Skupština RS-a traži pokretanje krivične odgovornost Izetbegovića

0
8

Резултат слика за NSRS traži pokretanje krivične odgovornost Izetbegovića

Narodna skupština Republike Srpske usvojila sa 46 glasova za i 23 suzdržana, Informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

U svojim su zaključcima “odbacili i oštro osudili odluku bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu”, za koju tvrde da je donesena “protiv volje drugih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini”. Po njima je takva odluka “najdirektnije kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH”.

“Narodna skupština Republike Srpske poziva sve predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja Republike Srpske, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja”, stoji u zaključcima.

Istovremeno, Narodna skupština Republike Srpske “odbacuje praksu jednostranog odlučivanja i uzurpacije zajedničkih organa BiH”, smatraju da je Izetbegović prekršio Ustav BiH i “traži pokretanje krivične odgovornosti protiv svih onih koji su učestvovali u pokretanju legitime revizije presude Međunarondog suda pravde”.

Na kraju, zastupnici u entitetskom parlamentu Republike Srpske smatraju da je “na putu ka Evropskoj uniji neopravdano dalje postojanje visokog predstavnika za BiH”, pa stoga traže ukidanje ove institiucije.

U svojim zaključcima ukazali su i na “neophodnost donošenja akata o Ustavnom sudu BiH i pokretanju parlamentarne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH”.

Dodik: U pitanju je ozbiljna kriza

Prethodno se predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik obratio zastupnicima, istaknuvši kako je “sjednica sazvana sa vjerom da će narodni poslanici donijeti odluke u interesu Republike Srpske, jer je Narodna skupština jedino mjesto gdje se mogu definisati interesi RS-a”.

Po njegovom mišljenju, “u pitanju ozbiljna kriza, a ne treba zaboraviti ni krize koje je u prošlosti uzrokovala međunarodna zajednica”.

“Bošnjački predstavnici su još od početka rata uz pomoć međunarodne zajednice Srbe željeli optužiti za genocid. U međuvremenu su se mijenjali politički predstavnici bošnjačkog naroda, ali su politike, kada su u pitanju prava Republike Srpke, uvijek bile iste. Bakir Izetbegović je svojim ponašanjem samo urušio BiH i ovo je najžešći udar na BiH. Taj udar mi ne smijemo da propustimo. Ne smije se steći utisak da branimo BiH, mi branimo procedure. Ovakvu BiH kakvu gradi Izetbegović nismo spremni da branimo”, rekao je Dodik.

Smatra i da Narodna skupština Republike Srpske “mora jasno da odbaci politike koje zagovara Izetbegović i podrži aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića”.

“Potrebno je da institucije BiH upute izvinjenje Srbiji zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude i da se u zaključcima sa današnje sjednice navede da je nemoguće nekoga definisati kao predstavnika BiH, ako u donošenju te odluke nije bilo Srba iz Republike Srpske”, zaključio je Dodik.

Ivanić: Izetbegović uveo BiH u blokadu

Mladen Ivanić je u svom govoru apelirao da entitetski zastupnici “najveću pažnju tokom rasprave posvete pitanju paralelizma u radu, načina donošenja odluka i privatizacije institucija BiH”.

“Sve ostalo će biti vrlo brzo prošlo vrijeme”, rekao je Ivanić.

“Činjenica da nismo napadani je veliki iskorak u odnosu na dosadašnju praksu, ali reakcija međunarodne zajednice jasno pokazuje da druga strana nema podršku za ovo što radi”, rekao je Ivanić.

Po njegovim riječima, “ako Izetbegović ne povuče naredbu ambasadorki BiH u Haagu [Mirsadi Čolaković] da ne izvrši instrukciju Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH, srpski ambasadori bi mogli dobiti sličnu instrukciju”. Smatra da bi to, kako je naveo, bio kraj diplomatsko-konzularne mreže BiH.

Smatra i da je Izetbegović, napuštanjem sjednice Predsjedništva BiH, koju je sazvao Ivanić, “uveo BiH u neku vrstu blokade”.

Ivanić je uvjeren da će “podnošenje zahtjeva pasti na prvom koraku, što potvrđuje i pismo iz Haaga jer da je sve u redu sa zahtjevom ne bi bilo pisma”.

“To pokazuje da je naša strana ovdje u prednosti, ali dugotrajno će ostati posljedice načina po kojem jedna strana, u ovom slučaju bošnjačka, pokušava da zloupotrebi institucije BiH isključivo u svom interesu. Negativne posljedice se ogledaju u najdirektnijoj i vrlo brutalnoj privatizaciji BiH, vaninstitucionalnom djelovanju i cijela struktura koja je podržavala gospodina Izetbegovića pokazuje da postoje paralelne strukture koje odgovaraju samo njemu. U institucijama BiH postoje strukture koje ne djeluju u interesu svih naroda nego samo jednog naroda, bošnjačkog naroda”, kazao je Ivanić.

Uvjeren je da je svojim djelovanjem “argumentovano pokazao da postoji udar na institucije BiH i da je prisutan paralelizam”.

Koalicija ‘Domovina’ napustili sjednicu

Zastupnici Bošnjaka i Hrvata, okupljeni u Koaliciju “Domovina”, napustili su sjednicu, jer podržavaju zahtjev za reviziju presude. Smatraju i da će entitetski parlament “donijeti jednonacionalne zaključke”.

Zastupnik koalicije Mihnet Okić rekao je novinarima kako je “podnošenje zahtjeva za reviziju presude isključivo pravno i moralno pitanje”.

“Prema toj tematici hoćemo tako i da se odnosimo i ne želimo da slušamo ovakve priče, koje su već saslušane ovih dana uglas, i kako se dodatno iz ovog bh. entiteta RS-a pokušava dodatno destabilizovati BiH. Svjedoci smo da Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ne zna pod čijom zastavom plovi, koju funkciju obnaša, a za ove istupe od zvaničnika ovog entiteta to nas nije ni čudilo”, rekao je Okić.

Podsjetio je da su zastupnici Domovine upozorili Ivanića da “kormilo usmjeri u pravom pravcu”, te da je njegov legitimitet koji je ostvario na izborima “zahvaljujući glasovima hrvatskog i bošnjačkog naroda, njihova najveća greška”.

“Bez glasova Bošnjaka i Hrvata, Ivanić nikad ne bi bio na ovoj funkciji”, rekao je Okić.

Stav Domovine je da je zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu legitiman, zaprimljen i da će taj međunarodni sud postupiti prema tom zahtjevu.

“Mi smo svjesni da podnošenje zahtjeva može imati posljedice, ali ništa nije važno koliko istina, pravda i satisfakcija za žrtve koje su se desile agresijom i genocidom u BiH. Neprihvatljivo je da se ovo koristi za negiranje genocida. Negiranje genocida je drugi genocid”, rekao je Okić.

Iz RS-a upozoravaju na kršenje Ustava BiH

U obrazloženju odluke za održavanje sjednice entitetskog parlamenta navodi se kako Predsjedništvo BiH, prema Ustavu, “odluke donosi konsenzusom, a u slučaju nepostizanja konsenzusa, odluku može usvojiti kada za takvu odluku glasaju dva člana”.

Navedeno je kako u podnošenju zahtjeva za reviziju presude “nisu poštovane odredbe Ustava BiH, jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, niti su se članovi tog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke”.

“Smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju. Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH [Sakiba Softića] pred Međunarodnim sudom pravde, bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH, nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica”, piše u informaciji, koja će biti predmet posebne sjednice.

Posebnoj sjednici prisustvuju i pojedini predstavnici Republike Srpske u organima BiH te, između ostalog, generalni konzul Republike Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić.

Izvor: Agencije


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Skupština RS-a traži pokretanje krivične odgovornost Izetbegovića


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.