Sjednica RIK-a, otvaraju se džakovi iz Novog Pazara

0
9

Republička izborna komisija donijela je odluku da se javno obavi uvid u izborni materijal sa dva biračka mjesta u Novom Pazaru.

Odluka o uvidu donijeta je sa 16 glasova “za” od ukupno 25 prisutnih članova RIK u proširenom sastavu, sa predstavnicima izbornih štabova svih kandidata.

Na pitanje “ko je protiv” – niko nije digao ruku.

Prebrojavanje je počelo sa otvaranjem vreće sa glasačkog mesta 27. Na biračkom mjestu broj 27 u Osnovnoj školi „Mur“ pravo glasa na predsjedničkim izborima imalo je 1.848 upisanih birača. Glasalo je, prema zapisniku 1. 250 birača, a upisano je 1. 241 važećih listića.

Na biračkom mjestu broj 85 u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ bilo je upisano u birački spisak 1.854, a glasalo je 1.193 birača.

Premijer i izabrani predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je ranije danas da se omogući javni uvid u taj materijal.

Iz izbornog štaba Saše Jankovića navode da se on ne poklapa sa zapisnicima.

U raspravi su predstvanici opozicije kritikovali što se, prema njihovom mišljenju, novo brojanje glasova obavlja po zahtevu premijera Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare.

Oni su takođe protestovali zbog toga što se brojanje obavlja samo na ta dva mjesta, a ne na 25 mjesta na koliko su iz izbornog štaba predsjedničkog kandidata Saše Jankoviša i prijavljene nepravilnosti.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je odlučeno da se novo brojanje spovede na ta dva mesta jer oni predstavljaju, kako se izarazio, eklatantan primjer, i zbog toga što je iz podatka da je na ta dva biračka mesta osporeno 800 glasova izborni štab Saše Jankovića izvukao zaključak da je ukupno ukradeno 319.000 na svim biračkim mestima u Srbiji.

Dimitrijević je ranije predložio da se na dnevni red stavi donošenje “odluke o vršenju uvida u izborni materijal sa biračkih mjesta broj 27 i 85 u gradu Novom Pazaru”, zbog, kako je istakao, optužbi, koje su iznete u javnost.

On je, na početku sjednice, kojoj prisustvuje 25 od 28 članova RIK-a, naglasio da je neuobičajena tačka stavljena na dnevni red, jer su se u javnosti pojavile spekulacije i optužbe pojedinih kandidata da je RIK izvršila prekrajanje izbrone volje građana, odnosno krađu izbora.

“RIK je na ovim izborima, kao i na svim prethodnim, radio na osnovu zakona, podzakonskih akata i uputsatva”, podvukao je on.

Dimitrijević je kazao da postoje optužbe da ima 800 glasova više od fizički prebrojanih glasova, ocjenjujući da bi to bilo skandlozno.

To su, kako je konstatovao, teške i neprihvatljive optužbe na račun RIK-a i biračkih odbora.

Ovi zapisnici, kako podsjeća su, merodavni i na osnovu njih se vrši upis u statistiku.

“Vrši se veliki pritisak na rad organa, kako RIK-a, tako i biračkih odbora. Zato je u prijedlog dnevnog reda unijeta ova tačka”, rekao je Dimitrijević.

On je istakao da, ako se utvrdi da je došlo do prekrajanja izborne volje na ovim izbornim mjestima, zahteva kao predsednik RIK-a da se podnesu krivične prijeve.

Kazao je da, ako se potvrde iznesene tvrdnje – treba podnijeti krivične prijave protiv članova biračkih odbora i stvar rasvijetli do kraja.

Istovremeno je podsjetio da se glasanje ponavlja na osam mjesta, čime glasanje za predsjednika Srbije nije završeno.

Vučić je na izborima za predsjednika Srbije 2. aprila, prema poslednjim podacima RIK, osvojio 55,06 odsto glasova a Saša Janković 16,37 odsto.

Izvor: Tanjug


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.