Šetnja za Zorana iz Novog Pazara

6
28

Novi Pazar – Liberalno demokratska partija organizira odlazak na spomenšetnju povodom sjećanja na ubijenog premjera Zorana Đinđića.

Izvor: LDPNoviPazar.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Cedomir Jovanovic 6. 3. 2011.
  Žrtvama dugujemo pomirenje, a ne nove konfrontacije

  Žrtve „Dobrovoljačke ulice“ ili bilo kog drugog mesta stradanja u ratu u bivšoj Jugoslaviji poštovanje i pravdu neće dobiti kroz nove sukobe ili sporne optužnice i poternice kakva je ona koja je dovela do hapšenja generala Divjaka.
  Tim ljudima i njihovim porodicama dugujemo nešto drugo – pomirenje, normalan život, odustajanje od postupaka koji tako duboko konfrontiraju naše narode, ponovo sukobljavaju Beograd i Sarajevo. Moramo da pokažemo saosećanje i razumevanje za Sarajevo koje protestuje protiv ovog hapšenja. General Divjak, Srbin koji je ostao u Sarajevu, u mnogo čemu je simbol otpora tog grada pod opsadom koji je patio pod bombama koje nisu imale nacionalnu pripadnost, ali ih je ispaljivala politika koja se zaklanjala iza lažnog srpstva.

  Političari odgovorni za rat u bivšoj Jugoslaviji nisu među živima, ali oni koji danas vode Srbiju, Hrvatsku i BiH, kao i čitava naša generacija, moraju da pronađu rešenje, politički i ljudski odgovor na terete tih sukoba koji nas i dalje prate. Ukoliko političari budu ćutali pred problemima ili kalkulisali, stalno ćemo se suočavati sa problematičnim ili neutemeljenim optužnicama, spornim nalozima za hapšenja, suđenjima u odsustvu, priznanjima dobijenim pod sumnjivim okolnostima, javnim i tajnim spiskovima optuženih i utiskom da iz strašnih sukoba ništa nismo naučili. Tužilaštva i sudovi u regionu moraju da sarađuju, ali nijedan sudski organ ne može da bude prepušten sebi i da trpi zbog neaktivnosti ili nespremnosti država i političara da stave tačku na mračnu prošlost bivše Jugoslavije.

  Zato političari ne smeju da se pretvaraju da se radi o rutinskim sudskim postupcima. Postupci za zločine tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji biće trajno zatrovani senkom politike ili političkog konformizma, ukoliko hitno ne bude pronađeno trajno rešenje za sve sporne slučajeve.

  Srbija je u prethodnih nekoliko meseci u više navrata pretrpela veliku moralnu i političku štetu zbog činjenice da se u slučajevima poput hapšenja Jurišića, Purde i nedavno Divjaka, postupalo na osnovu poternica raspisanih na osnovu starih, osporenih ili nepotpunih istraga i postupaka i da su se svi završavali ili povlačenjem optužnica i zahteva za izručenje ili sudskim odlukama koje su ukazivale na nepostojanje osnova za gonjenje ili izručenje uhapšenih.

  Očigledno je da imamo problem i da ne možemo kao zemlja, skoro svake sedmice, da se iznova suočavamo sa spornim postupcima i zahtevima za izručenje građana Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, koji se po pravilu završavaju neuspehom. Ako se tako nastavi, svi oni postupci u kojima su naši sudovi i tužilaštvo uspešno gonili zločine u poslednjih osam godina, biće trajno prekriveni neuspesima i sumnjama koje postoje u slučajevima poput „Dobrovoljačke ulice“ ili „Tuzlanske kolone“.

  U svakoj od ovih situacija, pa i u slučaju generala Divjaka, probuđene su emocije, nervozno otvorena ključna pitanja naše prošlosti, odgovornosti za sukobe, istine o njihovoj prirodi i ulozi pojedinaca u njima. Ako ne pronađemo normalno rešenje, šteta koju kao zemlja trpimo biće samo kolateralna šteta. Mnogo je važnije i opasnije što se stotine hiljada ljudi kroz svaku od ovih spornih situacija ponovo provlače kroz patnju, bol i gubitke kroz koje su prošli, sa trajnim i gorkim utiskom da je pravda selektivna, politički ili nacionalno obojena i da je svaki pokušaj pomirenja osuđen na propast zbog pojedinačnih incidenata i propusta koji sve češće poprimaju obeležja stalnog sukoba i nepoverenja među našim narodima.

 2. NE PODRZAVAM.”SETNJA ZA DEMOKRATIJU” JE SETNJA ZA MRTVOG COVJEKA.ZA ZIVOG COVJEKA ,OVA PARTIJA SE NIJEDNOM NIJE OGLASILA.RADIO SE O JOVANU DIVLJAKU.CEDA JE DOBIO NAGRADU OD SARAJLIJA A SADA NEMA DA SE CUJE I,STA DA PODRZAVAM?

 3. Jedan od malog broja Srba koji je hteo pružiti ruku svakome,da sasluša svakoga i pokuša da pomogne,pošto takav nije popularan kod većine Srba morao je biti smaknut.To je najbolji dokaz koga Srbija ne želi a koga hoće.Jedini naslednik Đinđićeve ideologije je LDP koji je meta svakodnevne satanizacije njihovog djelovanja.Pošto mi Bošnjaci nemamo ni jednog sagovornika iz beogradske vlasti koji nas želi saslušati ili koji hoće da pokuša da pomogne jedini način nam je da naše probleme rešavamo u svojoj avliji koja se zove Sandžak gde ćemo se mi pitati a ne da nam drugi nameću već unaprijed pripremljena rešenja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.