Seminar na temu ”Allahovo uže” održan u Švedskoj

0
12

Švedska – U organizaciji sportsko-kulturnog udruženja „Sabr“ i omladinskog udruženja „Mladi muslimanski uzori“ koja djeluju u Švedskoj, krajem mjeseca oktobra održan je još jedan neobičan seminar.

Naime, u gradu Landskroni i Malmeu na jugu Švedske je 29. oktobra do 2. novembra održan četvorodnevni seminar na temu „Allahovo uže“, na kojem je glavni gost i predavač bio podpredsjednik BKZ-a Crne Gore, hfz. Abdurrahman Kujević.

Prva tri dana seminara su protekla kroz tradicionalna islamska predavanja i druženja dok je četvrti dan seminara bio organizovan humanitarni turnir u malmom fudbalu za pomoc muslimanima Sirije.   Inicijatori i organizatori ovog seminara su aktivni Bošnjaci grada Malmea i grada Landskrone koji svojim nesebičnim radom i djelovanjem pokušavaju dobrinijeti boljitku za islam i muslimane uopšteno, ali također žele i doprinijeti očuvanju bošnjačkog identiteta i kulture kod Bošnjačkog naroda na ovim prostorima.

Cilj seminara „Allahovo uže“

Jadan od glavnih ciljeva ovog seminara bio je vjersko i nacionalno osvješćivanje i odgoj Bošnjaka kroz serijal predavanja na temi – „Allahovo uže“. Kroz ovaj serijal predavanja prisutni su imali priliku slušati i naučiti mnoštvo važnih stvari vezanih za islam općenito i Kur’an, kao Allahov Govor – posebno. Kroz ovakve seminare prisutni imaju priliku povećati svoje znanje i istovremeno ojačati svoj iman kako bi se sa nadolazećim iskušenjima jače i hrabrije mogli hvatati u koštac i kako bi se više mogli žrtvovali za dobrobit islama i zajednice u kojoj žive.

Četiri predavanja za dva dana u Landskroni

Seminar je započet sa četiri predavanja održanih za dva dana u gradu Landskroni. Glavna tema ovih predavanja bila je ispravno vjerovanje muslimana spram Allahovog Govora – Kur’ana i propisi vezani za to. Bilo je također govora o vrijednosti poslanikovih, ajehisselam ashaba kao i o Allahovom određenju dobra i zla. Posle svakog predavanja prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja vezana za sadržaj predavanja ili da uz diskusiju sa hafizom Kujevićem traže rješenja za neke probleme vezane za funkcijonisanje džemata.


Tri predavanja u jednom danu u Malmeu

Trećeg dana seminara hafiz Kujević je bio gost i predavač u džematu u Malmeu gdje je održao tri predavanja na temu Edeba Poslanika alejhisselam spram njegovih ashaba. Kao i uobičajeno, prisutni su bili u pilici postavljati pitanja i tražiti objašnjenja za eventualne nejasnoće neposredno nakon predavanja.


Druženja sa hafizom Kujevićem

Nakon predavanja i pitanja i odgovora svaki dan seminara je završavan zajedničkim druženjem prisutnih sa hafizom Kujevićem gdje su se u bratskoj atmosferi, uz kahvu i kolače diskutirala mnoga važna pitanja po Bošnjake i njihove institucije kao i važnost pomoći svih Bošnjackih pojedinaca i organizacija na tom putu.


Humanitarni turnir u malom fudbalu za pomoć muslimanima Sirije

U sklopu akcije za prikupljanje materijalnih sredstava za kupovinu auta hitne pomoći za pomoć muslimanima Sirije koja se u isto vrijeme odvijala na nivou Švedske i Danske, a koju su predvodile muslimanske humanitarne organizacije na ovim prostorima, održan je humanitarni turnir u malmom fudbalu u gradu Malmeu. Ovaj turnir je bio jedan od vidova učešća Bošnjaka Švedske u akciji za pomoć njihovoj potlačenoj braći – muslimanima Sirije!

Velika većina učesnika na ovom turniru su bili Bošnjaci iz grada Malmea. Na turniru je učestvovalo ukupno devet ekipa i učešće svake ekipe je bilo 500 švedskih kruna ili oko 55 eura. Na turniru koji je trajao od 10 sati izjutra do 3 popodne klanjati su podne i ikindija namaz u džematu a nakon podnevskog namaza prisutnima se obratio hafiz Kujević kraćim predavanjem od oko 20 minuta. Još jedan aspekt sa turnira koji uliva nadu u bolje sutra za nas Bošnjake kao i za sve muslimane, pored dokazane humanosti i požrtvovanosti za pomoć svojoj braći jeste i to da je većina učesnika turnira obavljala namaz.

Na ovom humanitarnom turniru je prikupljeno oko 5000 švedskih kruna. Zajedno sa sredstvima prikupljenim na turniru, Bošnjaci Švedske su uz Allahovu pomoć i dozvolu a nakon toga i uz pomoć naših vrijednih Bošnjaka širom Švedske sakupili oko 80 000 za kupovinu jednog auta hitne pomoći za Siriju i samostalno ga odplatili, elhamdulillah!


Zaključak sa seminara „Allahovo uže“

Na osnovu utisaka dobijenih prilikom učešća na ovom seminaru možemo slobodno kazati da Bošnjaci u Švedskoj imaju kapaciteta i volje da se vjerski i nacionalno organizuju kako bi na taj način sačuvali svoj vjerski i nacionalni identitet i na ovim prostorima. Iz tog razloga apelujemo na naše vjerske i nacionalne institucije da nam pomognu da zajednički sa njima gradimo takve insitucije i u Švedskoj od čega će i Bošnjaci Švedske kao i Bošnjaci Bosne i Hercegovine i Sandžaka imati koristi.

Organizatori ovog seminara se srdačno zahvaljuju BKZ-u u Srbiji i Crnoj Gori koje su samim svojim postojanjem i djelovanjem doprinijeli da se jedan ovakav seminar realizuje i na području Švedske.

(nasevijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.