Sjednica Skupštine opštine Prijepolje: Protiv genetski modifikovanih proizvoda

0
4

Prijepolje – I dok je za samo tri tačke dnevnog reda sjedme, a prve u ovoj godini sjednice Skupštine opštine Prijepolje utrošen ceo jedan dan, koji košta više od 180.000 dinara, za svih preostalih 15 tačaka bilo je potreban još jedan i po radni dan.

Ovom prilikom odbornici su se istakli prije svega po elaboriranju ličnih mišljenja prilikom usvajanja Deklaracije o zabrani genetski modifikovanih organizama na teritoriji opštine Prijepolje. Iako je već na samom početku predlagač, predsjjednik opštine Vukosav Tomašević, kazao da lokalna samouprava nema nikakve ingerencije u ovoj oblasti i da sve propise donosi isključivo država, da sadašnji propisi Srbije uključuju istu vrstu zabrane, mada ima indicija da će ulaskom u Svjetsku trgovinsku organizaciju doći do izmene propisa, ovaj prijedlog je pred mikrofon i kamere izveo brojne odbornike koji su govorili o genetici, banci semena, modifikovanju, kalemljenu, pesticidima, ukrštanju, opasnostima za zdravlje, našim mogućnostima, svjetskim multinacionalnim kompanijama i njihovim profitima, šansama za izvoz zdrave hrane, naučnim postignućima i kontrolama kad je riječ o ovoj oblasti, autohtonim sortama…

Još istakoše ponos što o ovome raspravlja prijepoljska Skupština opštine, baš kad je to aktuelna tema i kod nas i u svijetu. Posle nešto nesuglasica oko jezičkih finesa koje su odmah na licu mjesta uklonjene, a pravopisno je sve bilo besprekorno, ova deklaracija, kao politički čin, usvojena je i glasovima opozicije.

U senci ove teme ostala je recimo činjenica da je sa dva meseca zakašnjenja u odnosu na zakonski rok, doneta odluka kako bi se mogle uskladiti sa Zakonom o javnim preduzećima koji je donet još krajem 2012. godine, odluke o organizovanju dva javna preduzeća koja se finansiraju iz budžeta.

Jedan od odbornika je ukazao da ništa nema čudno u nepoštovanu zakonskih propisa i rokova ako se zna da do danas u aktu u organizovanju Komunalnog preduzeća u Prijepolju, koje je javno preduzeće, piše da je to „komunalna radna organizacija“ iako je ovaj termin van zakonske upotrebe duže od dve decenije! Kuriozitet vezan za ovo zasjedanje Skupštine opštine je svakako i to što su odbornici Bošnjačke demokratske zajednice u okviru ove tačke dnevnog reda podneli više od 120 amandmana i da skupštinska većina nije usvojila ni jedan.

Smena direktora posle sklapanja koalicionih sporazuma i „podjele plijena“ i ovoga puta je izazvala burne polemike, a da još sve nije završeno, moglo bi se naslutiti po onome što se čulo na sjednici. Naime, pred odbornike je stigao materijal Turističke organizacije koji je sadržao potpise bivše direktorke Duške Bajić i nedavno imenovane Ivane Rakonjac.

Odbornici Srpske napredne stranke su iskoristili povod da ukažu da je smenjena direktorka Duška Bajić (iz redova SNS, koja je sada u opoziciji) rješenjem inspektora za radne odnose vraćena na posao i da žalba ne odlaže to rešenje, a da će biti poveden i sudski spor, te da će se verovatno ponoviti slučaj bivšeg direktora JKP “Lim“ koji je smenjen zbog partijske trgovine rukovodećim mjestima u prošlom mandatnom periodu, ali je pred sudom dobio spor, te će mu iz budžeta biti isplaćena nadoknada.

Brojni odbornici su negodovali smatrajući da su ovakvi pravni propusti previše skupi, da se ponavljaju, a da još nikad niko nije snosio posledice, niti odgovarao.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.