Sindikat prosvete: Da li svakoj školi treba sekretar?

0
16

Novi Pazar – Pred početak školske godine prosvjetni radnici strahuju da će se naći na listi tehnoloških viškova, a pojedini sindikati smatraju da racionalizacija treba da se odnosi i na vannastavno osoblje i da ne mora svaka škola da ima sekretara, blagajnika.

Forum beogradskih osnovnih škola (FBOŠ) predlaže da se na nivou općine formira zajednička pravna služba, tim sa nekoliko ljudi, koji bi “pokrivao” sve škole na njenoj teritoriji.

– U ovom trenutku svaka škola ima sekretara, a neki sekretari i asistente – rekla je predsednica Foruma Radmila Dodić, navodeći da je posao sekretara odgovoran i da traži praćenje propisa, ali da naši sekretari, uglavnom, nisu spremni da se stalno edukuju. Dodatna obuka, kako kaže, bila bi obaveza lokalne samouprave.

Za sve vrste pravnih radnji, uključujući i pravne savjete, bio bi zadužen pravni tim profesionalnih pravnika, sekretara škole, kojima bi se zaposleni u prosveti mogli prema potrebi obraćati, objasnila je Dodić.

Ona je podsetila da mnogi sekretari imaju važnu ulogu u menadžerskim poslovima direktora, ali da često pravno “pokrivaju” njegove nezakonite radnje, što bi usvajanjem ovog predloga bilo izbegnuto.

Otprilike trećinu zaposlenih u prosveti čini vannastavno osoblje, pa bi ovakvim rešenjem sistem bio rasterećen, navela je predsednica FBOŠ, dodajući da neke škole u Beogradu imaju po dva, tri ili čak četiri zamenika, pomoćnika direktora, koje imenuju sami direktori, kao i asistente sekretara.

Elaborat o racionalizaciji je, kako kaže, poslat na sve relevantne adrese, ali još nema odgovora.

U tom sindikatu, koji je za 3. septembar najavio štrajk upozorenja zbog stanja u prosvjeti, zameraju što se liste tehnoloških viškova rade uglavnom bez prisustva predstavnika sindikata, a o socijalnom programu nema ni riječi.

(RtvNp)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.