7. Mart 2018

Medijska pismenost gotovo uopšte nije zastupljena u nastavnim sadržajima u osnovnim i srednjim školama, zbog čega su mladi ljudi u Srbiji izloženi daleko većoj mogućnosti manipulacije od strane medija, rečeno je danas na seminaru “Ljudska prava, diskriminacija i medijska pismenost” u Novom Pazaru.

“Građani moraju imati osnovna znanja i vještine iz oblasti medijskog obrazovanja, kako bi mogli donositi kvalitetne životne odluke, u svoju i u korist svog okruženja”, rekao je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović.

Programski urednik NDNV-a Dinko Gruhonjić rekao je da vlasti svjesno ne žele da dozvole da se medijska pismenost uči u školama, jer im “daleko više odgovaraju medijski nepismeni podanici”, kako bi mogli lakše da manipulišu gra]anima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ranije je zahtijevala da se medijska pismenost uvrsti u programe rada predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, visokoškolskih institucija, kao i ustanova kulture.

Zahteve su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres (LP) i Asocijacije onlajn medija (AOM).

Seminar “Ljudska prava, diskriminacija i medijska pismenost” organizovali su Sandžački odbor za ljudska prava i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku OEBS-a.

(Sandzacke)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles