7. Oktobar 2019

U Sjenici je danas održana Informativna sesija povodom raspisivanja Drugog poziva za podnošenje predloga projekata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Crne Gore i Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.

Predsjednik opštine Sjenica Hazbo Mujović je rakao da ta opština rado konkuriše na ovakve pozive jer male i nerazvijene opštine imaju mogućnost da poboljšaju kvalitet života građana kroz unapređenje infrastrukture, ekologije, poljoprivrede i povećanje zapošljivosti .

“Opština Sjenica ima od ranije uspešnu saradnju na prekograničnim projektima sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom, a trenutno realizujemo projekte sa Crnom Gorom, odnosno opštinom Rožaje i JKP „Vrela“ sa opštinom Gusinje. Mi ćemo delovati na promociju našeg kraja, da našu zdravu i čistu sredinu dodatno zaštitimo i unapredimo“, poručio je Mujiović.

U nastavku, prisutnima su se obratili Jovan Jovović iz Kancelarije za Evropske integracije Vlade Crne Gore i Jelena Šarčević iz Ministarstva finansija Republike Srbije – sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, koji su predstavili prisutnima uputstva za podnošenje predloga projekata.

Događaju je ovom prilikom prisustvovalo više od 50 predstavnika različitih institucija koji su imali mogućnost da se detaljnije informišu o pozivu, razmjene međusobna iskustva i dogovore potencijalne saradnje.

Drugim pozivom opredeljen je iznos od 3,24 miliona evra. Poziv je raspisan 12. septembra tekuće godine, a rok za dostavljanje predloga projekata je 27. decembar 2019. godine.

Program prekogranične saradnje između Republike Srbije i Crne Gore se sprovodi u okviru Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II). Opšti cilj Programa je doprinos ekonomskom, društvenom i teritorijalnom razvoju programskog područja podsticanjem integracije, zajedničkog razvoja i korišćenja potencijala i mogućnosti kako bi se područje učinilo atraktivnim za život.

Programsko područje obuhvata 14 opština na teritoriji Crne Gore (Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik, Žabljak) i 3 okruga u Republici Srbiji, Zlatiborski, Moravički i Raški koji obuhvataju dva grada i osam opština (Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Ivanjica, Kraljevo, Novi Pazar, Raška, Tutin, Vrnjačka Banja).

Program je fokusiran na podsticanje zapošljavanja i socijalne inkluzije, razvoj turističkih potencijala i zaštitu životne sredine, što će se rješavati kroz sljedeća tri tematska prioriteta:

Podsticanje zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije s obje strane granice
Zaštita životne sredine, podsticanje prilagođavanja klimatskim promjenama i njihovog smanjenja, prevencija i upravljanje rizicima i promocija turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Program je finansiran sredstvima iz IPA II namijenjenog za pružanju podrške zemljama kandidatima, kao i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, a iznos EU sredstava opredijeljen budžetom za sedmogodišnji period iznosi 8,4 miliona eura, što sa obaveznim nacionalnim kofinansiranjem čini 9,73 miliona eura.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles