Senaid Memić: Eksces se može svakome dogoditi, vjerujemo firmi koja gradi most

0
30

“Most investira i finansira Općina Ilidža. Ovo je eksces, on se svakome može desiti. On je neplaniran. Možda je trebao biti planiran, jer se dešava da vode nadođu. Kad je riječ o mostu, ništa se tragično nije desilo. To što je palo 130 kubika betona i 40 tona željeza će u narednih sedam dana biti uklonjeno. Nastavit će se pripremati da se ponovo uradi isto kako bi se osiguralo da se ne ponovi ovakva situacija. Nikakvih problema između nas i izvođača radova nema. Mi imamo puno povjerenje u nadzor. Voljeli bismo da se sve završi bez ikakvih ekscesa, a vjerujem da će se završiti. Reference firme su dovele do toga da dobiju ovaj posao”, kazao je Memić.

Foto: M.O./Klix.ba

Foto: M.O./Klix.ba

Predstavnik firme IN, nadzornog organa za izvođenje radova na mostu, kazao je da most nije bio završen, odnosno da je bio u tehnološkoj fazi.

“Riječ je o tome da je finalni statički sistem mosta vezan za utezanje rasponske konstrukcije sajlama. One se mogu utezati nakon određenog odležavanja betona. Prije tog utezanja morala se napraviti skela na kojoj je most trebao da stoji do momenta kada će se utegnuti i dobiti svoj konačni statički sistem, odnosno kada će biti u funkciji. Pješački most je projektovan u skladu s urbanističkim uslovima. Niveleta ili nivo mosta je urađen onako kako je to trebalo da bude, u skladu s niveletama ostalih mostova na rijeci Željeznici. Po tom osnovu niveleta je prilično niska u odnosu na korito i skela koja se mora napraviti da bi stajala konstrukcija do momenta utezanja mora biti određene visine do raspona. Samim tim ušla je u kvote velikih voda. Izbetonirana je konstrukcija, skela je stajala. Podnijela je opterećenja mosta bez ikakvih problema. Onda je došlo do poplava koje su rezultat klimatskih promjena. Jednostavno, geometrijski uslovi gradnje su bili takvi da kad se nešto napravi, možete učiniti sa svoje strane šta možete i donekle se nadati da će vas vrijeme poslužiti. Neke stvari izlaze iz okvira budžeta, jer skela je po definiciji pomoćna konstrukcija. Ne može se nikad računati na neke ekstremne utjecaje kao što je bila ova poplava”, kazao je predstavnik firme IN.

Na konferenciji za medije je istaknuto da je gradnja kvalitetna.

“Trebalo je u konačnici da bude četiri raspona na tim sajlama ukupne dužine 52 metra. Most je samo legao u korito rijeke. Nije se desilo pucanje konstrukcije. To najbolje govori da je kvalitetno urađeno. Nešto što je trebalo imati raspona četiri puta po 13 metara, u suštini sa tri oslonca, palo je, a nije puklo. Palo je na dužini od 52 metra. Postoji mogućnost da se ova konstrukcija koja je pala iskoristi”, istaknuto je.

Adis Saničić iz firme Pont, koja izvodi radove na pješačkom mostu, istakao je da su poduzeli sve mjere, detaljno pregledali glavni projekt i da nisu imali primjedbi.

“Dugo radimo mostove, nismo novi u tome. Sve poduzete mjere su bile u okviru normalnih okolnosti. Nažalost, nivo vode je u roku od 10 sati povećao približno metar. To je izazvalo popriličan pritisak na skelu. Donijelo je granje i drveće. Kada se materijal nagomilao došlo je do pravljenja brane. Prednja rešetka to nije mogla da podnese. Takve stvari se dešavaju. One su nepredvidive. Primjedbi na investitore nema. Ono što je viša sila, mi na to ne možemo utjecati. Tehnologija i dinamika radova su usklađene”, kazao je Saničić.

Izvor: klix.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Senaid Memić: Eksces se može svakome dogoditi, vjerujemo firmi koja gradi most


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.