Šešelj cinkaroš “tješio” Bošnjake u ratu

1
17

Vojislav Šešelj počeo je iznositi dokaze da su srbijanske vlasti i paravojne formacije iz Srbije, koje su bile plaćene od strane države Srbije, ipak imale veliki udio u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u periodu od 1992-‘95. On je sinoć pred Haškim tribunalom izjavio da je Željko Ražnatović zvani Arkan u aprilu 1992. godine u Zvorniku sa pripadnicima svoje paravojske “streljao 20 muslimanskih civila”.

Unakrsno ispitujući zaštićenog svjedoka optužbe VS-037, Šešelj je sugerisao da su pripadnici Ražnatovićeve formacije počinili i druge zločine koji su optužnicom na teret stavljeni lideru Srpske radikalne stranke.

Šešelj se periodično stavljao u ulozi svjedoka u toku unakrsnog ispitivanja zaštićenog svjedoka optužbe VS-037, i davao informacije koje pravi svjedok nije znao. “Znate li da je grupa ‘arkanovaca’ na čelu sa samim Arkanom u naselju Hrid u Zvorniku u aprilu 1992. iz podruma izvela 20 muslimanskih civila, muškaraca, i streljala ih pred ženama i djecom”, pitao je Šešelj svjedoka.

Napomenuo je da je o tom zločinu ranije tokom suđenja svjedočila žena kojoj su tada ubijeni muž i dva sina.

“Verujem joj, ali ja tada nisam bio u gradu”, odgovorio je VS-037, koji je u to vrijeme bio komandir stanice policije u Zvorniku.

Pozivajući se na iskaz iste svjedokinje, Šešelj je tvrdio i da su “šešeljevci” žene i djecu zatim “tješili” u zgradi Skupštine opštine Zvornik, govoreći im da “se ne plaše”, zato što “šešeljevci nisu kao arkanovci”.

Tvrdnja optuženog bila je i da “šešeljevci” i “arkanovci” nisu trpjeli jedni druge u vrijeme napada na Zvornik.

“Arkan nigdje besplatno nije ratovao”, kazao je Šešelj.

Iz prethodne Šešeljove izjave nedvosmisleno se može razumjeti da je Arkan bio plaćenik i da je zločine, koje je činila njegova vojska na prostoru BiH, neko naručio i to sve uredno plaćao..

Pitamo se samo ko je u to vrijeme plaćao Arkana i Arkanovu vojsku?! Ako uzmemo u obzir da je većina pripadnika Arkanovih plaćenika (među kojima Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, osuđeni za ubistvo Đinđića) kasnije završilo u elitnu jedinicu srbijanske policije “Crvene beretke”, i ako uzmemo u obzir činjenicu da je Arkan ubijen kao neko ko je mogao progovoriti u Hagu o naručiocu svojih zlodjela, onda i nemamo baš pravo da sumnjamo ni na koga drugog do na one koji su vladali Srbijom za vrijeme rata u BiH..

Ponavljajući da je optužnica protiv njega “lažna” i “politička”, Šešelj je negirao da su dobrovoljci SRS odgovorni za ubistvo nekoliko stotina Muslimana (čitaj Bošnjaka, Šešelj ne koristi izraz Bošnjak, jer im ne priznaje nacionalni identitet) u tehničkoj školi u Karakaju kod Zvornika.

Potvrdio je da je “mnogo” Bošnjaka ubijeno u toj školi, dovodeći u pitanje da je broj žrtava bio 750, kako je navedeno u optužnici.

Šešelj je potom pokušavao dokazati da njegovi dobrovoljci nisu počinili nikakav zločin u Zvorniku, da su to sve bili primjerni vojnici, koji nisu imalu svoju jedinicu, već su bili u sastavu JNA. Zaštićeni svjedok je na Šešeljeve riječi potvrdno “klimao glavom”, iako se to kosilo sa njegovom izjavom ” koju je ranije dao haškom tužilaštvu da su većinu dobrovoljaca “organizovali i u Zvornik poslali SRS i Šešelj”.”

Koliko je za vjerovati Šešelju i njegovim tvrdnjama da su njegovi dobrovoljci u ratu u BiH igrali ulogu “mirotvoraca” koji su “tješili” djecu i žene Bošnjaka ubijenih na njihove oči od strane krvoločnih Arkanovaca, svjetska javnost saznaće (mada mi Bošnjaci to znamo odavno) na kraju suđenja Šešelju u Haškom tribunalu (iskreno se nadamo).

Neko će možda reći da su i Arkan, kao vođa jednog dijela dobrovoljaca iz Srbije, i Milošević, kao neko ko je predstavljao vlast u Srbiji u vrijeme rata u BiH, vlast koja je i plaćala Arkanovce, mrtvi, i da Šešelj vješto i namjerno koristi tu činjenicu svaljujući svu krivicu na one kojima sud u Hagu više i ne može nauditi.

Ne sumnjamo mi u Šešeljevu mudrost i vještinu u baratanju činjenicama navodeći vodu na svoju vodenicu, ali pitamo se zbog čega je Šešelju baš sada stalo da dokaže da su dobrovoljci iz Srbije počinili zločine ne teritoriji susjedne im države, i to uz direktnu materijalnu podršku vlasti iz Srbije.

Da li se to Šešelj možda nekome sveti zbog političkog kraha njegove Srpske radikalne stranke???

Ako pogledamo kakvu je ulogu u uništenju političke moći Šešeljeve partije u Srbiji nakon posljednjih izbora imao Miloševićev SPS, sada na čelu sa nekada prvim Slobovim čovjekom Dačićem, i kako su SPS-ovci naglim političkim preokretom okrenuli leđa “radikalima”, koji su se nakon toga raspali, možemo sa pravom da sumnjamo u to da nam Šešelj želi nešto poručiti u vezi sa SPS-om i njihovom ulogom u zločinima protiv Bošnjaka.

Možda, da Šešelj i njegovi “radikali” i nisu baš toliko krivi za genocid nad Bošnjacima u BiH, koliko se to predstavljalo u javnosti. Možda nas Šešelj želi podsjetiti da on i njegovi “radikali” nisu bili “najradikalniji” u zločinima počinjenim nad Bošnjacima. Oni “najradikalniji” bili su u vlasti Srbije kada je ta vlast plaćala Arkanove dobrovoljce (a sigurno i sve ostale dobrovoljece iz Srbije) da ubijaju Bošnjake pred njihovom djecom i njihovim ženama. Ti isti koji su tada bili vlast i koji su tada bili “najradikalni” u zločinima nad Bošnjacima i sada su u vlasti, samo sada u nekakvoj “demokratskoj” vlasti.

Da li će sud u Hagu uzeti Šešeljeve tvrdnje da su srbijanske vlasti plaćale dobrovoljce iz Srbije da čine zločine nad Bošnjacima u BiH, kao validne, ne možemo sada znati.
Ali historija naša bošnjačka treba zasigurno zabilježiti debelim slovima ove tvrdnje “četničkog vojvode” pred Sudom u Hagu da su vlasti zemlje Srbije u periodu od 1992-‘95. plaćale “najradikalnije srpske dobrovoljce” koji su činili najradikalnije zločine u BiH (kasnije su isti ti “najradikalniji doborvoljci” regrutovani u najelitniju jedinicu srbijanske policije, a neki članovi tadašnje vlasti uzeli su učešća i u današnjoj “demokratskoj” vlasti Srbije).

Izvor: Dijaspora.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Tekst zapravo potencira na cinjenicu, da citav proces protiv Seselja nije bio vodjen u smislu dokazivanja krivice ovog ratnog zlocinca, vec mu dozvolio da u velikom stilu improvizuje istinu i obesmisli ono sto se desavalo za vreme rata u BiH, a za sta je Seselj direktno odgovoran.
  Naravno, da on maestralno svaljuje krivicu na sve one koji nisu zivi ili njegovi ogorceni politicki protivnici.
  Medjutim, ja moram primetiti nesto sto niko ne komentarise, a trebalo bi…
  Primetili ste da se Seselj jako mnogo oslanja na “pisanja” samih Bosnjaka, ratnih komandanata, bosnjackih kvazi-istoricara, nekih samozvanih mislilaca, koji ne da pisu neistine, vec i notorne gluposti.
  Dozvolite da budem iskren bez imalo patetike: Zgrazava me glupost tih “pisaca” koji su Seselju pomogli da opovrgne mnogo optuzbi i detalja. Secam se i podsmesljivog Seseljevog tona kad cita memoara Sefera Halilovica, pa ga cesto i nahvali kao iskrenog coveka.
  Poenta je: ne bavite se onim za sta niste spremni, dragi Bosnjaci. Procenite brizljivo svoje sposobnosti i spoznajte pazljivo svoju imanentnost.
  Setih se TV duela izmedju predstavnika Ministarstva vera i jednog efendije iz N.Pazara gde predstavnik Ministarstva izvuce gomilu radikalnih pasusa iz pisanja Glasa Islama, tako da nema tog gledaoca u Srbiji koji nije shvatio Bosnjake kao agresivnu i pritajeno fundamentalisticko – destruktivnu gomilu.
  Razmislite, pre nego sto napisete…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.