Sinonim za autonomiju Sandžaka

16
55

“sandžak” – Od kako je narod Sandžaka izglasao Autonomiju Sandžaka 25-27. oktobra 1991. godine, nikada nije odustao od te ideje. Nije posustao, a kamoli izdao, kao njegove tadašnje stranačke kolege. Uvijek se borio za narod. Zato je i on danas u safu sandžačkih gazija, ponosnih sinova Sandžaka koji su svoje živote ispunili borbom za Sandžak i Bošnjake.

Džemail Suljević je rođen u selu Aliveroviće kod Sjenice, 29. maja 1948. godine,  od oca Salka i majke Hafke, rođene Mešić.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a srednju arhitektonsku u Skoplju. Nakon srednje škole, odslužio je vojni rok i počeo raditi kao tehničar, ali se ubrzo odlučuje za studije. Zbog izuzetnih sposobnosti i afiniteta prema crtanju, upisuje Arhitektonski fakultet u Skoplju, na kom diplomira 1980. godine. Oženjen je Makedonkom, arhitekticom, otac je troje uspješne djece.

Buntovnik iz studentskih dana

Džemail se tokom studija isticao kao buntovnik i borio za prava studenta. Zato je tokom studija bio studentski predstavnik u Nastavno-naučnom vijeću. Često je vodio polemike s profesorima koji nisu davali šansu studentima. Zato je bio respektiran kako među studentima tako i među profesorima, njegove žalbe i primjedbe su uvijek prihvaćane.

Zapošljenje

Odmah nakon završenih studija, aplicira na konkurs Općinske uprave Sjenica, za mjesto Urbanističko-građevinskog inspektora. Dobija prvo zapošljenje i stan, kao prvi sjenički arhitekta. Na tom mjestu je radio četiri godine, nakon čega dolazi do nesuglasica s upravom. Zbog nepravednog otkaza, pokrenuo je sudski proces i dobio ga, biva vraćen na posao uz obeštećenje. Poslije vraćanja na posao, izbačen je iz stana.
Nakon višednevnog protesta s porodicom ispred zgrade Općine, te štrajka glađu, Džemail dobija stan natrag, koji se od tada do danas vodi pod sporom. Kasnije, 1993. godine, dobija drugi otkaz.

Politički angažman

Jedva je dočekao Stranku demokratske akcije Sandžaka. Bio je jedan od njezinih osnivača i najažurnijih aktivista. Na prvim redovnim stranačkim izborima,  izabran je za predsjednika SDA – podružnice Sjenica. Zbog srčanog zalaganja, biva sve omiljeniji među kolegama. Kada je formirano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka 1991. godine, već je u prvom sazivu bio član.

U odsustvu Sulejmana Ugljanina, Džemail Suljević je zastupao stranku SDA Sandžaka u Zemlji i inostranstvu. Ostvario je komunikaciju i saradnju s većinom tadašnjih demokratskih, političkih i intelektualnih struktura u Sandžaku i Zemlji.

Predsjednik Općine

Na lokalnim izborima 1996. godine,  Džemail Suljević biva izabran za predsjednika općine Sjenica,  ispred stranke SDA Sandžaka. I dan danas Sjeničaci pamte dobro koje je učinio za vrijeme svog predsjedničkog mandata u općini Sjenica.

Zatekao je teško stanje u općini. Javna preduzeća su bila u kolapsu. Zatekao je više  ugovora o izvođenju javnih radova sa preduzećima iz drugih gradova, dok su se lokalna preduzeća zanemarivala. Džemail  to nije dozvolio, poništio je sve ugovore i uposlio svoj narod.

Nakon velikih ulaganja u osposobljavanju  mašina „Novogradnje“ i JKP-a, krenula je akcija popravljanja i izgradnje infrastrukture u sjeničkoj općini. Za samo dva ljeta, izgrađeno je preko 10 km fekalne kanalizacijske mreže. Izgrađeno je preko 50 km novih seoskih puteva, popravljeni su i rekonstruirani svi postojeći makadamski putevi na teritoriji sjeničke općine. Započeta je izgradnja tranzitnog puta. Sve je to urađeno bez ikakve pomoći Vlade i njenih direkcija.

Sve je to postignuto angažovanjem domaćih firmi i javnih preduzeća. Nije Džemail nikada za sitne provizije prodavao poslove ljudima iz drugih gradova, kao razni SDA-ovci i SDP-ovci u Sjenici, Novom Pazaru, Tutinu. Njegova logika bila je da sve što čovjek može sam uraditi, ne treba plaćati majstora sa strane.

Rad u Parlamentu

Na drugim  parlamentarnim izborima, izabran je za narodnog poslanika ispred zapadno-sandžačkih općina. Ostat će upamćen po izjavama i debatama u Parlamentu Srbije. Na ozbiljne optužbe je umio odgovoriti ozbiljno, ali isto tako je znao uzvratiti i na „niske udarce“ koje je najčešće dobijao od Vojislava Šešelja.

Sumnje u patriotizam nekadašnjih kolega

Prvu sumnju u patriotizam nekadašnjih stranačkih kolega i članova tadašnjih članova BNVS, Džemail Suljević je izrazio davne 1997. godine. Poslije parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, Suljević je pregovarao s Nenadom Čankom o formiranju zajedničkog poslaničkog kluba. Čanak je odbio bilo kakvu saradnju, tvrdeći da su Bošnjaci i SDA Sandžaka Miloševićevi igrači. Druga sumnja je uslijedila iste godine, kada su raspisani predsjednički izbori u Republici Srbiji, nakon što su neki opozicioni kandidati nudili da potpišu Autonomiju Sandžaka u skladu s evropskim standardima, tražeći za uzvrat da ih SDA podrži. Kada je ta ponuda odbijena uz još nekoliko postupaka koji su uslijedili, Suljeviću je bilo jasno da se radi o trgovini sa sopstvenim narodom i izdaji Sandžaka.

AUTONOMIJA

Džemail Suljević ima svoje drugo ime i prezime: Autonomija Sandžaka. Za ideju Autonomije, Džemail se bori od prvih dana političkog angažmana. Borio se i kada mu je išlo za rukom i kada nije. Nikada nije odustao od ideje Autonomije, i u tome je bez ikakve sumnje dosljedan. Autonomija Sandžaka je bila jedan od razloga njegovog razilaženja sa Ugljaninom.

Autonomija je realnost

U razgovoru s Evropskim diplomatama, Džemail Suljević je, izučavajući i promovirajući Autonomiju Sandžaka, dobio potvrde da je ona nešto što nas sljeduje po najvišim evropskim standardima, kao i da nam to pravo ne mogu osporiti ni Srbija ni Crna Gora.

Također, u razgovoru s Evropskim diplomatama, Džemail Suljević je zatražio da se usvoje rezolucije o zaštiti ljudskih prava Bošnjaka u Srbiji. To je bilo kada je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope donijela rezoluciju o teškom položaju Mađara u Vojvodini. Dobio je odgovor da nisu u mogućnosti praviti bilo kakve programe zaštite Bošnjaka, jer predstavnici Bošnjaka (Ljajić i Ugljanin) govore da Bošnjaci imaju sva prava u Srbiji, i da su privilegirani u odnosu na druge narode.

Današnja borba za autonomiju

„Autonomiju ćemo ostvariti u skladu sa Evropskim standardima,  i to nam niko ne može braniti.“ – česta je izjava Džemaila Suljevića. Izborom za predsjednika Odbora za obnovu Narodnog vijeća Sandžaka, Džemail Suljević je u proteklih nekoliko mjeseci intenzivirao aktivnosti u borbi za ostvarenjem vjekovne težnje obespravljenog bošnjačkog naroda. Kako sam kaže, ovo je dvadeset i prvi vijek, Sandžak nije ničija kolonija, Bošnjaci Sandžaka su na svojoj zemlji i žele da žive ravnopravno s drugim narodima, sa svim svojim kulturološkim osobenostima. Rješavanjem statusa Sandžaka i položaja bošnjačkog naroda, ne dovodi se u pitanje suverenitet i integritet nijedne države. Sve evropske države su decentralizirane i regionalizirane u autonomije, kantone i slično. Neke već funkcioniraju na federalnim principima i u mnogima se sve više teži ka federalizaciji.

Krajnji zahtjev

„Naš krajnji zahtjev zavisit će od konačnog statusa srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Ako Republika Srpska ostane, onda ćemo i mi tražiti Republiku Sandžak. Naziv Srpska je neodrživ, posebno ako se zna da je na tom prostoru, prije agresije na BiH, postojalo i živjelo preko 50% Bošnjaka i drugih. Sandžak je kroz čitavu svoju historiju bio corpus separatum sa svim atributima jednog entiteta. Sandžak je historijska činjenica i sadašnja realnost jeste da bude autonoman. Što prije, to bolje za sve. Sandžak će biti autonomija svih njegovih građana, i ne može se zvati Bošnjačka, jer bi to bilo zaista fašistoidno i, kao takvo, neodrživo, kao što je neodrživa Republika Srpska, posebno ne srpska stvorena agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem, slobodno se može reći sramotom svijeta. Sandžak je historijska i evropska regija, Bošnjaci Sandžaka su autohton i evropski narod i imaju pravo na svoj politički i nacionalni subjektivitet.“

Proglašenje autonomije

Prema Džemailu Suljeviću, bilo je nekoliko okolnosti i razloga  za proglašenje Autonomije Sandžaka:

1.  Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim je nagrađena agresija i genocid nad Bošnjacima.
2. Nakon sramne odluke Haškog tribunala o oslobađanju od odgovornosti agresora na BiH i izvršenog genocida.
3. Uoči cijepanja Sandžaka i postavljanja međa između Srbije i Crne Gore, preko njegove teritorije.
4. Sada kada aktuelni srbijanski režim doprinosi bržem proglašenju Autonomije Sandžaka.

Autor: Salahudin Fetić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

16 KOMENTARI

 1. – Hahahahaha,Dzemko car,kako ga nazivaju po Sandzaku. On par dana prije izbora za BNV na sva vrata kaze..ma nikako na izbore,to je propast za Boisnjake,oni su narod,itd…a onda par dana posle,obavezno na izbore,svi se upisiste u te spiskove…hahahaha…to je Dzemo car,koji je na izborima 2000.godien izgubio od neke zene anonimne,koja je bila iz SDA iz Sjenice na izborima…I tako nam sada nas Dzemo car prca neke price o autonomiji,evo skoro godinu dana,ali od toga ne vidimo ni pocetak sami,vec samo iz nekog budzaka izadje i kaze Autonomij,ai onda ga nema mjesecima,niti bilo sta prakticno od te autonomije…to je manir Dzemka zvanog car…hahahhaahha…kakvi su to lupezi Boze dragi.

  0

  0
 2. MA(ga)RE nase u Srbiji ima ukupno stanovnika 7,5 mil.sa svim manjinama a manjine cine 28% ukupnog stanovnistva po srpskim popisima. r. srpska ima 1,3 mil.ukupnog stanovnistva , mislim sa Bosnjacima i Hrvatima koji su se vratili posle genocida 92-95 koji su pocinili Srbi iz R.Srpske u podrinju i posavini preko B.Luke do Sarajeva.
  Bosnjaka u BiH ima 2,2 mil.posle svih izgnanstava, zlocina, etnickog ciscenja, masovnig progonjenja , masovnih ubijanja do genocida koji ste pocinili.
  Nas ima u Sandzaku na teritoriji koji pripada Srbiji oko 250000 i Bosnjaci cine apsolutnu vecinu na tom dijelu znaci preko 55%.Posto su bosnjacima ugrozena prava na svim mogucim poljima od strane srpskog predsjednistva i srbijanske vlade mi netrazimo “Frku” kako ti rece nego na kulturan nacin trazimo da se zastitimo, autonomiju.Sellam i pozdrav svima i tebi Mare.

  0

  0
 3. KOLIKO JA VIDIM VI TRAZITE DJAVOLA,SRBIJA IMA 8 MILIONA,REPUBLIKA SRPSKA 1.5 MILION,CRNA GORA 200.000 SRBA,A VAS U SRBIJI IMA 250.000,U FBIH 1.8 MILIONA.ZASTO ULAZITE U FRKU KAD STE SLABIJI.POSLE CE TE PONOVO DA PLACETE.POZDRAV NORMALNIM MUSLIMANIMA.

  0

  0
  • Vi ste poznati junaci kad treba sa cijelom JNA dA krenete na goloruk narod.:)
   Nema gorih ratnika od vas,svaki rat ste izgubili,jedina vojska u istoriji covjecanstva koja je bombardovala porodilista.
   Sram te bilo,nemoj sad da proglasimo BRS zato bolje cuti “junak”.

   0

   0
 4. Nemože svako da ostane čovjek,to mogu samo ljudi čvrstog
  karaktera i ljudi koji su u duši patriote jedan od tih je i gosp.Suljevic koji voli svoj narod i neprioaje se sa šaku para i fotelju.
  Aferim gosp.Suljeviću vecina je uz tebe,koja voli svoj Sandžak.

  0

  0
 5. Neka mu dragi ALLAH podari snage i volje da uspe u onome sto je zapoceo i sto namerava da uradi. A nama jedino preostaje da mu pruzimo maksimalnu podrsku na realizaciji naseg vekovnog sna.

  0

  0
 6. MasAllah dobar iskren castan insan te veliki patriota da mu Allah dzs pomogne u nakanam i namjerama,jedino cega se bojim da mu veleizdajnici iz Sarajeva SDA-SDP-SZABIH ne zabodu u ledza kao sto su to radili Bosnjackom narodu od 92 do danas

  0

  0
 7. samo naprijed gosp. Suljevicu!,svi iskreni patrioti Sandzaka (prave Sandzaklije) su uz tebe a i za tu Ideju koju tu uporno i uspjesno propagiras,uz Alahovu pomoc do Autonomije a neiskljucuje se mogucnost cak i do Republike Sandzak. Selam svim Sandzackim patriotama a propast svim izdajicama( SDA-SDP)svog naroda !!!

  0

  0
 8. Čovjek koji je bio i ostao istinski patriota i koji je isto govorio kako u društvu tako i na televiziji.Čovjek koji je stao u odbranu peštercima koji su prebijani od strane miloševićevog režima,na prošlogodišnjem patriotskom skupu na Hadžetu 4.9.bio je sa svojim narodom.Pravi čovjek na pravome mjestu i istinski patriota koji se dokazao još bezbroj puta!!Bilo ga divota gledati u tv duelu jesenas na FTV u centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića sa suparnikom iz genocidne tvorevine.Takođe je uz Muftiju bio odličan sagovornik u još jednoj emisiji na Pink tv BiH kada se argumentovao suprostavio predstavnicima srba iz zločinačke genocidne tvorevine koja je pod okupacijom agresora u BiH!!!

  0

  0
 9. Za ovog gospodina sam cuo nazalost tek nakon njegovog gostovanja na Bosanskoj televiziji.Moram priznat da je ostavio jako upecatljiv utisak.Nemogu vam opisat’ koliko mije drago da vidim da ima jos Sandzackih sinova koji su sposobni i hoce da urade nesto za svoj narod.Allah vas poziveo!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.