23. April 2012

Sjeverni Sandžak – Motivi da to učine bili su razni, dodaje Blic, od toga da se škola što bolje pokaže, do onih da su se dodavali bodovi rođacima direktora.

Kontrolu sprovođenja završnog ispita sproveo je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a propusti su uočeni u školama u Novom Pazaru i selima oko Novog Pazara, Vranju i selima oko Vranja i u Tutinu.

Ceo spisak škola koje su lažirale rezultate dostavljen je Ministarstvu prosvjete.

Izvor “Blica” u tom ministarstvu kaže da su nastavnici u pojedinim školama ispravljali testove tako što su dodavali i oduzimali bodove učenicima kako su hteli, netačne zadatke su ocenjivali maksimalnim brojem bodova ili su za zadatke koji nose jedan bod, ocenjivali sa tri boda.

Škole u kojima su napravljeni grubi propusti pripadaju školskim upravama Kraljeva i Leskovca, a načelnik Školske uprave u Kraljevu Žarko Milosavljević za “Blic” je potvrdio da je u pojedinim školama bilo propusta.

“Blicov” izvor iz Ministarstva prosvete dodaje da su motivi za lažiranje rezultata bili različiti. Bilo je slučajeva da je povećavan broj bodova kako bi u kasnijem rangiranju škola bila među najboljima. Bilo je primera gdje je direktor lično naložio da se njegovom djetetu maturantu poveća broj bodova.

U malim sredinama, gdje se svi poznaju, dodaje isti izvor, bilo je čak i slučajeva da su nastavnici oduzimali djeci bodove zbog sukoba s njihovim roditeljima.

Izvor: B92.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles