Sjenica: Sportom ka integraciji migranata

0
2

Pored zadovoljenja osnovnih potreba migranata, sport može biti važan faktor njihovog integrisanja u društvo, ocjenjeno je danas u Sjenici, na forumu „Sport kao jezik svih kultura i nacija“ održanom u okviru Podrške Evropske Unije upravljanja migracijama u Repulici Srbiji.

Košarkaš Nemanja Krstić, selektor Atletskog saveza Srbije Edin Zuković i sportski radnik Albin Totić složili su se da je većina migranata preživela težak period života u ratom zahvaćenim zemljama, ali i da im pored svega toga bavljenje sportskim aktivnostima može znatno pomoći i unaprediti kvalitet života.

Predstavljajući svoju karijeru, košarkaš Nemanja Krstić je kazao da je i sam morao napuštati svoje rodno mjesto kako bi se bavio sportom, pa mu je jasna bol koju migranti nose sa sobom. 

On je ovom prilikom migrante ohrabrio da se bave sportom i pozvao na organizovanje zajedničke sportske manifestacije u Sjenici ili Novom Pazaru.

„Verujem da sport povezuje ljude, stvori nova prijateljstva i životna priča krene dobrim putem“, dodao je Krstić.

Selektor Atletskog saveza Srbije Edin Zuković je ocjenio da sport utiče na kvalitetan razvoj ličnosti.

Lekar škole fudbala „Pazar junior“ Albin Totić poručio je migrantima iz Centra za azil u Sjenici da se bave sportom “jer ih to može osnažiti, dodatno oplemeniti i pomoći u integraciji sa lokalnim stanovništvom”.

Migranti smešteni u Centru za azil u Sjenici naveli su da je sport u njihovim životima bitan, ali da su ratovi ugrožavali uslove da se njime i bave.

„U našoj zemlji učili su nas da moramo ratovati ukoliko želimo biti srećni, da moramo ubijati kako bismo bili zadovoljni. Ovde smo naučili da to nije tako, shvatili smo da možemo živeti u miru i doživeti sreću bez ratovanja“, rekao je Nubrahaman, mladić poreklom iz Avganistana.

Učesnici foruma su zaključili i da migrante u Srbiji treba prihvatiti bez predrasuda o poreklu, naciji i neosnovanom bojazni da mogu naškoditi lokalnim zajednicama u kojima borave.

Forum je organizovala Međunarodna organizacija za migracije u saradnji sa Komesarijatom za izbjeglice i migracije.

radiostoplus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.