalje, i njihovim implikacijama. U pitanju su globalne katastrofe.”

Nema još uvjek ozbiljnog naučnog osvrta na globalne katastrofičke rizike, iz veoma jednostavnog razloga: do najnovijeg vremena ova tema se nije tretirala kao dio nauke, već nešto na šta isključiv monopol imaju religija i religijski način mišljenja. Ova situacija je i mogla da bude prihvatljiva do oko 1945. dodine, tj. dok nije bilo značajnih globalnih rizika na koje je čovek mogao bitnije uticati.

“Krajnje je vrijeme da se problemu globalnih katastrofičkih rizika da praktična, aktivistička nota i u našoj sredini, kao što je to već neko vrijeme slučaj u svijetu. Standardni izgovori koji su se, nažalost, dugo razvijali u našoj sredini, naročito u medijskom i javnom diskursu, kao pokriće za nacionalizam, ksenofobiju i ciničnu zagledanost u vlastiti pupak, ovde prestaju da funkcionišu.” – dodaje dr Ćirković.

foto: A. Zolotić

Tribina će biti dobar povod za promociju knjige „Astronomija“ u ediciji „Saznaj i probaj“ Kreativnog centra. Iako je namenjena prije svega djeci školskog uzrasta, Astronomija je, kako piše dr Milan Ćirković iz Astronomske opservatorije, recenzent knjige, primenljiva i za odrasle.

“Bilo bi veoma dragoceno kada bi u domaćoj javnosti, koju karakteriše ekstremna naučna nepismenost, bilo više ovakvih rukopisa kojima bi se brojne rupe u popularnonaučnoj literaturi za djecu i omladinu bar donekle popunile. Mada, s obzirom na iskustvo koje smo imali u avgustu 1999. godine, tokom potpunog pomračenja Sunca, jasno je da bi dijelovi ove knjige, poput onih u kojima se na vrlo jasan način objašnjavaju pojave poput pomračenja Sunca, dobro došli i mnogim našim odraslim sugrađanima.”

Ako ste i pored cijele medijske kampanje ostali razumni dođite u Studentski kulturni centar da zajedno diskutujemo zanimljive naučne teme, i pokažemo kako smo jači od onih nerazumnih.

Petak, 21.12. neće biti običan dan – biće to dan kada ćemo se lijepo družiti sa naučnicima.

(B92)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.