Sjećenje na genocid u Bosni i Hecegovini na Univerzitetu u Torontu

0
19

Amerika, BIH – Institut za istraživanje genocida, Kanada u saradnji sa Kanadskim institutom za obrazovanje o genocidu je u okviru Sedmice borbe protiv zločina genocida u Kanadi na Univerzitetu u Torontu organizovao Akademiju pod nazivom„Sjećanje na genocid u Bosni i Hercegovini“.Suzana Vukić, član Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada i kolumnista Hudsongazzette, Montreal, je u uvodnom izlaganju po nazivom „Genocid u Bosni i Hercegovini, lični osvrt i perspektive“govorila o strahotama i dugoročnim posljedicama najvećeg zločina u Euoropi poslije Drugog svijetskog rata, genocida u Bosni i Hercegovini.

Na Republiku Bosnu i Hercegovinu izvršena klasična oružana agresija pred očima internacionalne zajednice, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječnosti. Na okupiranim teritorijama Republike Bosne i Hercegovine i gradovima u opsadi nad Bošnjacima izvršen zločin genocida, a poslije rata uspostavljen entitet koji je rezultat ratnih zločina i genocida nad Bošnjacima i bosanskim Hrvatima. Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima čine suštinu zajedničkog zločinačkog poduhvata Srbije i Crne Gore njihovih rukovodstava i brojnih rukovodilaca političkog, vojnog, policijskog i upravnog vrha, te njihovih kolaboracionista i plaćenika u Bosni i Hercegovini na kraju dvadesetog stoljeća. Namjera tog zločinačkog čina, utemeljena na srpskom velikodržavnom projektu, imala je za cilj zauzimanje Republike Bosne i Hercegovine kao države, te istrebljenje Bošnjaka ili njihovo svođenje na beznačajnu etničku skupinu. Antibosanske snage ni danas nisu odustale od militarnih i destruirajućih projekata protiv države Bosne i Hercegovine, štaviše, otvoreno i bez skrivanja iskazuju svoje namjere i pokušavaju ih ostvariti.

Posebno dirljivi djelovi izlaganja Suzane Vukić su se odnosili na iskustva iz njezinog puta po stratištima genocida, koncentracionim logorima smrti i logorima za silovanje Bošnjakinja u Bosni i Hercegovini, te susreta sa preživjelim žrtvama i svjedocima genocida. Samo puna istina o zločinima agresije i genocida i puna pravde za žrtve tih zločina može voditi istinskom miru.

Suzna Vukić je posebno obradila temu zločina silovanja nad Bošnjakinjom koji je zbog svoje brutalnosti i masovnosti po prvi put od strane međunarodnih sudova proglašen zločinom protiv čovjeka i civilizacije. Dirljivi su bili djelovi izlaganja o susretima sa žrtvama zločina silovanja u Bosni i Hercegovini. U presudi za silovanja Bošnjakinja u Foči 1992. godine, prvi je put jedan međunarodni sud silovanja i seksualna porobljavanja kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti. Dok je u nekim sudskim postupcima nakon Drugog svjetskog rata silovanje bilo kvalificirano kao ratni zločin, Međunarodni sud za područje bivše Jugoslavije sada je zaključio da se silovanje može tretirati i kažnjavati kao još teži zločin, zločin protiv čovječnosti zato što su počinjena u okviru sistematskih napada na Bošnjake i zato što su imala karakteristike porobljavanja, mućenja, protjerivanja i ubijanja Bošnjaka.

Institut za istraživanje genocida, Kanada poslije usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini od strane Kanadskog parlamenta, lobiranja za usvajanje Zakona o pravima žrtava genocida u Bosni i Hercegovini koji žive u Kanadi u Kanadskom parlamentu, stalne postavke izložbe o genocidu u Bosni i Hercegovini u Kanadskom muzeju za ljudska prava, izučavanju genocida u Bosni i Hecegovini u kanadskim školama, ovom manifestacijom i budućim manifestacijama kao što je organizovanje izložbe Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine o genocidu u Bosni i Hercegovini u Torontu, nastoji upoznati kanadsku javnost i javnost Sjeverne Amerike o strahotama agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima sa porukom da se ovi strašni zločini više nikada i nikome ne ponove i sa poukom svim istinskim borcima za istinu o zločinima i pravdi za sve zločine da se udruže u najznačajnijoj misiji čovjeka i civilizacije – misiji mira.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.