Sjećanje na šehide Hadžeta 4. septembra s podne namaza na vakufu Mearif

0
130

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji na zadnjoj sjednici donio je odluku o obilježavanju Dana šehida Hadžeta, u ponedjeljak 4. septembra s podne namaza u 13 sati i 30 minuta na vakufskom dobru “Mearif” u Novom Pazaru.

– U jednoj modificiranoj formi. Ove godine neće biti pohoda već ćemo se direktno okupiti na mjestu gdje se dogodilo stradanje velikog broja naših šehida, na Hadžetu, na vakufskoj parceli Mearif. Proučit ćemo dovu, suru Jasin pred dušu šehidima Sandžaka i cijelog ummeta i uputiti dovu Uzvišenom Allahu, dž.š. da ih zaista primi za šehide, kaže hafiz Abdurahman ef. Kujević muftija sandžački.

Poručuje da Mešihat Islamske zajednice nikad neće odustati od zahtjeva i borbe da se imena šehida saznaju i u formi memorijalnog objekta događaj obilježi.

Nažalost, dosad nismo imali sluha od strane zvaničnih institucija države da otvore svoje arhive i da se utvrdi ko je sve ubijen na Hadžetu krajem i nakon Drugog svjetskog rata. Definitivno nećemo odustati od traženja i zahtjeva da se sazna sve i na adekvatan način na vakufskoj parceli u formi naučnog zdanja odgovori na sve što se tad dogodilo.

Muftija sandžački poziva javnost i džematlije da se odazovu u što većem broju.

Ovo je poziv ne samo muslimanima već svim građanima Sandžaka. Ovo je naša zajednička borba. Ovo su pitanja koja treba da nas ujedine bez obzira na neke druge razlike, borba za pravdu i istinu treba okupiti sve ljude.

Da podsjetimo, u periodu od 28. novembra 1944. do 21. januara 1945. godine komunističke vlasti likivdirale su više od 2 hiljade najuglednijih Bošnjaka novopazarskog, sjeničkog i tutinskog kraja.

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.