Sjećanje na dane ponosa i pobjeda: Kako je izgledala najveća smotra jedinica Armije RBiH na Koševu (Video)

1
12

Vojnici, pozdrav domovini: Pogledajte najveću smotru jedinica Armije RBiH na Koševu

Na petu godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine na stadionu Koševo održana je smotra njenih reprezentativnih ešalona. Bila je to prva velika smotra i do sada najveća jedinica Armije RBiH u Sarajevu nakon okončanja rata i ratnih dejstava. Na Koševu je postrojeno ukupno devet reprezentativnih ešalona Armije RBiH.

Najkrvavija škola

Pored mnogobrojnih građana, smotri su tada prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH, rahmetli Alija Izetbegović, komandanti korpusa koji su vodili svoje snage u odlučujućim bitkama, međunarodni predstavnici… Jedinice je postrojio armijski general Rasim Delić, a raport je predao general Ramiz Dreković.

– Posebnu zahvalnost što su danas ovdje sa nama dugujemo porodicama šehida i palih boraca, ratnim vojnim invalidima te demobiliziranim borcima. U ovom stroju ispred nas su borci i starješine stasali u najkrvavijoj školi – ratu. Oni su tu da još jednom iskažemo naše opredjeljenje za borbu za cjelovitu i nezavisnu BiH – rekao je, između ostalog, armijski general Rasim Delić.

Potom se praćen ovacijama borcima obratio rahmetli Alija Izetbegović koji je najveće sinove BiH pozdravio sa: “Vojnici, pozdrav domovini!”.

– Dragi vojnici i oficiri naše Armije, dragi članovi šehidskih porodica i invalidi, dragi građani i gosti i prijatelji, čestitam vam ovaj naš veliki praznik – kazao je u početku svog obraćanja predsjedavajući Predsjedništva BiH i vrhovni komandant Armije RBiH Alija Izetbegović.

– U miru koji je zaključen ima i nešto pravde za nas. Ima je toliko za koliko je njena zasluga. Sada smo prišli stvaranju male, ali dobro obučene Armije koja odgovara današnjim potrebama. Danas su ovdje pred vama postrojeni njeni elitni ešaloni, tehnika nije ovdje, ona je u skladištima. Njen najvažniji dio, živa sila, njena duša, odnosno njen reprezentativni dio je ovdje. Postoji puni kontinuitet između te dvije vojske. Narod se ponosio vama, narod je vjerovao ovoj Armiji, uvjeren da je ovo najbolja armija i ona to jeste, što najbolje zna neprijatelj. Taj neprijatelj će ubuduće tri puta razmisliti prije nego digne ruku na ovu zemlju i njen narod. Godina 1992. uz Božiju pomoć neće se više nikada ponoviti. Braneći ovu zemlju, vi ste branili i veliku ideju tolerancije i suživota ljudi različitih vjera i nacija. Tamo gdje ste bili vi ostale su čitave crkve, džamije i sinagoge.

Smrtnim sjemenom zemlja je posijana

Nedavno sam hodio Bosnom. Na sve strane su zelene humke. Smrtnim sjemenom zemlja je posijana, kako bi rekao pjesnik. Ovo je trenutak da se sa zahvalnošću sjetimo poginulih boraca, njihovih porodica i drugova koji su ostali invalidi. Obećavali smo mnogo, ali šta smo učinili? Ovo pitanje treba svakodnevno  postavljati i odgovarati na njega. Razgovaram često o tome s predstavnicima invalida i šehidskih porodica. Oni mi kažu da smo učinili dosta, ali i nedovoljno – rekao je Izetbegović..

Izetbegović je svoje obraćanje završio riječima:

– Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo – kazao je Izetbegović.


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Sjećanje na dane ponosa i pobjeda: Kako je izgledala najveća smotra jedinica Armije RBiH na Koševu (Video)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.