Škola Kur'ana Časnog – Lijek za svaku bolest

2
128

centar11

Novi Pazar – Dom kulture u Novom Pazaru bio je mali za sve koji su došli na „Završnu priredbu polaznika Škole Kur'ana Časnog 2013/2014. god.“ koja se održala večeras u čast uspješno okončane školske godine. Priredbi je prisustvovala visoka delegacija IZ u Srbiji na čelu sa sandžačkim muftijom Muamerom ef. Zukorlićem.

Svječanost je otpočela učenjem ajeta iz Kur'ana, polaznika Škole Kur'ana Abdulmelika Hajdarevića, koji pamti 22 džuza i koji će uskoro postati najmlađi hafiz na ovim prostorima.

Zatim je koordinator nastave u Školi Kur'ana Časnog Ihsan ef. Eminović poselamio prisutne i poželio dobrodošlicu delegaciji Islamske zajednice. On je kroz hadis: Najbolji od vas je onaj koji nauči Kur'an – poduči se Kur'anu – a zatim druge podučava njemu, istakao vrijednosti učenja Kur'ana i važnost poučavanja drugih, kao i o velikoj nagaradi koja slijedi kod Allaha dž.š. za to djelo.On je naglasio da samo na departamu u Novom Pazaru, Škola Kur'ana Časnog ima 615 polazika.

Predvođeni svojim profesoricama: Zejnom Plojović, Remzijom Kolašinac i hfz. Šemsom Dacić polaznici Škole Kur'ana Časnog su učenjem odlomaka iz Kur'ana, recitacijama, citarenjem hadisa i islamskih mudorosti, te učenjem ilahija razgalili srca prisutnih.

Direktor Škole Kur'ana Časnog hfz. Irfan Malić je rekao da je pravo zadovljstvo slušati mališane kako pravilo, tečno i razgovjetno izgovaraju riječi Uzvišenog Stvoritelja. „Blago se jednom društvu koje ima ovakvu djecu, blago se Islamskoj zajednici, blago se porodici te djece. Jer zaista se oni Kur'anom uče postati bolji ljudi, bolji muslimani, bolji vjernici.“

On se osvrnuo na govor muftije Muamera ef. Zukorlića od prije četiri godine, kada je uvaženi muftija prilikom otvaranja Škole Kur'ana rekao: „Cilj nam je da svaka kuća u Sandžaku ima svog hafiza.“Danas samo bliže ostarenju toga cilja, on više ne deluje tako nerealno, Škola Kur'ana ima 14 departmana i dve hiljade polazika. Do sada je iznjedrila 15 hafiza, na stotine onih koji znaju bar jedan džuz napamet i na hiljade onih koji su naučili čitati Kur'an.

Priredba je završena obraćanjem muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića koji je prisutnima uputio dvije važne Kur'anske pouke.

Proučivši ajate iz Kur'ana: O ljudi, došla vam je pouka od vašeg Gospodara i lijek za ono što je u prsima vašim. (Prijevod značenja, Junus, 57.) kao i :Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima a povećava propast nevjernicima. (Prijevod značenja, El-Isra,82), muftija Zukorlić kaže da ako zavirimo u svoju dušu, porodicu, umet, ljudsku civilizaciju zaista ćemo vidjeti mnogo bolesti, devijacija, onoga što odudara od riječi čovjek, onoga čime Allah dž.š. nije zadovoljan. Zato nam je potreban lijek. Mnogi nude lažne lijekove, preko raznih medija, pozivaju na nekakave seanse ali sve to daje kontra efekat. Jedini pravi lijek koji je ispravan i koji djeluje jeste Kur'an Časni. On je lijek sa svim onim što sadrži: poukama, porukama, zabranama, obavezama i mudrostima ili sa onim kako se uči: rečju, melodijom, ritmom, glasom.

„Zaista je duša bez Kur'ana prazna a srce je tužno. Kuća bez Kur'ana je mračna, porodica nesrećna a zajednica neuspješna.“

Ono što simbolira najkraća sura u Kur'anu, Ihlas ili Kul-huvallahu , jeste iskrenost. Ona je veoma kratka a vrijedi trećinu Kur'ana po hadisu Muhameda a.s.: Uzvišeni Allah podijelio je Kur'an na tri dijela. Kul-huvallahuehad je učinio jednim od tih dijelova. Sigurno se pitate šta sadrži ova sura pa je tako vrijedna? Ona govori o tevhidu – suština vjere u Jednog Jedinog jeste iskrenost. Danas u društvu vlada hipokrizija ili neiskrenost gdje imamo zastupanje stavova, vrijednosti i uvjerenja u koje ličnost ne vjeruje. Jedino Kur'an ima snage da nam vrati iskrenost, jedino je Kur'an lijek.

Muftija je na kraju poručio: „Postoje razne škole i one su potrebne i daju nam uspjeh na ovom svijetu, ali jedina škola koja daje uspjeh i sreću na oba svijeta jeste Škola Kur'ana Časnog.“

Svječanost je završena dovom koju je proučio hfz. Abdurahman Kujević.

 

1

ihsan

DSC_1159 DSC_1152 DSC_1135 DSC_1149 3 DSC_1134 DSC_1119 DSC_1108 DSC_1107 DSC_1178 2DSC_1100 DSC_1175 centar11
irfan centralna mufti
abd

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.