Širenje vjerske i nacionalne mržnje

2
25

Sjenica – Najnoviji slučajevi širenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti i mržnje imaju za posljedicu ubistva Bošnjaka i etničko čišćenje rubnih dijelova Sandžaka. Postojanje video snimaka, koji se već duže vremena nalaze na internetu, pod nazivom “Poruka muslimanima iz Raške” u kojem se poziva na nacionalnu i vjersku mržnju i na najbezobzirniji način vrijeđaju muslimanske svetinje jasno ukazuju na postojanje grupacija u cilju širenja nacionalne netrpeljivosti prema Bošnjacima.

Na ovom video snimku nepoznata osoba, u formi muzičke numere, poziva na ubijanje muslimana, rušenje njihovih svetinja i protjerivanja iz Sandžaka. Čitav ovaj fašistički izliv mržnje propraćen je podlogom na kojoj je znak “zabranjena izgradnja džamija” i pisanom porukom koja glasi: “Novi Pazar nova Srebrenica”. Zabrinjavajuće je da se na listi prijateljskih linkova ovog snimka, pored sajta Dveri, Obraza i drugih nacionalističkih organizacija, nalazi i sajt Vojske Srbije.

Ovaj snimak se pojavio skoro u isto vrijeme kad i šovinistički grafiti po gradovima zapadnog Sandžaka, u kojima se slavi “lik i djelo” zločinca Ratka Mladića , kao i nedaleko od policijske stanice u Aljinovićima, na kojem je pisalo “Rat Turcima”.

Uoči samog ramazana, u selu Sušica kod Brnjice oskrnavljeno je muslimansko mezarje, dok se to ovih dana čini i sa grobljima u Osaonici i nedaleko od Vučinića.

Skandalozno je da Sretenović kao ovlašćeno službeno lice radi u PU Novi Pazar a proveo je 18 dana u zatvoru za krivično delo razbojništva, što nije jedini slučaj da nebošnjaci budu iznad svih zakona.  Žalosno je što su Bošnjaci nepoželjni u policiji zbog tzv. protivustavnih rješenja kojima se karakteriziraju kao nepodobni u službi, čime se krši ustavno pravo na jednakost. Upravo zbog toga što su Bošnjaci nepoželjni u policiji, počinioci velikog broja zlodjela nikada ne budu pronađeni.  Nažalost, nečinjenjem da se pronađu i adekvatno sankcioniraju takva krivična djela došli smo do situacije da prijetnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi dobijaju najbrutalnije razmjere.

7. 9. 2011. u selu Bare, općina Sjenica, u brutalnom napadu na porodicu Derdemez ubijen je Husein Derdemez, a njegova supruga Ema doživjela je torturu i fizičko nasilje koje će ostaviti trajne posljedice na nju. Ovo nije usamljen slučaj nasilja sa smrtnim posljedicama u ovom kraju gdje vinovnici nikada nisu pronađeni. 70-tih godina prošlog vijeka u selu Bare ubijen je Nuho Nuhović, ubica nikad nije pronađen. Prije nekoliko mjeseci, u istom selu na skoro identičan način opljačkana je i ubijena Vasvija Crnovršanin. Ubica nije pronađen, a slučaj se, prema našim saznanjima, vodi kao samoubistvo.

Ubistvom Huseina Derdemeza, kao i ranijim nasiljem nad bošnjačkim stanovništvom Bara, ovaj kraj je etnički očišćen od muslimana.
Mnogi se pitaju otkud pljačkašima policijske uniforme i kako to da se u prvom trenutku pojavljuju lažni ljekari koji su trebali izvršiti odbukciju nastradalog. Kako je moguće da ljekari u KC Užice dijagnosticiraju stanje pacijenta kao lahke tjelesne povrede, a da naredni dan Husein Derdemez umre od posljedica torture.

Nadležne službe, policija i sve ostale institucije dužne su da poduzmu sve neophodne korake kako bi se počinioci ovih kukavičkih djela što prije priveli pravdi i adekvatno sankcionirali, kao i da se rasvijetli pozadina ovih napada koja se ne može svesti samo na puko koristoljublje, već poprima oblike organiziranog etničkog čišćenja, za sada, rubnih dijelova Sandžaka.

Sve državne institucije dužne su da se staraju o zaštiti osnovnih čovjekovih prava i sloboda. Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda BNV je upoznao međunarodnu javnost o svim slučajevima koji prijete da ozbiljno ugroze opstanak Bošnjaka u Sandžaku.

Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda BNV

Izvor: SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. svaka zemlju na Svijetu bi nasla Zlocince,zasta je Policija tu sigurno su ostavili otiske,zasta nam uzimaju otiske kada uzimamo Pasose,Autonomija Sandzaka i svaki Bosnjak treba da je nauruzan do zuba

  2. tradicija srba napad na civile koji nemogu da se brane,jos jednom pokasuju da nisu ljudi ni da imaju vjere,odgovor oko za oko zub za zub

    ps.ni jedna organizacija rasimova,suljova,nevladine,nekavi otpori………. ovo ni da pomenu i oni pokazuju da za nista nisu osim da napadaju Muftiju,zasto ih i placaju

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.