12. Oktobar 2019

Selo Kruševo iznjedrilo je mnoga poznata imena, od imama i alima, preko umjetnika i poznatih biznismena. Nekada se, kažu mještani, kada bi spajali momka i djevojku kao najveća prednost i epitet govorilo da su iz Kruševa.

Zrak čist kao na Alpima, priroda Bogom dana i tako plodna zemlja da bi, čini se, rodilo sve na svijetu. Puno je priča i legendi o ovom mjestu koje je danas, nažalost, zaboravljeno od svih. Od stotinjak kuća svjetlo gori samo u tri-četiri. Put je u katastrofalnom stanju, a u osnovnoj školi samo su dva učenika.

Kažu mjestani, učitelj je jedan jako dobar čovjek koji zbog dva đaka dolazi, ali uslovi u kojima se nastava drži su nehumani. Džamija u Kruševu aktivna je samo petkom, za vrijeme džuma namaza i Bajram-namazima, kada se oni mahom stariji sastaju i po koju promuhabete.

Razgovarali smo sa 70-togodišnjim Jusufom Hodovićem, koji je jedan od rijetkih koji su ostali u Kruševu. Godine stigle, snaga napušta, okolo nigdje živa džana, kaže, uskoro će i on morati kod djece u Pazar.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles