Sloboda osnova života i prvi i najljepši dar od Allaha

0
3

99Sudijo,

Kada su policijske snage upale u moju kuću i pokušale da razvale vrata otvorio sam ih i sarađivao s njima misleći da sam u zemlji u kojoj vlada zakon. Tražili su mog babu u kući i kada ga nisu pronašli odveli su mene i moje prijatelje. Od dana kada sam uhapšen, 25.8.2013., do izdavanja naloga za moje hapšenje,27.8.2013., ispitivan sam samo o kretanju mog babe i kontaktu s njim…..

Želio bih podsjetiti sud da sam u Egiptu već dvije godine. Jednu i po sam već u zatvoru, a prvu polovinu proveo sam na poslu, kući i bolnici kod moje majke. …
Učili su nas da nam je Allah dao razum kako bismo imali slobodu, slobodu da biramo, slobodu izražavanja, slobodu prigovora, slobodu djelovanja, slobodu čak i u slijeđenju Njega i vjerovanju u Njega: „pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!” (Sura el-Kehf, 29.)

Odgojili su nas da vjerujemo da je sloboda osnova života i da je prvi i najljepši dar od Allaha. …

Naučili su nas da misao može biti suprotstavljena jedino sa drugom misli a da je pribjegavanje sili slabost, neuspjeh i propast. Naučili su nas da volimo sve ljude- bez razlike- i da osvajamo njihova srca umjesto da ih osvajamo argumentima ili položajima. …

Odlučio sam da štrajkujem glađu kako bi se moj glas čuo i da ljudi znaju da sam nevin i zlostavljan. Štajkujem glađu jer nije prihvatljivo da budem mučen, ponižavam i da mi se uskrati sloboda a da budem mirni posmatrač.

Za mene sloboda je sve i dolazi prije svega. Da, istina je da sigurnost i bezbjednost vode stabilnosti, međutim, sigurnost isparava od pravde a pravda je rođena iz slobode

Štrajkujem glađu potpuno. Bio sam blizu smrti više od osam puta i Allah je dopustio da preživim. U posljednja tri mjeseca, moje fizičko stanje se pogoršalo i emotivno sam zlostavljan, odvojen od mog babe i svih kontakata sa ljudima. Smješten sam u samicu već tri mjeseca bez izlaganja Suncu, knjigama, novinama što me je gotovo dovelo na rub provalije. Došao sam do zaključka da ljudsko postojanje kada si slab nema vrijednost.

Ne znam da li ću moći ili neću da nastavim, ali znam i vjerujem da je sve u Allahovim rukama. Podižem svoje ruke Njemu tražeći utočište kod Njega i čekajući Njegovu pravdu. U ovom mom štrajku glađu sve sam prepustio Njemu. Opirem se nepravdi svom svojom snagom neodustajući od svojih vrijednosti, principa i morala. Allah. Sloboda. Domovina!”

Obraćanje Muhammeda Sultana sudiji egipatskog suda.

Muhammed Sultan je sin dr. Saleha Sultana, istaknutog člana Muslimanske braće, on već 408 dana štrajkuje glađu i jedini je američko-egipatski državljanin koji se nalazi u egipatskom zatvoru. Nakon diplomiranja na državnom Ohio univerzitetu, on se 2012. godine vratio u Egipat da bi se pridružio majci, koja se nalazila na liječenju od raka, a zatim je dobio posao u egipatskoj naftnoj kompaniji.

Autor:  IslamBosna

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.