Šest kineskih modela za FAP

0
19

Priboj – „Dong Feng”planira da do kraja godine počne sklapanje vozila u Priboju,a jedan model već putuje brodom za Srbiju.

Kamioni kompanije „Dong Feng” iz Kine,evropskog izgleda i sa euro5 motorima, vjerovatno će krajem godine početi da se sklapaju u Pribojskom FAP-u,i prodaju na tržištima jugoistočne Evrope. Predviđena je isporuka šest različitih modela kamiona,od kojih prvi model,kao dokaz ozbiljne kineske zainetresovanosti za ovaj posao,već putuje brodom ka Srbiji.Poslednjih mjeseci traju intenzivni razgovori predstavnika „Dong Fenga” i FAP-a o poslovno-tehničkoj saradnji,prema Akcionom planu na koji su saglasnost dali ministarstvo ekonomije i ministar Mlađan Dinkić.

Tri različite Kineske delegacije u posljednje vrijeme boravile su u FAP-u.Te timove činili su predstavnici rukovodstva kompanije „Dong Feng”,koja godišnje proizvodi 1.300.000 vozila od čega 300.000 kamiona,i stručnjaci za različite oblasti. Razgovara se o isporuci šest tipova njihovih kamiona čije bi sklapanje počelo u poslednjem kvartalu ove godine,po principu CKP montaže. Istovremeno,oni počinju ispitivanje i tržišta na kojima su vozila FAP-a tradicionalno prisutna .

Na pitanje kakvog su kvaliteta Kineski modeli kamiona,dali su na nivou evropskih,direktor FAP-a odgovara :
Prema razmijenjenim podacima,Kinezi su obećali da će moći da proizvode ove tipove vozila sa euro 5 motorima,koji će zadovoljavati evropske standarde,što je i uslov plasmana na njihovo tržište. Prema Stojanovićevim riječima,sadašnje stanje u FAP-u nije prepreka za Kineze da uđu u ovaj posao,jer ono zadovoljava njihove potrebe.

О mogućoj godišnjoj proizvodnji i investicionim ulaganjima uobnavljanje opreme tek će biti riječi,mada u razgovorima predstavnici „Dong Fenga”pominju količinu od nekoliko hiljada kamiona koji bi se u Priboju sklapali. Naravno,valja sve to precizno utvrditi,a Kinezi su upravo dostavili i predlog ugovora o polovno-tehničkoj saradnji, na tridesetak strana,i to na osnovu akcionog plana usaglašenog sa Ministarstvom ekonomije. Krajem mjeseca,na sajmu kamiona u Beogradu dolazi i zamjenik generalnog direktora „Dong Fenga” pa će tada biti detaljnijeg usaglašavanja.

Stvari,dakle idu svojim tokom i mi se nadamo pozitivnom ishodu. A upravo je ova poslovno-tehnička saradnja preduslov za razgovore o privatizaciji FAP-a, napominje Mirko Stojović.

Inače,čitav Priboj,odavno osiromašen,jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji otkako je FAP još u doba sangcija posrnuo,jedinu šansu za boljitak vidi u dobroj privatizaciji svoje najveće fabrike. U FAP-u je trenutno zaposleno oko 1600 radnika,a od tog broja za odlazak iz firme po još jednom u nizu od socijalnih programa ovih dana se dobrovoljno prijavilo 250 ljudi.

Mi u FAP-u želimo da se što prije dođe do pozitivnog ishoda razgovora sa kompanijom iz Kine,da se privatizacija brzo obavi. Vremena za čekanje više nema.

Izvor: Sandzak-x.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.