18. Februar 2011

Sandžak – Sjećanje na Allahovog miljenika Muhammeda alejhi selam, najveću milost koja nam je data na ovom svijetu, a u povodu njegovog dana rođenja, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, Savjet za Da’vu, organizovao je kroz manifestaciju DANI MEVLUDA, koja je održana u svim sandžačkim gradovima počev od 11. februara kada je u rožajskom domu kulture priređen mevludi-šerif. Manifestacija je nastavljena 12. 02. u Bijelom Polju, 13. 02. u Priboju i Prijepolju, 14. 02. u Tutinu, Novoj Varoši i Plavu i 15. 02. u Sjenici.

Ovom skupu prisustvovali su predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života Sandžaka.

Program je otpočeo riječima koje su vječne, za koje nam je dato obećanje da će biti sačuvane do Sundjeg dana, riječima Kur’ana časnog, koje su upravo preko miljenika Muhammeda poslate nama kao Uputa. Večeras je jedan dio iz Kur’ana proučio učač koji Riječi svoga Gospodara čuva još od svojih srednjoškolskih dana, porijeklom iz makedonije, zvanje hafiza stekao u „Gazi Husrev-beg“ medresi u Sarajevu, a sada Kur’anu podučava mlade generacije u medresi Zagrebu – hafizAaziz Alili.

„I svi ste vi pastiri, i svi ćete biti odgovorni za svoja stada. – riječi su poslanika Muhammeda alejhi selam. Naš uzvišeni gospodar regulisao je savršenu hijerarhiju kada je odgovornost u pitanju. Pa je podučio svog Miljenika da je majka odgovorna za dijete, otac za cijelu porodicu, poslodavac za svoje zapošljene, imam za svoj džemat, a predstavnik jednog naroda za cijeli narod.“ – ovako je najavljeno obraćanje glavnog muftije Muamera-ef. Zukorlića.

Muftija je u svom obraćanju ukazao na svetost okupljanja ovim povodom, te ukazao na sve veću težnju antiislamista za skrnavljenjem i vrijeđanjem Poslanika, a.s., njegovih nasljednika – uleme, islamske zajednice uopće te svih muslimana.

Muftija je također govorio o poremećajima društva u kojem živimo, osvrnuvši se na posljednju antiislamsku medijsku hajku koja je uperena protiv Islamske zajednice i njenih čelnika, samo zato što se djevojke u Novom Pazaru sve više pokrivaju i odlučuju svoju nošnju uskladiti sa šerijatskim propisima.

Međutim to je opet zasmetalo vlastima u Beogradu, što su iskoristili kao povod za još jedan u nizu napada na Islamsku Zajednicu,muftiju Muamera ef.Zukorlića, satanizaciju Bošnjaka i činjenice koje svi osim njih u vlasti ne vide. Već danas su svi tabloidi osvanuli sa slikom nemrgođenog muftije i zapaljivim naslovima. Po starom dobrom običaju riječi su istrgnute iz konteksta i prestavljene kao prijetnja Srbiji.

Ovaj hairli skup je završen učenjem dove, koju je proučio Nedžad-ef. Hasanović.

Izvor: Sandzak-x.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles