20. Septembar 2013

Južni Sandžak – Jedan od osnovnih ciljeva buduće Bošnjačko demokratske zajednice, stranke čije osnivanje je već inicirao bivši potpredsjednik Bošnjačke stranke Hazbija Kalač je ideja o prekograničnoj autonomiji Sandžaka. Bivši predsjednik Bošnjačkog savjeta, profesor Šerbo Rastoder nije, kaže, upoznat sa detaljima takve ideje, ali smatra da prvo treba vidjeti što podrazumijeva autonomija Sandžaka.

Bivši potpredsjednik Bošnjačke stranke Hazbija Kalač potvrdio je da je inicirao osnivanje političke partije pod nazivom Bošnjačka demokratska zajednica Crne Gore. Cilj joj je, kaže, da okupi Bošnjake u Crnoj Gori, ali će, navodi, biti otvorena i za ostale narode.

Kalač je, takođe, prvi političar iz Crne Gore koji je javno podržao ideju o prekograničnoj autonomiji Sandžaka.

Rastoder nije, kaže, upoznat sa detaljima osnivanja nove partije, ali smatra da ona nije sporna ukoliko je posrijedi priča o evropskim regijama. Određene turbulencije bi, naglašava, mogle da se dogode ukoliko je riječ o političkim autonomijama.

Rastoder kaže da će konačan sud o glavnim idejama buduće Kalačeve partije saopštiti nakon što se upozna sa detaljima o tome što podrazumijeva autonomija Sandžaka.

“Ukoliko je to priča o evropskim regijama, onda je ona evropski legitimna i veoma poznata. Tek, međutim, treba da vidimo da li je to to. Ukoliko je posrijedi nešto drugo, ako je to priča o političkim autonomijama, onda ona ima neki drugačiji kontekst, kontekst koji bi mogao da izazove određene turbulencije, turbulencije koje su, prije svega, proizvod nespremnosti političkih elita da nešto vrlo jasno i precizno definišu”, rekao je Radiju Antena M Rastoder.

On takođe objašnjava da pitanje autonomije Sandžaka, sa manjim ili većim identitetom i intezitetom, živi već godinama, i podsjeća što ga je, kako smatra, reaktuelizovalo.

“Prije nekoliko godina taj tajanstveni potpis između DPS-a i Bošnjačke stranke reaktuelizovao je pitanje autonomije Sandžaka na najgori mogući način. Najgori mogući način je kada pitanje situirate u jedan tajnovit kontekst , a ono nema odgovora. Zato smatram da ono još nema odgovora nijednog političkog subjekta koji ga kandiduje kao političko pitanje”, zaključio je Rastoder.

(CDM)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles