Šešelj tuži Hag i traži isplatu od 2 miliona eura

3
11

Srbija- Kako je naveo sud, Šešelj zbog pokušaja nametanja advokata traži odštetu od 300.000 eura, a zbog onemogućavanja da se upozna sa pravnim izvorima na koje se poziva sudsko vijeće u svojim odlukama i turžilaštvo u svojim podnescima 100.000 eura.

Zbog toga što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju odbijao da mu dostavlja materijal na jeziku koji razumije (srpskom jeziku) i na papiru, Šešelj traži još 100.000 eura, zbog višegodišnjeg kršenja prava na pravnu pomoć 200.000, a zbog onemogućavanja komunikacije sa pravnim savjetnicima, takođe, 100.000.

Zbog uskraćivanja kontakata sa porodicom, prijateljima, ljekarom i slično tražio je 200.000, zbog kršenja prava na finansiranje troškova odbrane i narušavanja principa jednakosti 400.000, a zbog namernog odugovlačenja procesa 500.000 eura.

Šešelj, na kraju, traži i 100.000 evra zbog suđenja za djelo nepoštovanje suda  koje nije propisano Statutom MKSJ i nema uporišta u međunarodnom običajnom pravu.

Vojislav Šešelj je skoro devet godina u haškom pritvoru, a suđenje mu je počelo 7. novembra 2007.

Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo, pa je zahtijevao i da ga pregledaju ljekari iz Srbije, na šta je Tribunal pristao i omogućio mu da ga u Pritvorskoj jedinici posjeti tim ljekera po njegovoj želji, za šta troškove snosila država Srbija. Prema izjavama tih ljekara Šešeljevo zdravlje je ozbiljno narušeno.

Izvor: BalkanPost.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

Comments are closed.