3. Septembar 2018

Albansko udruženje “Kosovo za Sandžak” najavljuje za 8. septembar simpozijum u Albanološkom institutu u Prištini, koji prema najavama organizatora ima za cilj istraživanje stanja epske pjesme danas i u prošlosti s posebnim akcentom na djelo (bošnjačkih) epskih pjesnika Avda Međedovića, kojeg su Albanci preimenovali u Avdulah Zeneli i Saliha Ugljanina.

U najavi simpozijuma na Facebooku se navodi da će on “okupiti istraživače sa svih univerziteta i prestižnih nacionalnih i međunarodnih instituta, koji će svojim istraživanjem osvijetliti albansku epsku pjesmu u Sandžaku, sa posebnim naglaskom na rasvjetljavanju i poboljšanju grešaka koje su napravljene u prošlosti”.

Također, navodi se da će ovaj projekat uticati na priznavanje lokalnog i međunarodnog mišljenja o kulturi i tradiciji albanskog naroda u Sandžaku.

Navodi se i da će istraživanje koje će biti predstavljeno na ovom simpozijumu biti objavljeno kao i da će doprinos simpozijuma biti dobar za nauku uopšte, a posebno u nauci o albanologiji.

Simpozijum će imati značajan uticaj na trenutne studente i one koji dolaze da se bave ovim naučnim radom, što značajno doprinosi podizanju nacionalne svijesti o albanskim područjima koja su gotovo asimilirana, navodi se u pozivu organizatora seminara.

Avdo Međedović jedan od najvećih bošnjačkih epskih pjesnika. Njegova izvođenje narodne pjesme Ženidba Smailagić Meha ima 12 311 stihova i duga je kao Homerova Ilijada i Odiseja, što je impresioniralo svjetske istraživače narodnih pjesama, pjesnika i epičara.

Poznat je njegov razgovor sa američkim istraživačima gdje je izjavio da je Bošnjak. Međutim, ni to nije dovoljno bilo Aziziju već je i mrtvog Međedovića albanizirao i preimenovao, a cio njegov opus nazvao albanskim narodnim pjesmama.

O djelovanju predsjednika albanskog udruženja “Kosovo za Sandžak” Ismeta Azizije novine su već pisale u nekoliko navrata ukazujući na perfidne pokušaje albanizacije sandžačkih Bošnjaka.

A šta zapravo Azizi misli o sandžačkim Bošnjacima? Jednostavno da su Albanci. On potpuno negira bošnjački identitet i porijeklo, kulturu i naciju. U tu svrhu, unajmljeno je i nekoliko saradnika koji obilaze sandžačka sela kako bi našli pojedince koji bi tvrdili da su Bošnjaci zapravo Albanci. Čak šta više, pomenuta družina je ovih dana pokrenula i web portal preko kojeg plasiraju svoje asimilatorske ideje.

Skandal sa “nabijanjem ćulaha” bošnjačkoj djeci na Pešetri kao i ostali pokušaji albanizacije i negiranja nacionalnog identiteta bošnjačkog stanovništva na ovom području i dalje ostaju prešućeni od strane intelektualne i političke elite u Sandžaku, a prije svega izostaje reakcija Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje je direktno u obavezi očuvanja i zaštite bošnjačke kulture, tradicije i identiteta svog naroda.

Da stvar bude gora Azizijeva NVO “Kosovo za Sandžak” ima konsultativno-participativni status pri Bošnjačkom nacionalnom vijeću i, kako stvari stoje, pod okriljem BNV i uz podršku određenih krugova nesmetano sprovodi kampanju albanizacije Bošnjaka.

Izvor: Sandžačke novine

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles