Šeste hatme polaznika Kursa Kur’ana u džematu Nürnberg

0
21

SAMSUNGNjemačka – “On je doista, Kur´an plemeniti, u knjizi brižljivoj čuvenoj dodirnuti ga smiju samo oni koji su čisti. ” (Prevod značenja, El- Waki´a, 77-79 )

Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selem rekao: “Kada se ljudi okupe u jednoj od Allahovih kuća (džamija) da uče Allahovu knjigu (Kur´an) i da je međusobno proučavaju, na njih se spusti mir, prekrije ih Allahova milost, okruže ih meleki i Allah ih spomene među onima koji su kod Njega.”(Muslim)

Svečanost  „Hatma dova“ je posebna radost u životu nas Bošnjaka i ona je kroz vrijeme našla mjesto u našoj tradiciji. U nedjelju 29.09.13. održane su  šeste hatme polaznika koji su u kategoriji  odraslih polaznika kursa kur’anskog pisma  koje je podučavala muallima Mr. Sabina Pintol učili svoju „hatmu“ . Imali smo priliku da svjedočimo o angažmanu sedam naših sestara koje su završile svoju hatmu da ih ni porodične obaveze oko djece školaraca, oko pubertetlija,razmaženih muževa, obaveze škole, fakulteta ,nisu spriječile da se posvete ovom veoma važnom ibadetu.

Naše vrijedne sestre su pokazale da su svjesne istine da je sa Kur’anom sve lakše na ovom i sve sigurnije nabudućem svijetu. Vjerovjesnik  s.a.v.s. je  učače Kur'ana i one koji podučavaju Kur'anu naznačio kao najbolji dio njegovog ummeta, rekavši: “Među vama najbolji je onaj koji uči Kur'an i podučava Kur'anu.”

Prostorije centra su bile pretijesne da prime sve one koji su željeli  podijeliti radost ove svečanosti sa našim sestrama. Program je počeo poslije podne namaza. Nakon ašareta kojeg je proučila polaznica Sandra Imširović skupu se obratio imam Hamid ef. Pintol  koji je u svome obraćanju podcrtao veličinu ovog djela i ukazao na važnost učenja Kur’ana. Po završetku obraćanja imama, muallima Mr. Sabina Pintol, predstavila je polaznice i obavjestila prisutne o sadržaju hatma dove. Nakon toga su kako je program predvidio polaznice proučile dio stranice gledajući, a zatim suru  jasin. Program se završio učenjem ašareta koje je  proučila Mina Hrustemović  i kratkih sura koje su učile svaka od polaznica po jednu. Imam je na kraju proučio dovu.

Polaznice su prisutne oduševile nivom postignutog znanja , lijepim i tečnim  učenjm  Kur’ana.

Sudionici današnje lijepe priče su naše sestre:

Muratović Sabaheta, Selimović Ervina, Esmić Mevlida, Đuldanić Zulfija, Hibić Almedina, Imširević Sandra i Hrustemović Mina. Posebne zasluge za uspijeh ove grupe,šeste po redu, pripadaju  našoj muallimi.

Po završetku programa, rodbina i prijatelji darivali su poklone polaznicama,  nakon čega su se svi prisutni u prijatnoj atmosferi počastili zajedničkim ručkom.

Ostaje nam jedno lijepo sjećanje na ovaj događaj i nada da će drugi ubrzo doći.

Zahvaljijemo Uzvišenom  Stvoritelju da je od ovog momenta naš džemat bogatiji za još  sedam učača Kur’ana.

SAMSUNG

(igbd.org)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.